Midt i veikrysset

Konge av Carl Berner

Å bo midt i et trafikkryss hindrer ikke god smak hos interiørarkitekten.

Designklassikere på rekke og rad.
Designklassikere på rekke og rad. Foto: Foto: Siri Møller
Publisert Oppdatert
Interiørarkitekt Boris Praskac.
Interiørarkitekt Boris Praskac. Foto: Foto: Siri Møller

- Folk bør ikke være så redd for å prøve nye ting. Det er gjerne et tiltak å gjøre om hvis man mislykkes - men man blir ikke dødsdømt av den grunn, sier interiørarkitekt Boris Praskac (31).

Boris' leilighet på Carl Berners plass i Oslo er konstant et lite eksperiment. Her tester han ut hva som funker - og ikke. Skal han gjøre større investeringer på hjemmebane helgarderer han seg ofte ved å lage midlertidige løsninger. Som ligner. Sånn at han vet om noe fungerer eller ikke. I øyeblikket er kjøkkenbenken i eik malt knallgul. Simpelthen fordi han drømmer om en kjøkkenbenk i gul corian.

- Men den koster en del, derfor ville jeg finne ut hvordan det er å leve med gult først, sier Boris.

Midt i krysset

Nærmest midt i Carl Berner-krysset blant tutende biler, blinkende trafikklys - og mennesker som traver hastig forbi, bor Boris. Og stortrives med det. Han er relativt klar på hva han falt for ved leiligheten.

- Det var vel først og fremst det at jeg hadde råd til den, bryter han ut i latter.

Og legger til:

- Leiligheten var det beste jeg kunne få for det jeg kunne betale. Jeg hadde sett på mange leiligheter, men denne skilte seg mest ut. Dessuten kan jeg late som om jeg er på gatekafé når jeg sitter ute på balkongen, spøker Boris.

Men selv om trafikken utenfor er tett på dagtid, roer det seg når kvelden kommer.

- Da er det faktisk ganske stille her. Og jeg liker asfalt. Jeg trives dessuten med å se mennesker og biler. Jeg har mange venner rundt her, og lever nærmest på Grünerløkka.

Vågale grep

Det at leiligheten er gjennomgående og dermed ekstra lys, er bare noe av det Boris setter pris på. I tillegg har den flere kriker og kroker - du kan ikke se hele leiligheten fra et sted. Selv om leiligheten bare måler 40 kvadratmeter har Boris turt å gjøre noen dristige grep. Som å male vegger svarte. Opptil flere, faktisk. Og hvorfor skulle han ikke våge? Myten om at små leiligheter bør være lyse er sterkt overdrevet, ifølge interiørarkitekten.

Boris frykter ikke mørke vegger.
Boris frykter ikke mørke vegger. Foto: Foto: Siri Møller

- Den myten vil jeg drepe nå. Det er mange som lever i den tro at alle små rom må males lyse for at de skal virke større. Hvorfor det? For hvorfor skal egentlig et rom virke større enn det er? Jeg liker at folk våger, og mørke farger på små rom gir karakter i stedet for at rommet blir karakterløst.

Kult med Kate

Er det noen som mestrer å sette preg på et rom så er det Boris. En hel vegg ved den åpne kjøkkenløsningen har fått et rått tapet; Supermodellen Kate Moss spankulerer ned en majestetisk trapp - kun iført svart blondeundertøy. Med blikket festet forførende inn i kameralinsen.

- Det kunne like gjerne vært et annet motiv enn Kate Moss, det var faktisk litt tilfeldig at det ble henne. Men jeg likte akkurat dette bildet. Jeg likte trappene og komposisjonen i bildet. Det gir rommet dybde, sier Boris.

Tapetet har Boris lagd selv. Han har fotografert et bilde fra et magasin og fått det trykket på tapet. Bildet ble bearbeidet i Fotoshop sånn at fargene ble som han ønsket. I tillegg ble trappen gjort bredere, så den passet i forholdet til veggen. Totalt kom tapetet på rundt tusen kroner.

Innreder utesteder

I øyeblikket jobber Boris mye med å innrede utesteder gjennom firmaet Simon James Design. Akkurat det synes på hjemmebane. Den lave sofaen, de små, runde stuebordene i plast og mengden med knallgule og svarte puter gir assosiasjoner til en kafé eller et utested. Det samme gjør gangen. Den er malt helsvart - og på innsiden av døren har et annet fototapet fått plass.

Selv er ikke Boris så opphengt i om ting passer sammen, eller ikke. Det handler heller om å få ting til å passe sammen. Og det får man om man prøver hardt nok.

En lettkledd Kate Moss pynter opp.
En lettkledd Kate Moss pynter opp. Foto: Foto: Siri Møller

- I leiligheten min tar jeg bare inn ting jeg virkelig liker. Hver og en ting har jeg virkelig villet ha, og jeg har forsøkt å finne en plass for det. Alt går sammen om man bare prøver, sier Boris.

Flere funksjoner

Ekstra smart er det å kjøpe interiør med flere funksjoner. Slik som de små stuebordene i stua. Når Boris blir lei av å bruke dem som bord, kan de roteres videre til neste rom, og få en ny funksjon - som krakk for eksempel.

- Jeg kjøper alltid ting som kan vare. Puter også. Når jeg er lei putene i stua kan jeg for eksempel bruke dem på soverommet.

- Det lønner seg dessuten å være tålmodig og vente til man finner noe man virkelig vil ha, i stedet for å kjøpe noe fordi man akutt trenger det, mener Boris.

- Jeg kjøper for eksempel ikke spisestuestoler bare for å ha det. Jeg venter til jeg får råd til de jeg virkelig vil ha, sier Boris.

Den perfekte bokhylle for folk som ikke leser...
Den perfekte bokhylle for folk som ikke leser... Foto: Foto: Siri Møller

Nye prosjekter

Nå er planen å ha leiligheten som den er en god stund. Fordelen er at interiøret er rolig fra en kant, slik som fra sofakroken, mens det fra andre vinkler er mer øynene kan hvile på, ifølge Boris. Men noen prosjekter blir det alltids tid til.

- Badet skal blant annet pusses opp, og jeg planlegger å ha en glassvegg langs kjøkkenbenken for å bedre kunne skille stue og kjøkken. Jeg planlegger å ha innslag av planter langs glassveggen. Etter hvert skal jeg kjøpe en benkeplate i gul corian, og jeg vurderer å legge nytt, hvitt gummigulv, sier Boris.

I øyeblikket er det bare én stor ulempe ved å bo der han bor.

- Det er at jeg må male veggene hvite hvert år. Det er utrolig upraktisk å ha hvite vegger på Carl Berner, avslutter han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning