OSLO ÅPNE HUS 2008

Kom på visning!

Nå har du en unik mulighet til å bli med bak fasaden til mange av byens praktbygg. Vi har listen over dem du ikke må gå glipp av!

ÅPEN: Mortensrud kirke er bygget i glass, stål, tre og stein, med naturen som del av utsmykningen. Bygget har fått en rekke arkitekturpriser.
ÅPEN: Mortensrud kirke er bygget i glass, stål, tre og stein, med naturen som del av utsmykningen. Bygget har fått en rekke arkitekturpriser. Foto: Foto: Erlend Aas, Scanpix
Publisert Oppdatert

OSLO ÅPNE HUS er en sjelden mulighet til å oppleve byens arkitektoniske perler.

Lørdag 13. og søndag 14. september åpnes dørene til mange spennende bygg. Dette er villaer, næringsbygg, offentlige bygg og kulturbygg du sjelden eller aldri får sett innenfra. Listen er imponerende; hele 67 bygg og uteområder, og det er vanskelig å rekke over alle godbitene.

Mange er vanligvis ikke åpne for publikum. På programmet står både de store og små, enkle og overdådige. Er du nysgjerrig på hvordan det ser ut der arkitektene bak Operaen jobber, kan du besøke Snøhettas kontorer.

Programmet kan lastes ned her . Merk deg åpningstidene og tidspunkt for omvisninger.

Se prosjektleder Karin Magnussen fortelle om OSLO ÅPNE HUS i vår video.

VILLA STENERSEN: Det var forretningsmannen og kunsthandler Rolf E. Stenersen som i 1937 fikk bygget tegnet av arkitekten Arne Korsmo, en av mellomkrigstidens mest sentrale norske arkitekter.
VILLA STENERSEN: Det var forretningsmannen og kunsthandler Rolf E. Stenersen som i 1937 fikk bygget tegnet av arkitekten Arne Korsmo, en av mellomkrigstidens mest sentrale norske arkitekter. Foto: Foto. Bjørn Sigurdsøn, Scanpix

Disse må du se!

RESTAURERT:  Villa Stenersen i Oslo. Funkis-stil .
RESTAURERT: Villa Stenersen i Oslo. Funkis-stil . Foto: Foto: Erik Johansen, Scanpix

Her er listen over våre 15 favoritter - steder du absolutt ikke bør gå glipp av.

1. MORTENSRUD KIRKE

Kirken ligger på toppen av en åskam mellom bergknauser og furutrær. Flere av furutrærne er bevart i atrier i bygningskroppen, og noe av fjellet stikker opp som øyer i betonggulvet i kirken. Tegnet av Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS. Innredning av int.ark. MNIL Terje Hope.

Adresse: Helga Vaneks vei 15

2. VILLA STENERSEN

Oppført for kunstmesenen Rolf Stenersen i 1937 av arkitekt Arne Korsmo. Funksjonalisme. Leies av Kulturdepartementet og benyttes av Norsk Form. Eies og forvaltes av Statsbygg.

Adresse: Tuengen Allé 10

LES OGSÅ: Gjenreist mesterverk

3. OBSERVATORIET

Det astronomiske observatorium, tegnet av arkitekt Chr. H. Grosch. Stilen er enkel empire.

Adresse: Observatoriegaten 1.

4. OSLO BØRS

Arkitekt Chr. H. Grosch, utsmykket av Gerhard Munthe i 1912. Ombygget av Nils Torp Arkitekter AS i 2002. Fredet.

Adresse: Tollbugaten 2.

5. Kontor for CHOICE HOTELS SCANDINAVIA / HOME INVEST

Monumental villa fra arkitekt Erik Andersen og Arnstein Arneberg. Nordisk nybarokk. Se video her!

Adresse: Fr. Stangs gt. 22-24

6. GYLDENDAL NORSK FORLAG

Kjøpt i 1912 og totalt ombygget, fremstår i dag som resultatet av et unikt samspill mellom historie og modernitet. Arkitekt og interiørarkitekt: Sverre Fehns kontor og Zinc AS.

Adresse: Sehesteds gate 4

7. HARELØKKEN

Villa tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg 1909-32 for fabrikkeier Halfdan Mustad. Restaurert av int.ark. MNIL Inger Hamre Ramsfjell, og er i dag representasjonsbolig for Telenor.

Adresse: Snarøyveien 30, Fornebu

8. TELENOR

Hovedkontor for Telenor ferdigstilt i 2002. Søyleskog av Daniel Burén danner en romlig struktur på "torget". Miljøtilpasset drift med oppvarming med sjøvann. HUS Arkitekter/NBBJ/Per Knudsen og interiørarkitekt: Dark Design AS, landskapsarkitekt: Asplan Viak AS.

Adresse: Snarøyveien 30, Fornebu

9. First Hotel GRIMS GRENKA

Det første norske hotellet i den internasjonale kjeden Design Hotels. Hotellet har en spektakulær takterrasse og asiatisk restaurant. Kristin Jarmund Arkitekter MNIL/MNAL står for ombygging og interiørprosjektering.

Adresse: Kongens gate 5

10. HANDELSHØYSKOLEN BI

Bygget er tildelt FIABCI Prix d'Excellence 2008 for spesialiserte bygg. Prisen går til bygg som utmerker seg både med sin funksjonalitet og arkitektur. Arkitekt: Niels Torp AS Arkitekter MNAL. Interiørarkitekter: Beate Ellingsen AS, Zinc AS og Kristin Jarmund Arkitekter AS. Utsmykking: Mette L'Orange. Landskapsarkitekt: Multiconsult AS.

Adresse: Nydalsveien 37

11. VILLA SCHREINER

STUDER BI: BI i Nydalen er tildelt FIABCI Prix d¿Excellence 2008 for spesialiserte bygg.
STUDER BI: BI i Nydalen er tildelt FIABCI Prix d¿Excellence 2008 for spesialiserte bygg. Foto: Foto: Ørn E. Borgen, Scanpix

Tegnet av arkitekt Sverre Fehn i 1963 og preges av den konstruktive klarhet som modernismens arkitekter var opptatt av. En modulbasert stolpekonstruksjon i laminert tre. Det er lagt stor vekt på detaljeringen, bl.a. er nye typer hjørneskyvevinduer og karmløse dører tatt i bruk. Eier: Ark. Stein Halvorsen.

Adresse: Langmyrgrenda 79, Nordberg

12. TJUVHOLMEN

Utenfor Aker brygge er en ny bydel i ferd med å vokse frem. Boliger i byggetrinn 2 er tegnet av Niels Torp Arkitekter AS i samarbeid med finske Gullichsen Vormala. Mot Tjuvholmen allé har anlegget fått en bymessig karakter, mens fasaden mot kanalen er gitt en mer maritim utforming. En leilighet med tilhørende servicesenter er åpen for besøkende. Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim AS.

SE DET NÅ: Tjuvholmen i Oslo, slik det vil bli når det er ferdig i 2012. Allerede nå kan du se en av leilighetene.
SE DET NÅ: Tjuvholmen i Oslo, slik det vil bli når det er ferdig i 2012. Allerede nå kan du se en av leilighetene. Foto: Illustrasjon: K.Ramstad/Selvaag Bluethink / SCANPIX /

Adresse: Olav Selvaags Plass 4

13. VILLA GRANDE

Opprinnelig tegnet av arkitektene Christian Morgenstierne og Arne Eide i 1917 som bolig for direktøren i Norsk Hydro. Huset sto uferdig frem til 2. verdenskrig, da Vidkun Quisling tok huset i besittelse. Arkitektene Essendrop og Egeberg fullførte huset. Rehabilitert i 2005 av Telje-Torp-Aasen Arkitektkontor AS. Under omvisningen får vi se de fredete rommene fra Quislingperioden som vanligvis er stengt for publikum. Hageanlegget ble restaurert og ferdigstilt i 2006. Hagen er satt vakkert i stand med springvann, blomster og prydbusker. Landskapsarkitekt: Sundt & Thomassen AS.

Adresse: Huk Aveny 56, Bygdøy

14. LAVENERGIBOLIGER

Åtte lavenergiboliger, patio-, veranda- og altanhus, i et tett boligområde. Det blir anledning til å komme inn i to av dem. Husene er utformet som en syntese av ulike boligtyper med noe av både eneboligens, rekkehusets og leilighetens kvaliteter. Fellestun over garasje under bakken med direkte inngang til boligene. Boligene varmes opp av vannbåren varme i gulvene som bruker solenergi og gass som kilder. Arkitekt: Dahle/Dahle/Breitenstein AS. Byggeår 2005. Se video her!

Adresse: Bjørnveien 119, Slemdal

15. ØKOLOGISK BOLIG

Bolig fra 1860-årene, ombygd for 14 år siden av arkitekt MNAL Trond Kanstad med aktiv, integrert solkonstruksjon (AiS). Han har konstruert veggen som blir varmet opp om dagen og avgir varme i løpet av natten. Visning av systemet på forespørsel.

Adresse: Ørakerveien 7A, Lilleaker

Utenfor Oslo

RAMME GAARD

Et "øko-kulturelt møtested" med bygninger av antikvarisk og arkitektonisk verdi, bl.a. et gammelt tårn i dragestil av arkitekt Holm-Munthe. Den vakre parken "Havlyst" er sjelden så vel i Norge som i Europa. Ramme Gaard eies av Petter Olsen, og arkitekturen utvikles i samarbeid med Gaia Arkitekter og Geir Helland.

Adresse: Rammevn. 51, 1545 Hvitsten

Last ned programmet

Last ned kart

SE prosjektleder Karin Magnussen fortelle om OSLO ÅPNE HUS i vår video .

LES OGSÅ: Åpent hus i London

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning