Maskiner uten lyd

Nå trenger du ikke lenger lide deg igjennom timer med støy fra bråkete maskiner for å holde boligen ren.

Publisert Oppdatert
Nå trenger du ikke lenger lide deg igjennom timer med støy fra bråkete maskiner. Nyhetene blant hvitevare-produsentene er nærmest lydløse. (Foto: Siemens)
Nå trenger du ikke lenger lide deg igjennom timer med støy fra bråkete maskiner. Nyhetene blant hvitevare-produsentene er nærmest lydløse. (Foto: Siemens)

- De beste eksemplene på produkter folk ønsker skal være stillegående er datamaskiner, men også videokameraer, de nye mottakerboksene for digitalt kabelnett og satellittanlegg, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Ingen ting slår fast minne

Det mest trendy i elektronikkbransjen er å tenke ut produkter helt uten maskineri som lager lyd, som fastminne for datamaskiner.

- Trenden går i retning av fast minne, som ikke lager lyd i det hele tatt. I slike maskiner finnes ingen motor eller bevegelige deler, og det er disse som lager støy. I butikkene i dag finnes det dessuten produkter med stillegående harddisker, sier Andersen.

Kommer gradvis

De nye stillegående produktene kommer gradvis. Foreløpig er prisen omvendt proporsjonal med støynivået - jo lavere støy, desto dyrere blir det.

- Det finnes stillegående fotoapparater, videokameraer og mer og mer datamaskiner. Overgangen til disse produktene vil komme gradvis, sier informasjonssjefen.

Andersen er overbevist om at fastminne vil komme til å overta mer og mer, men foreløpig har produktene med fastminne begrenset kapasitet.

Støynivået skal ned

- Det jobbes veldig mye med støynivået på både vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner. Produsentene ønsker å få ned støynivået blant annet ved å lydisolere maskinene. Motorene gjøres mer lyddempende, dette gjelder også kjøleskap og frysere og andre produkter som inneholder motorer, sier Andersen, som legger til at åpne kjøkkenløsninger stiller stadig større krav til produsentene.

- I dag oppholder folk seg mye mer på kjøkkenet enn før. Kjøkkenet har blitt et oppholdsrom hvor folk ønsker lavt støynivå, sier Andersen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning