Hvitt kjøkken

Slik blir det hvite kjøkkenet spennende og personlig

Interiørekspertene gir deg sine best tips for et personlig og unikt kjøkken.

Foto: FOTO: Drømmekjøkkenet
Publisert Oppdatert

Mange sverger til en hvit innredning på kjøkkenet, det er klassisk, tidløst – og oppleves som trygt. Men et hvitt kjøkken trenger ikke bare å være et hvitt kjøkken. Kombinasjonene, detaljene og belysningen kan løfte den sånn at du får en unik, personlig og spennende løsning.

Interiørarkitekt Ida Lundqvist har flere gode tips, og mener blant annet at man kan velge en spisegruppe som bryter litt med innredningen, og bruke belysning for å skape varme – både over spisebordet og på kjøkkenet. Sprutsonen er også et område man kan leke seg med for å oppnå et spennende uttrykk.

– Her kan du gå for fliser, tapet, pleksiglass eller plater med trykk. Velger du å fjerne overskapene vil dette området få en enda større betydning sier Ida Lundqvist.

For å skape et variert og dynamisk uttrykk på kjøkkenet kan du leke deg med innredningen og variere mellom åpne og lukkede skap. Du kan også ha ulike farger på deler av innredningen, eventuelt samme farge, men i en annen nyanse.

– Har kjøkkenet mange skap kan det være effektfullt å ta bort en eller to dører, eller erstatte et skap med en åpen hylle. Hyllen kan gjerne males i samme farge som noe annet på kjøkkenet, for eksempel spisestuestolene, men i en annen nyanse. En annen løsning kan være å male høyskapene i en annen nyanse enn resten, eller bryte helt med svarte høyskap mot hvit innredning. Det gir en spennende kontrast.

MATERIALMIKS: Miks forskjellige materialer som marmor og treverk med ulike overflater og behandlinger for å skape spennende strukturer.
MATERIALMIKS: Miks forskjellige materialer som marmor og treverk med ulike overflater og behandlinger for å skape spennende strukturer. Foto: FOTO: Kvik kjøkken

Hvitt kjøkken i ulike former

Interiørstylist Silje Aune Eriksen synes det er fint å bryte med ulike former og materialer. Organiske former kan kombineres mot stramme linjer, og myke tekstiler fungerer godt mot harde materialer. Er kjøkkenet hvitt, er det lekkert med detaljer i betong, terrazzo eller marmor. For å få litt varme kan du tilføre elementer i tre. En spenstig materialmiks kan gjøre underverker.

– Det kan være lurt å passe på at det ikke blir for strengt og sterilt, eller kaldt. Og når det gjelder sprutsonen kan du male den i samme farge som resten av veggen, men med en høyere glansgrad, høyglans er fint mot helmatt. Du kan også trekke kjøkkenbenken noe opp langs veggen, sier interiørstylisten.

KONTRASTER: Elementer fra det gamle bygget er ivaretatt på kjøkkenet til blogger Marthe Holien Bø, marthebo.no
Malt panel mot glatte fliser og gammelt treverk gir interessante kontraster. Benkeplaten er opprinnelig en svart laminatbenkeplate som er malt med lys grå gulvmaling.
KONTRASTER: Elementer fra det gamle bygget er ivaretatt på kjøkkenet til blogger Marthe Holien Bø, marthebo.no Malt panel mot glatte fliser og gammelt treverk gir interessante kontraster. Benkeplaten er opprinnelig en svart laminatbenkeplate som er malt med lys grå gulvmaling. Foto: FOTO: Marthe Holien Bø
STILBRUDD: Spisebordet kan gjerne bryte med kjøkkeninnredningen, og sprutsonen kan gå helt opp til veggen. Legg merke til de åpne hyllene og vegglampen i sprutsonen.
STILBRUDD: Spisebordet kan gjerne bryte med kjøkkeninnredningen, og sprutsonen kan gå helt opp til veggen. Legg merke til de åpne hyllene og vegglampen i sprutsonen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Små detaljer teller

Små detaljer kan gjøre en stor forskjell, ifølge interiørstylisten. Hun foreslår å velge ut enkelte fine detaljer, som når det kommer til belysning, blandebatteri, håndtak eller kjøkkenmaskiner.

– Fine blandebatterier i svart, kobber eller messing gir kjøkkenet et lite, men dekorativt løft. Og det er lov å mikse ulike metaller. Om du ønsker en ren, hvit base, kan du lage deg små stilleben med favorittproduktene dine som kan stå fremme. Miks materialer som keramikk, tre og metaller gir et personlig uttrykk.

Ikke undervurder effekten av planter, kunst og farger. Maler du veggen eller gulvet i en annen farge enn kjøkkenet, og fyller opp benken med frodige vekster, får kjøkkenet ditt raskt et eget preg. 

– På en vegg uten skap kan et enkelt bilde gi rommet det lille ekstra. Har du et landlig kjøkken passer det med et svart-hvitt foto og treramme, og er kjøkkenet minimalistisk kan det være tøft med et kunstnerisk bilde på en aluminiumsplate.

NYE HÅNDTAK: Bytt ut håndtakene på kjøkkenskapene, og ha gjerne ulik størrelse på over- og underskap.
NYE HÅNDTAK: Bytt ut håndtakene på kjøkkenskapene, og ha gjerne ulik størrelse på over- og underskap. Foto: FOTO: Superfront
LANDLIG: Lek deg med fliser på veggen. Hva med å satse på dekorativ mønstermiks i sprutsonen. Det landlige, hvite kjøkkenet har fliser originalstyle.com.
LANDLIG: Lek deg med fliser på veggen. Hva med å satse på dekorativ mønstermiks i sprutsonen. Det landlige, hvite kjøkkenet har fliser originalstyle.com. Foto: FOTO: Made a mano

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning