Klikk sjekker stikksager

Holder billigverktøy mål?

Kan en stikksag koste litt mer enn en sikspack øl og fremdeles holde god kvalitet? Vi har åpnet en dyr og en billig stikksag og sjekket kvaliteten.

Sist oppdatert
REPARATØREN: Bjørne Bergskaug er reparatør hos Grønvold Maskin.
REPARATØREN: Bjørne Bergskaug er reparatør hos Grønvold Maskin. Foto: Foto: Øivind Lie
BILLIG STIKKSAG: Det er åpning fra sagbladet og inn til Giret. Det gjør at sagstøv kommer inn og forringer smøringen. Fettet er også plassert utenfor giret. Begge deler vil redusere gangtiden betydelig.
BILLIG STIKKSAG: Det er åpning fra sagbladet og inn til Giret. Det gjør at sagstøv kommer inn og forringer smøringen. Fettet er også plassert utenfor giret. Begge deler vil redusere gangtiden betydelig. Foto: Foto: Øivind Lie
PROFF STIKKSAG: Giret er innelukket slik at det ikke slipper til sagstøv. Dyrere sager har også vibrasjonsdempere som gjør dem bedre å bruke og øker levetiden.
PROFF STIKKSAG: Giret er innelukket slik at det ikke slipper til sagstøv. Dyrere sager har også vibrasjonsdempere som gjør dem bedre å bruke og øker levetiden. Foto: Foto: Øivind Lie

I denne videoen åpnet vi en billig stikksag og en proff stikksag for å se hvor store forskjellene egentlig er.

Bjørne Bergskaug er reparatør hos Grønvold Maskin og forklarer hvorfor det dyre produktet holder høyere kvalitet enn billigproduktet.

Han ser blant annet på kvaliteten på plasten, giret og inngang for støv og smuss.

Lav driftstid

Klikk.no har også snakket med Nils Rusek som er avdelingsleder hos Proffpartner.

Han hevder en av årsakene til de billige prisene er at er at biligprodusentene har lite fokus på driftstid, og at vi på enkelte verktøy snakker om en effektiv brukstid på under en time.

For mange brukere er det greit - de kan ha verktøyet i mange år, og summerer man opp den tiden verktøyet faktisk har vært i drift, blir det ikke mange minuttene tilsammen.

Les også: Test av sommerøl

Billige materialer

-En annen viktig årsak er at billigprodusentene kopierer og sparer mye på utviklingskostnader. I tillegg har de billig arbeidskraft, velger enkle løsninger og velger bilige materialer, påstår Rusek.

Uenig i brukstid

Helge Gjøvåg er produktsjef for verktøy hos Osjord, som importerer blant annet billigverktøy.

At det spekuleres i lav, effektiv brukstid kjenner han ikke til.

Men det er ingen tvil om at et proffverktøy tåler større belastning enn et billigverktøy. For eksempel er gjennomsnittlig levetid på børstene i en billig vinkelsliper100 timer - mot 150 timer i en dyr maskin.

Se også: Spar tusenvis på verkstedregningen

Kopiering

Han gir Rusek langt å vei rett i at det kopieres mye, men at dette er først og fremst på design, og ikke på komponentene, mener han.

Avanserte produkter

Han sier også at jo mer avanserte biligproduktene er, jo større sjanse er det for at de går i stykker.

- Kvalitetsmessig er forskjellene utlignet på de enklere produktene. Dette gjelder særlig batterier, sier Helge Gjøvåg.

Se også: Din nye favorittdings

Dette kan du kreve

Thomas Nortvedt hos Forbrukerrådet er klar på at det bør være samsvar mellom pris og forventning når man kjøper et billigverktøy.

Du kan kreve at produktet holder hva det lover, ikke mer.

- Du kan også kreve klare instruksjoner på alt som har med sikkerhet å gjøre. Enten i bruksanvisningen eller at du får en god veiledning av selgeren, sier Nortvedt til Klikk.no.

Forbrukerrådet har ingen oversikt over klager på billigverktøy, men det kan virke som en del av disse produktene er så bilige at forbrukerne ikke tar bryet med å klage, sier Nortvedt.

- Da får de i stedet et nytt verktøy, mens det gamle kastes. Det er uansett betenkelig ut i fra et miljøperspektiv.

Les også:

Stor test av kapp- og gjærsager

Slik finner du stenderen

Slik avslører du skjulte skader på kjøkkenet

Skaff deg billigst strøm (ny tjeneste)

Slik avslører du silikonpupper

Denne saken ble første gang publisert 13/06 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også