Gammeldags kjøkken

Slik får du gammeldags stil på et moderne kjøkken

Helena og Tommy flyttet fra byen til familiegården på landet. På kjøkkenet har de gjenskapt den gammeldagse stilen.

GRØNNE DETALJER: Åpne hyller fremhever den landlige følelsen. Panelet er malt i en tradisjonell perlegrå nyanse. Innredningen er fra Kvänum. Benkeplaten i kalkstein er både fin og praktisk.
GRØNNE DETALJER: Åpne hyller fremhever den landlige følelsen. Panelet er malt i en tradisjonell perlegrå nyanse. Innredningen er fra Kvänum. Benkeplaten i kalkstein er både fin og praktisk. Foto: FOTO: Carina Olander
Sist oppdatert

Her bor:

HVEM: Helena (47)

HVA: Nyrenovert kjøkken i Östergården Bed and breakfast.

HVOR: Strömmared, en times kjøretur sør for Göteborg.

LANDLIG: Plassbygde skap hører hjemme i det landlige kjøkkenet. Her er det plass til alt fra egg til sukker og mel. Forkleet er fra Linum, mens kurven er arvegods.
LANDLIG: Plassbygde skap hører hjemme i det landlige kjøkkenet. Her er det plass til alt fra egg til sukker og mel. Forkleet er fra Linum, mens kurven er arvegods. Foto: FOTO: Carina Olander

Det er fullt mulig å oppgradere kjøkkeninnredningen uten å bytte ut alt møblement.

Ofte kan litt maling og nye gardiner gjøre større underverker enn du skulle tro.

Men vær obs på at du velger farger som faktisk passer til et kjøkken. Én farge bør du, for eksempel, absolutt styre unna.

Og så er det et poeng å velge innredning som harmonerer med resten av huset.

Magasinet Lev Landlig har besøkt dette kjøkkenet i Sverige, som faktisk er relativt nyoppusset til tross for at det står så godt til den gamle gårdsbygningen.

Kjøkkenet er stylet av Carina Olander.

Gammeldags kjøkken

I 2009 gikk flyttelasset fra Stockholm. Bort fra bylivet og kontorjobbene, med landsbygda i sikte. Helena, mannen Tommy og barna hadde i mange år feriert på den gamle slektsgården Östergården i Strömmared, en times kjøretur sør for Göteborg.

Da Helenas far gikk bort, sto Helena og hennes mann Tommy overfor valget om å selge gården eller å beholde den. Planen var egentlig å bruke gården som sommerhus.

- Da vi hadde tilbrakt en sommer her, begynte vi å lengte etter å få bo på landet permanent. Når vi befant oss der, ble kontrasten mellom storbyens leven og landsbygdens ro veldig stor. Da vi skulle dra tilbake til byen den høsten, bestemte vi oss for å selge huset og flytte til slektsgården, forteller Helena.

Östergården består av to eiendommer. I det mindre huset ved gården bor Helena, Tommy, og de to barna Emil (18) og Gustav (12). Herregården er nylig ferdigrenovert, et arbeid som har gått ut på å gjenopprette den gamle stilen.

- Vi startet renoveringen allerede i 2011, men vi har ikke hatt noe hastverk. Vi ville gå forsiktig frem for å være sikre på å kunne bevare det gamle husets karakter og atmosfære, sier Helena.

Fra syttitalls til gammeldags

Det gamle kjøkkenet lå på vestsiden av huset, var mye mindre og besto av en brukt kjøkkeninnredning fra et 70-tallsrekkehus utenfor Stockholm.

Et kjøkken som slett ikke harmonerte med det falurøde huset som ble bygget i 1811.

- Planen med renoveringen av huset var å bygge det om og starte en bed & breakfast med kafévirksomhet. Kjøkkenets utforming og planløsning svarte ikke til våre behov. Vi valgte derfor å bygge et kjøkken i andre etasje, så det skulle ligge i forbindelse med soverommene til gjestene, sier Helena.

Helena og Tommy ønsket et kjøkken i gammeldags stil, med åpne hyller og panel. Kjøkkenet skulle utstråle gamle dager, men samtidig trengte det moderne utstyr som vaskemaskin, ovn, stekeplater, kjøleskap og fryser.

- Løsningen ble et kjøkken fra Kvänum med innebygde hvitevarer. En dyktig snekker hjalp oss med å sette det opp, forteller Helena.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FARGERIKT: Venstre: Den sommerlig grønne støpejernsgryten fra Le Creuset, og klokken fra Dulton i samme farge, er forfriskende innslag. Midten: Paret måtte vente et halvt år for å få en tilstrekkelig lang benkeplate av kalkstein. Fire sterke personer trengtes for å få den opp til kjøkkenet, men det var strevet verdt. Høyre: Skap en følelse av sommereng på bordet med blomstrete porselen fra Servera/Trollhättan. Glassfatene er fra Iittala, tal­lerken og skål fra Rörstrand og bestikket fra Hardanger Bestikk.
FARGERIKT: Venstre: Den sommerlig grønne støpejernsgryten fra Le Creuset, og klokken fra Dulton i samme farge, er forfriskende innslag. Midten: Paret måtte vente et halvt år for å få en tilstrekkelig lang benkeplate av kalkstein. Fire sterke personer trengtes for å få den opp til kjøkkenet, men det var strevet verdt. Høyre: Skap en følelse av sommereng på bordet med blomstrete porselen fra Servera/Trollhättan. Glassfatene er fra Iittala, tal­lerken og skål fra Rörstrand og bestikket fra Hardanger Bestikk. Foto: FOTO: Carina Olander

Alt malt i linoljefarge

Kjøkkenet er på 25 kvadratmeter og har ingen overskap, noe som bidrar til en luftig følelse i rommet. Panelveggene er malt med hvit linoljefarge iblandet 15 prosent grønn umbra, for å få en tradisjonell perlegrå nyanse.

Helena var veldig opptatt av materialvalg, og insisterte for eksempel på at alt snekkerarbeidet skulle males med linoljemaling. Planen var jo et kjøkken som var som før i tiden.

Gulvet er i likhet med taket umalt, noe som skaper karakter i rommet og bidrar til en varm og lun atmosfære.

Helena og Tommys beste kjøkkentips

Ikke ha for mye hastverk. Kjenn etter husets atmosfære, og ta vare på det som allerede finnes.

Vi har for eksempel ennå ikke bestemt om vi skal gjøre noe med gulvet. Vi vurderer å male det, og har forsøkt å unngå lakkede gulv siden det ikke passer til husets tidsånd og heller ikke er så miljøvennlig.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

GAMMELDAGS KJØKKEN: Kjøkkenet er innredet slik at det fremstår som luftig, noe som er en forutsetning siden det er et gjennomgangsrom. Filleryene har tilhørt gården i mange år.
GAMMELDAGS KJØKKEN: Kjøkkenet er innredet slik at det fremstår som luftig, noe som er en forutsetning siden det er et gjennomgangsrom. Filleryene har tilhørt gården i mange år. Foto: FOTO: Carina Olander

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også