Høyde på lampe over spisebord

Så høyt skal spisebordlampa henge

Henger lampen for høyt over spisebordet?

RETT ELLER GALT: Hvor høyt eller lavt bør egentlig en lampe over spisebordet henge?
RETT ELLER GALT: Hvor høyt eller lavt bør egentlig en lampe over spisebordet henge? Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Hvor høyt skal lampen henge over spisebordet? Ekspertene sier mellom 55 og 70 centimeter over bordet.

Vi har vel kanskje alle vært borti utfordringen med å henge opp lamper og bilder hjemme. Det skal forsøksvis henges rett og pent, i tillegg kommer utfordringen med hvor høyt de skal henge?

I bloggen Hjemme hos Eva dukket nettopp denne problemstillingen opp.

Her skriver hun: "Mannen og jeg var ikke helt enige om høyden lampen skulle henge i. Han vant. Jeg synes den henger for høyt over bordet."

Bonytt.no fikk låne bildet og tok kontakt med fagavdelingen i Lyskultur. For hvem har egentlig rett? Og hvilke kriterier bør man tenke på når lamper skal henges opp?

- Umiddelbart ser det litt høyt ut, men det er vanskelig å vite ut fra bildet hva høyden er, forklarer fagsjef Erlend Lillelien i Lyskultur.

FASIT: Høyden bør være slik at u.k (underkant) lampe er over øyehøyde til familiens medlemmer. Avhengig av lampens utforming, og spesielt hvordan lyskilden er avskjermet, så må du i tillegg ikke henge den så høyt at du får direkte innsyn i lyskilden eller andre blendende deler.
FASIT: Høyden bør være slik at u.k (underkant) lampe er over øyehøyde til familiens medlemmer. Avhengig av lampens utforming, og spesielt hvordan lyskilden er avskjermet, så må du i tillegg ikke henge den så høyt at du får direkte innsyn i lyskilden eller andre blendende deler. Foto: Illustrasjon Lyskultur

Ikke innsyn i lyskilde

- Hvilke kriterier bør man tenke på når man lyssetter spisebordet?

- Pass på at du kan ha øyekontakt med alle rundt bordet, men samtidig må du passe på at lampa ikke henger så høyt at man får innsyn i blendende og sjenerende deler i skjermen. Det vil si at den skal være i synsfeltet, men ikke sperre for kontakt tvers over bordet.

- Er det stor høydeforskjell på de som naturlig sitter rundt bordet bør man ta særlige hensyn når man velger lampe, fortsetter Lillelien.

Under øyehøyde

Hovedregel i hjem er altså å unngå blending. I praksis bør derfor alle "blendingskilder" være montert under øyehøyde eller være avblendet i den retningen du normalt oppholder deg.

- Hvis du absolutt vil bruke downlight så skal de plasseres langs veggen og i prinsippet lyse opp disse og ikke gulvet, forklarer Lillelien som anbefaler at du ikke kjøper de billigste downlights. Bruk noen med inntrukket lyskilde slik at denne ikke sees så lett. Skrivebordlys bør for øvrig være fleksibelt og kunne tilpasses forskjellige arbeidsoppgaver.

Henger ofte for høyt

Interiørarkitekt Trond Ramsøskar i Ramsøsker Interiørarkitekter MNIL opplever ofte at folk henger spisebordslampen for høyt.

- Det kommer litt an på lampen, men du bør tenke mest på bordet og ikke så mye på rommet, sier han.

- Det skal egentlig ganske mye til for at den henger for lavt, men man skal jo kunne se hverandre i øynene.

- Men lyset skal altså konsentreres ned, ikke opp.

Lyssette bilder

Skal du ha bilder på veggen og lyssette disse, er det et par ting du bør være oppmerksom på.

- Ikke prøv å belyse bilder på veggen fra et takpunkt midt i rommet. Er det glass på bildene må du passe på speilende refleksjoner som kan gi blending, forklarer Lillelien.

- Husk innfallsvinkel = utfallsvinkel hvis du har blankt glass. Henger bildet over sofaen må du samtidig passe på at lyset ikke sjenerer de som sitter der, kanskje det da skal henge litt høyere enn man ellers ville ha gjort. En siste regel for hjembelysning er at alt bør være dimbart. Unntak er boder og andre sekundære rom.

I dette temahefte kan du lese mer om hvordan du kan lyssette boligen.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning