Dårlig trykk i springen

Slik får du godt trykk i springen

Dårlig trykk i springen? Det første du kan gjøre er å rense silen.

DÅRLIG TRYKK IRRITERER: Dårlig trykk på vannet kan være ordentlig irriterende. Det gode er at det er en del du kan fikse opp i selv, uten fagfolk.
DÅRLIG TRYKK IRRITERER: Dårlig trykk på vannet kan være ordentlig irriterende. Det gode er at det er en del du kan fikse opp i selv, uten fagfolk. Foto: FOTO: Jupiterimages
Publisert Oppdatert

Har du opplevd at trykket i springen brått har blitt dårlig, eller er det noe som har vært der over tid?

Kanskje har du oppgradert interiøret og investert i et lekkert kjøkken, men så tar det etter en stund plutselig år og dag før oppvaskkummen eller en mugge blir fylt opp med vann. Eller ergrer du deg kanskje heller over trykket i dusjen når sjampoen skal skylles ut?

En ting som er sikkert er at det kan være frustrerende når vannet drypper ut i stedet for å komme i rikelige mengder.

Mange tenker at det er et stort prosjekt å gjøre noe med dårlig vanntrykk. Det kan det også være - men i mange tilfeller løser du det enkelt selv.

Sjekk silen

Det kan være flere årsaker til at man for eksempel opplever dårlig trykk i springen på kjøkkenet. Ifølge rørlegger Trond Skistad ved Rørleggervakta AS kan du starte med å ta en titt på silen i tuten på krana.

- Du bør rett og slett skru silen ut og deretter rense den. Mest sannsynlig har det nemlig fylt seg opp med rusk og rask i den, forteller han til bonytt.no.

HELE NABOLAGET: Finn ut om det bare er du som har trykkproblemer, eller om det er noe som også angår nabolaget.
HELE NABOLAGET: Finn ut om det bare er du som har trykkproblemer, eller om det er noe som også angår nabolaget. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Humus- og planterester

For ifølge Skistad kan det komme litt av hvert inn gjennom rørene, sammen med vannet. Det dreier seg gjerne om plante- og humusrester - og mye av dette kan legge seg i silen i krana.

- Da vil nettopp rengjøringen av silen være det som skal til, utdyper han.

Bor du i blokk eller i et sameie og vannet har vært stengt av en periode i forbindelse med arbeid med vannrør, kan det, når vannet skrus på igjen, løsne litt rusk og rask som setter seg i kranen din.

Kjøp pakninger på forhånd

Om silen er festet til vanninntaket til kranen, som den gjerne er på dusjkrana og badekarkrana, vil det være noe mer komplisert å skru løs silen for å rense den. Men dette er ingen umulighet.

Du må være varsom i det du skrur løs krana, så det ikke skjer noe. Noe erfaring med dette og litt nevenyttig, bør du imidlertid være. Det kan være at rørleggeren må tilkalles om du ikke klarer det selv, ifølge Skistad.

- Det trengs litt verktøy du kan skru løs krana med. Når du har skrudd den løs, så titt inn i inntaket på kaldt- og varmtvannskoblingene, for å se om det er mye skitt der. Er det det, så gjør rent med en bøtte vann. Bruk en bøtte med vann - og en neglebørste til å skrubbe inni koblingene.

Ifølge Skistad vil de fleste greie dette, men det kan være lurt å kjøpe noen pakninger hos rørlegger på forhånd, fordi disse lett ryker når du skrur av kranen. Da er det praktisk å ha noen ekstra på lager, så du får fullført jobben.

- Sørg for å fjerne gamle pakningsrester, tiføyer Skistad.

Mange årsaker

NOK ET IRRITASJONSMOMENT: En dusj med lite trykk kan gå en på nervene. Om silen er festet til vanninntaket til kranen, vil det være noe mer komplisert å skru løs silen for å rense den. Men dette er ingen umulighet.
NOK ET IRRITASJONSMOMENT: En dusj med lite trykk kan gå en på nervene. Om silen er festet til vanninntaket til kranen, vil det være noe mer komplisert å skru løs silen for å rense den. Men dette er ingen umulighet. Foto: FOTO: Produsenten

Øivind Korsnes, service- og markedssjef i K. Lund AS, mener at tette inntakssiler i dusjarmatur er en jobb for fagfolk. Vannet må stenges av, og armaturen på demonteres.

Silen i vannmåleren kan også være tett, det samme kan silen i reduksjonsmåleren være. Dette er en ventil som reduserer vanntrykket fra kommunal ledning.

- Ikke alle har en slik ventil, men det monteres i boliger hvor det er nødvendig. Alt dette må ordnes av fagfolk, sier han.

Det kan også være lekkasje på den private stikkledningen fra den kommunale vannledningen. Da må det også fagfolk til for å kontrollere det - og de må muligens søke etter lekkasjen med lekkeasjelyttingsutstyr, ifølge Korsnes.

Forhør deg i nabolaget

Det kan være en god idé å forhøre seg om andre i nabolaget har trykkproblemer, eller om det er noe du er alene om.

Bor du eksempelvis i et gammelt hus er det mulig at den private rørdelen som er koblet sammen med den offentlige, har grodd igjen. Har det gått tilstrekkelig nok mange år, kan dette skje.

- Men da vil du ha et dårlig trykk overalt i huset, og ikke bare et sted, sier Skistad.

Da snakker vi en mer omfattende jobb med en gang, for da må det det graving og ordentlig rensing til.

Les også:

Reduser lukten når du kokkelerer

Fjern ripser i benkeplate med zalo

Ny sprutsone på 1-2-3

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i vår Inspirasjonsguide

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning