Kjøkken og oppussing

Tips til oppussing av kjøkken

Slik får du et nytt og moderne kjøkken på rimelig vis.

RESULTATET: Med enkle grep fikk kjøkkenet en helt ny look.
RESULTATET: Med enkle grep fikk kjøkkenet en helt ny look. Foto: Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Publisert Oppdatert

Dette er IFI

Innholdet i denne artikkelen er hentet fra IFI.

IFI - Informasjonskontoret for farge og interiør, skal gi nøytral informasjon om tjenester og produkter samt gi veiledning og råd om farge og interiør. Organisasjonens medlemmer er bedrifter som leverer varer eller tjenester til dette markedet.

Et spørsmål interiørkonsulent Siv Munkeberg Brenne ofte møter, er hvordan man kan fikse på kjøkkenet uten at det koster skjorte.

- Gjennomsnittsfamilien bruker mer tid på kjøkkenet enn noe annet rom i huset, og de ønsker derfor et kjøkken hvor det er hyggelig å oppholde seg, sier Munkeberg Brenne.

Les også:

Kritikernes kjøkkenfavoritt

Middag på 15 minutter

La kjøkkeninnredningen stå

Lise hadde et typisk 90-talls kjøkken, med rødmalt glassfiberstrie, krydderhylle, hvit innredning og åpne hyller med buer og profiler. Selve kjøkkeninnredningen var for så vidt brukbar, men Lise ønsket et mer moderne uttrykk.

- Som regel er det ikke nødvendig å bytte ut hele kjøkkeninnredningen, forteller Munkeberg Brenne.

KJEDELIG: Kjøkkenet var ikke særlig spenstig før oppussingen.
KJEDELIG: Kjøkkenet var ikke særlig spenstig før oppussingen. Foto: Foto: Frode Larsen/Ifi.no

- Nye farger på skapdørene og nye, moderne beslag er alt som skal til for å gi inntrykk av et helt nytt kjøkken. Det er også mulig å kjøpe nye skapdører og la selve skroget på kjøkkeninnredningen blir stående. Det var denne løsningen Lise gikk for.

Les også: Mat i det fri

Forskjellig farge på over- og underskap

Munkeberg Brenne anbefalte Lise å male under- og overskap i forskjellige farger.

- Det gir rommet tyngde og et litt mer spennende uttrykk enn om alt hadde vært lyst. Overskapene ble malt i samme farge som veggen bak, noe som gjør skapene mindre dominerende på veggen. De blomstrete flisene mellom under- og overskap ble byttet ut med malt panel. Det ga et lunere inntrykk som myket opp den minimalistiske stilen, sier interiørkonsulenten.

Les også: Nytt kjøkken av lopper

Ny løsning for krydderhylla

Krydderhylla, som skjulte vifte og avtrekk, passet ikke inn i den nye stilen. Munkeberg Brenne foreslo å sette opp en skapdør foran hylla. Skapdøren ble deretter kledd med rustfritt stål bestilt på mål hos blikkenslageren.

Resultatet ble en tøff kontrast til det malte panelet, og sto i stil til beslagene av børstet stål på skapdørene.

Les også: 10 kjøkkenredskap du må ha

9 Tips til kjøkkenoppussingen

  • La kjøkkeninnredningen stå! Skapene kan males om, og knotter/beslag kan byttes ut. Det alene kan gi inntrykk av et helt nytt kjøkken. Skapene kan du male selv eller levere til spraymaleren for et tilnærmet perfekt resultat.
  • Et litt dyrere alternativ er å bytte ut skapdørene og la skroget stå. Det gir deg imidlertid en helt ny kjøkkeninnredning.
  • En gammel krydderhylle kan skjules bak en skapdør. For et mer moderne uttrykk kan skapdøren bekles med rustfritt stål. Platen festes til skapdøren med monteringslim.
  • Benkeplaten har mye å si for inntrykket av kjøkkenet. Bytt den ut, eller hvis det er en gammel benkeplate av tre, beis den i en annen farge.
  • Sittebenk med lagringsplass gir maksimal utnyttelse av plassen! Mal benken i samme farge som kjøkkeninnredningen for å skape en fin helhet.
  • Mal overskap og vegg i samme farge. Det gjør skapene mindre dominerende på veggen.
  • Hvis kjøkkenet er mørkt, mal tak og vinduer hvitt for mer lys. Liftgardin er praktisk i et kjøkkenvindu.
  • Legg nytt gulv eller mal det gamle. Avslutt i så fall med 3 strøk lakk for bedre holdbarhet.
  • Gamle møbler kan fornyes med maling eller beis og metall kan få ny farge med spraylakk. Hva med å male om det gamle kjøleskapet?

Saken er levert av: Ifi.no

Les også:

Glassplate over kjøkkenbenken

Tid for matprat

Alt om oppussing av kjøkken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning