Rustikt interiør

Slik får du et rustikt kjøkken

Noen få enkle grep gir kjøkkenet et røft og lunt preg.

ÅPENT OG LUFTIG: Rustikke kjøkken er gjerne åpne og luftige med oppheng til kjeler og detaljer i stein, mur, flettet kurv og tre.
ÅPENT OG LUFTIG: Rustikke kjøkken er gjerne åpne og luftige med oppheng til kjeler og detaljer i stein, mur, flettet kurv og tre. Foto: FOTO: Produsent
Publisert Oppdatert
JORDFARGER: Bland bruntoner med grått og rødt for å skape et lunt og innbydende interiør.
JORDFARGER: Bland bruntoner med grått og rødt for å skape et lunt og innbydende interiør. Foto: FOTO: Produsent

Et rustikt kjøkken kan være lekkert både på hytta eller i en leilighet i byen.

Grove detaljer i tre, innslag av murstein og lune tekstiler er noen av elementene man kan bruke for å oppnå et røft uttrykk på kjøkkenet.

Overflater

Ønsker du et rustikt kjøkken kan et godt utgangspunkt være å begynne med fargevalg og overflatebehandling.

Har du panelvegger kan disse beises med interiørbeis for å gi et røft uttrykk. En gråbrun farge er lekkert på veggene, og både Jotun, Tyrilin, og Herdins har flere lekre interiørbeiser i gråbrunt.

Varme farger

Et rustikt kjøkken skal være lunt og koselig, og fargeskalaen bør derfor være varm. Til tekstiler på gardiner, håndklær og andre detaljer kan det være lekkert å bruke nyanser av varm grå, brun, rødt og oransje.

Bland gjerne tekstiler i lin, bomull og ull, i både ensfarget og mønstret for å skape kontraster.

Oppbevaring

Åpne hyller er praktisk og dekorativt, og et stylingelement i seg selv. Det åpner opp og gir et luftig uttrykk, og det kan styles opp eller ned med lekkert tilbehør.

Gå til innkjøp av ulike kurver og lekre krukker til oppbevaring av mat, det vil gi et ryddig inntrykk og er stilig å kombinere med skåler og kopper.

LUNE TEKSTILER: Liftgdardiner av lune ulltekstiler i jordfarger kan være fint på et rustikt kjøkken. Ha kanten i ensfarget og plukk opp fargen i annet tilbehør.
LUNE TEKSTILER: Liftgdardiner av lune ulltekstiler i jordfarger kan være fint på et rustikt kjøkken. Ha kanten i ensfarget og plukk opp fargen i annet tilbehør. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
MURVEGG: En rød murvegg passer perfekt på et rustikt kjøkken og passer godt til røft treverk. Rødfargen kan hentes frem i detaljer og tekstiler. Stylet av Elin Scott
MURVEGG: En rød murvegg passer perfekt på et rustikt kjøkken og passer godt til røft treverk. Rødfargen kan hentes frem i detaljer og tekstiler. Stylet av Elin Scott Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Åpne hyller og oppheng

Elin Scott

Bachelor i interiør og produktdesign fra Milano

Master i produkt og møbeldesign fra HIAK

Jobber som stylist og interiørjournalist i Hytteliv

I tillegg til åpne hyller kan oppheng av kjøkkenutstyr være dekorativt på kjøkkenet. Heng frem dine flotteste kopper og kar til pynt, eller de gjenstandene du bruker ofte. Det vil gi en god oversikt over hva du har, slik at redskapene er lett tilgjengelige for bruk. Det vil også frigi plass i skuffer og skap.

Åpent ildsted

ÅPNE HYLLER: Åpne hyller kan være enkle og tilpasse, også der det er mindre plass. Dette kjøkkenet er fra P.J. Osborn design.
ÅPNE HYLLER: Åpne hyller kan være enkle og tilpasse, også der det er mindre plass. Dette kjøkkenet er fra P.J. Osborn design. Foto: FOTO: Produsent
OPPHENG: Heng opp utstyr og servise for å få en bedre oversikt og lettere tilgang.
OPPHENG: Heng opp utstyr og servise for å få en bedre oversikt og lettere tilgang. Foto: FOTO: Produsent

Hvis du har plass og mulighet til det, er det ingenting som er hyggeligere enn en peis på kjøkkenet. Det gir assosiasjoner til et gammelt storkjøkken, og innbyr til kos og hygge.

Slitte flater og hønsenetting

Slitte og avslepne flater, og gamle materialer gir et røft og rustikt uttrykk på kjøkkenet. Finn frem gamle møbler fra loftet som kan passe inn. En slitt effekt kan man oppnå ved å pusse ned kantene på møbelet med et fint sandpapir. Har man malt et møbel selv kan man bruke en fuktig klut før malingen tørker.

LEVENDE FLAMMER: En peis med levende flammer gjør seg på et røft og landlig kjøkken.
LEVENDE FLAMMER: En peis med levende flammer gjør seg på et røft og landlig kjøkken. Foto: FOTO: Campagne Decoration

Skapdører og tilbehør med hønsenetting har vært populært en stund. Ønsker du et annet uttrykk kan du male hønsenettingen hvit eller i den fargen som skapdørene er i.

Tavle

En rustikk tavle passer perfekt på et kjøkken. Her kan man skrive beskjeder og handleliste, eller henge opp dekorative bilder.

Gardiner på skap

SKAP: Skap med hønsenetting er tøft på kjøkkenet.
SKAP: Skap med hønsenetting er tøft på kjøkkenet. Foto: FOTO: Produsenten
Skapene på disse to bildene er fra Campagne Decoration og P.J. Osborn Design.
Skapene på disse to bildene er fra Campagne Decoration og P.J. Osborn Design. Foto: FOTO: Produsent

Ønsker man et mykere, og mer landlig uttrykk på kjøkkenskapene kan tekstiler være et fint alternativ til skapdører. Her kan man plukke opp fargene fra gardiner og annet tilbehør, for å skape en helhet i rommet. Varier gjerne med ulike mønster for å skape kontraster.

Tøffe fliser

Har du ikke mursteinsdetaljer på kjøkkenet kan røffe fliser være lekkert både til gulv og vegger. De rustikke flisene på bildet under er fra italienske Arezia, som designer fliser for bruk både inne og ute.

BESKJEDER: På en tavlevegg kan dagens gjøremål eller handleliste noteres
BESKJEDER: På en tavlevegg kan dagens gjøremål eller handleliste noteres Foto: FOTO: Produsent
Kjøkkenene på begge disse to bioldene er fra P.J. Osborn Design.
Kjøkkenene på begge disse to bioldene er fra P.J. Osborn Design. Foto: FOTO: Produsent

Detaljer i tre

Innredningsdetaljer av grovt og uslepent treverk kan være med å skape et rustikt interiør. Jo røffere treverket er, jo mer rustikt blir uttrykket. Bordet er fra Impressionen og kjøkkenet er fra P.J. Osborn Design.

Mobile møbler

SKAP: Bytt ut de tradisjonelle skapdørene med tekstiler for å få et avslappet og landlig uttrykk.
SKAP: Bytt ut de tradisjonelle skapdørene med tekstiler for å få et avslappet og landlig uttrykk. Foto: FOTO: Campagne Decoration

Har man ikke plass til en stor kjøkkenøy kan mindre, frittstående elementer med hjul være et godt alternativ. De kan flyttes rundt etter behov og er flotte til oppbevaring. Denne varianten i tre er fra Remodelista.

Les også:

Slik planlegger du den optimale kjøkkenløsningen

RUSTIKKE FLISER: Fliser med grove overflater kan være tøft på kjøkkenveggen.
RUSTIKKE FLISER: Fliser med grove overflater kan være tøft på kjøkkenveggen. Foto: FOTO: Produsent

Stor guide til kjøkkenstiler

Ti tips til kjøkkenet

Alt om oppussing av kjøkken

GROVT TREVERK: Gammelt og grovt treverk er sjarmerende og stilig i kombinasjon med hvitt og porselen.
GROVT TREVERK: Gammelt og grovt treverk er sjarmerende og stilig i kombinasjon med hvitt og porselen. Foto: FOTO: Produsent
DETALJER: Små detaljer i tre skaper en kul kontrast og effekt.
DETALJER: Små detaljer i tre skaper en kul kontrast og effekt. Foto: FOTO: Produsent

Vinen du bare skal kose deg med

TRILLEBORD:
TRILLEBORD: Foto: FOTO: Produsent

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning