Vidunderlige nye verden

Hi-tech på kjøkkenet

I fremtidens kjøkken dyrker du urter over vasken, fôrer blomstene med plastposer og komposterer mat på benken.

Publisert Oppdatert

De store produsentene av hvitevarer forbereder seg på en ny tid, med utstrakt kompostering av organisk avfall, energiøkonomisering, integrerte løsninger og knallharde utslippskrav.

Whirlpool har lekt seg med nye og innovative løsninger i sitt konseptkjøkken "Greenkitchen", bygd på tanken om minimalt forbruk og maksimalt gjenbruk. Overskuddsvarmen fra ovnen og fra kjøl og frys gjenbrukes, og spillvannet renses og kan gjenbrukes i oppvaskmaskinen eller ledes opp som fukt til kjøkkenets egen minihage, der det kan dyrkes friske urter året rundt.

Whirlpool Global Consumer Design team har formgitt prototypen, med fleksibelt kjøleskap, egne "klimasoner" for maten, gjenbruk av luften fra viften, og en induksjonstopp som tilpasser seg automatisk etter kokekarets størrelse og plassering.

Kjøkkenet har også sensorer som måler forurensninger i kranvannet og en "H2O cooking"-bolle i kjøkkenbenken - en innebygd vann- og dampkoker som automatisk fyller på vann etter mengden mat og derved reduserer vannmengde og energiforbruk.

En annen av de store produsentene av hvitevarer, Electrolux, har i en årrekke invitert unge industridesignere til konkurransen og tenketanken "Electrolux Design Lab". Resultatet er vaskemaskiner som bruker såpenøtter, komposteringsboller for kjøkkenbenken og blomsterpotter som "spiser" plastposer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning