Årets kjøkkennyheter

Er du trendy nok for dette?

Mønstre, farger og runde former; slik skal du ha det på kjøkkenet nå.

IKONISK DESIGN: Kvik lanserer kjøkkenfronter med design av Verner Panton.
IKONISK DESIGN: Kvik lanserer kjøkkenfronter med design av Verner Panton. Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

De siste årene har kjøkkenet gått fra å være et rom hvor man stort sett bare oppbevarte og tilberedte mat, til å bli boligens mest brukte og populære rom. For i dag er kjøkken ikke bare kjøkken, men også rommet hvor man samler familien, leker, gjør lekser og underholder familie og venner.

Og ingen i hele verden er så opptatte av å ha det fint og lekkert på kjøkkenet som oss nordmenn. Nylig viste tall fra Hovedorganisasjonen Virke, som representerer møbelhandlerene, at det I fjor ble importert kjøkkenmøbler til Norge for 884 millioner kroner - en økning på vel 37 prosent fra året før. Nordmenn kjøper med andre ord kjøkken over en lav sko.

Og skal du bytte ut kjøkkenet i år - eller bare liker å ha det nyeste av det nye generelt - ja da bør du sjekke ut disse lekre kjøkkennyhetene:

Feminine former

Når det gjelder kjøkken, har i mange år stramme linjer og en nesten maskulin minimalisme regjert. Jo mer trendy og moderne kjøkkenet var, dess mer stramt og blottet for dekor og detaljer skulle designet være. Men nå prøver den populære danske kjøkkenprodusenten HTH seg på en mykere linje.

- I over 20 år nå har en streng designtradisjon rådet når det kom til kjøkken, forklarer marketing koordinator Bjarne H. Nielsen hos HTH til Klikk Bolig.

- Utformingen har skulle være så stram som mulig, med skarpe kanter og et noe maskulint uttrykk. Men nå følte vi at det var på tide med en aldri så liten feminin revolusjon til kjøkkenet ditt.

MYKE LINJER: Nå skal kjøkkenet være mer feminint.
MYKE LINJER: Nå skal kjøkkenet være mer feminint. Foto: FOTO: Produsenten

Nielsen forklarer at løsningen ble HTH Premium, en ny serie som omfatter tre nye kjøkkendesign og hele 93 forskjellige dørfronter.

- Der hvor like, firkantede linjer har normalt vært regnet som standard når det kom til kjøkken, går teppet nå opp for noe nytt, forklarer Nielsen.

- Med de avrundede kantene får ikke bare kjøkkenet et nytt og mer elegant utseende, men formene gir også mange muligheter til å skape kjøkken med forskjellige stilarter og uttrykk.

Mer enn å lage mat

Det er ingen tvil om at kjøkkenets betydning i hjemmet er stigende.

- I dag brukes kjøkkenet på nye måter og til andre formål enn det som tradisjonelt var vanlig, forklarer Nielsen.

- For mange er kjøkkenet blitt en ekstra stue, eller kanskje både hjemmekontor og hobbyrom. Fellesnevneren er at kjøkkenet skal kunne brukes til mer enn å bare lage mat.

Dette, forklarer Nielsen, var bakgrunnen for HTHs satsing på sitt nye design.

- Det er en voksende gruppe kunder som gjerne vil investere litt i å få et kjøkken som ikke bare er unikt utseendemessig, men som også på alle måter er tilpasser deres familie og deres måte å bruke rommet på.

Super-size

LEKKERT: Sjekk ut disse flotte nyhetene til kjøkkenet.
LEKKERT: Sjekk ut disse flotte nyhetene til kjøkkenet. Foto: FOTO: Produsenten

I tråd med at kjøkkenet er blitt et rom som brukes til mangt og mye, i tillegg til at man generelt har mer hjelpemidler og duppeditter på kjøkkenet enn noen gang før, var plassmangel et problem kjøkkenprodusenten Kvik ville forsøke å komme til livs da de lanserte nyhetene X-Large og XX-Large.

- Ikke bare har vi mer kjøkkenmaskiner og tekniske hjelpemidler på kjøkkenet, men vi er også faktisk blitt høyere, forklarer Jacob Kjærsgaard Mortensen hos Kvik i Danmark til Klikk Bolig.

- Og nå har våre kjøkkener vokst i takt med - og for å ta høyde for - dette.

Resultatet er kjøkken med bedre ergonomi og oppbevaringsplass.

- Standarden hos Kvik er nå X-Large, og er 10 cm høyere enn tradisjonelle kjøkkenskap, forklarer Kjærsgaard Mortensen.

- Vi henter den ekstra oppbevaringsplassen ved å redusere litt på høyden av sokkelen og legge litt til på arbeidshøyden.

Og skulle du finne at du trenger enda mer plass, ja så kan du satse på modulene med størrelse XX-Large, som er hele 40% mer romslige enn standard kjøkkenmoduler.

- Her er skapene ikke bare høyere, men også dypere, forklarer Kjærsgaard Mortensen.

Ikonisk design og fargeglede

De aller fleste velger trygt når det kommer til farger på kjøkkeninnredningen, og hvitt er nok uten tvil den mest populære fargen når nordmenn skal kjøpe nytt kjøkken. Men i disse dager lanserer Kvik et designsamarbeid som kommer til å utfordre oss til å være mer vågale når det gjelder farger også på kjøkkenet.

EKSTRA PLASS: Har du mye koppesaker og tekniske hjelpemidler som alle trenger plass på kjøkkenet, kan kanskje et kjøkken i størrelsen XX-Large være noe for deg?
EKSTRA PLASS: Har du mye koppesaker og tekniske hjelpemidler som alle trenger plass på kjøkkenet, kan kanskje et kjøkken i størrelsen XX-Large være noe for deg? Foto: FOTO: Kvik/Produsenten

- Vi lanserer nå en ny kjøkkenserie i et samarbeid med Verner Panton, en av Danmarks aller mest kjente designikoner, forklarer Kjærsgaard Mortensen.

- Serien tar utgangspunkt i Pantons verdenskjente geometrimønster, og Verner Panton by Kvik gir nye muligheter for farger og ikonisk dansk design til kjøkkenet.

Alle som er opptatte av design, interiør og arkitektur vil ha kjennskap til Panton, som betraktes som en av Danmarks aller mest innflytelsesrike møbel- og interiørdesignere.

- Vi ønsket å hylle dansk designtradisjon, og da var veien kort til et samarbeid med Panton, og bruken av hans ikoniske Geometri 1-design i serien Verner Panton by Kvik, forklarer Kjærsgaard Mortensen.

- Vi ønsket å utfordre normen for tradisjonelt kjøkkendesign, på samme måte som Verner Panton selv gjorde da han ikke lot seg påvirke av samtidens forståelse av dansk design. Panton gjorde det motsatte av de fleste andre, og han utfordret de tradisjonelle retningslinjene for hvordan interiør i danske hjem skulle se ut.

Kjærsgaard Mortensen forklarer at man trenger ikke investere i et helt nytt kjøkken heller for å kunne få en smak av den ikoniske designeren hjemme.

- Den nye kolleksjonen er lett å innlemme i et eksisterende Kvik-kjøkken - bare ved å skifte frontene, og vips har du fått en ekte designklassiker inn på kjøkkenet hjemme.

Byggeklosslogikk

GEOMETRI: Er du sprek nok til å satse på denne fargefesten på kjøkkenet?
GEOMETRI: Er du sprek nok til å satse på denne fargefesten på kjøkkenet? Foto: FOTO: Produsenten
VERNER PANTON: Den danske møbeldesigneren er kjent verden over for sine ikoniske mønstre. Nå kan du få en bit av designeren på kjøkkenet.
VERNER PANTON: Den danske møbeldesigneren er kjent verden over for sine ikoniske mønstre. Nå kan du få en bit av designeren på kjøkkenet. Foto: FOTO: Produsenten

Ingen selger mer kjøkken på verdensbasis enn Ikea, og nordmenn er de ivrigste i verden når det kommer til å bytte kjøkken. Så å si at den svenske møbelgiganten kan sine ting når det gjelder forbrukere og kjøkkenvaner, er nok ikke å overdrive.

For noen uker siden presenterte Ikea et helt nytt kjøkkensystem de har kalt Metod, som vil være til salgs på norske Ikea-varehus fra 15.April. Her har man ifølge Ikea selv tatt hensyn til både erfaring fra de siste 50 årene om hvordan livet på kjøkkenet har forandret seg, og også undersøkelser blant kunder om hvordan de drømmer om å ha det på kjøkkenet.

- Resultatet ble systemet Metod som er basert på en nokså enkel byggeklosslogikk, forklarer Siv Elizabeth Egger hos Ikea til Klikk Bolig.

- Med dette systemet, som omfatter mer enn 1400 artikler, vil det bli enkelt å bygge unike løsninger for kjøkken i alle slags former og fasonger.

Dette er de nye grunnelementene i systemet:

1. Byggeklosslogikk: Metod-skap har enkle og praktiske mål i moduler på 20 cm i bredde og høyde, en løsning som gjør det enklere å planlegge og skreddersy kjøkken.

2. Friheten til å plassere ting hvor du vil: Takket være løsningen med moduler kan du plassere skap, dører og skuffer hvor du vil. Eksempel: Et 80 cm høyt skap kan ha to 40 cm skuffefronter med flere innerskuffer bak.

3. Høyere benkeskap: Høyden på benkeskapene er økt fra fra 70 til 80 cm. Dette gir mer oppbevaringsplass og følger samtidig like mål som kan fordeles mellom forskjellige oppbevaringsløsninger.

METOD: Sjekk den spennende kjøkkennyheten fra Ikea.
METOD: Sjekk den spennende kjøkkennyheten fra Ikea. Foto: FOTO: Produsenten
SOM Å BYGGE MED LEGO: Ikea har nettopp lansert sitt nye kjøkkensystem, Metod, som skal være så enkelt å montere at én person kan klare jobben alene.
SOM Å BYGGE MED LEGO: Ikea har nettopp lansert sitt nye kjøkkensystem, Metod, som skal være så enkelt å montere at én person kan klare jobben alene. Foto: FOTO: Produsenten

4. Skap med nytt utseende: Med forbedrede, glatte melaminoverflater i hvitt eller brunsvart kan skapene også brukes uten dekksider og med åpne hyller.

5. Lavere sokler: Høyden på standardsokkelen er redusert fra 16 til 8 cm, noe som gir mer oppbevaringsplass i benkeskapene.

6. Styrket stiluttrykk: Med skuffer i høyder ned til 10 cm og dører med opptil 200 cm høyde er det enkelt å skape stiler som passer for klassisk eller moderne smak.

7. Integrert LED-belysning: Det nye systemet for arbeids- og stemningsbelysning er utviklet for å passe perfekt til det nye kjøkkensystemet, og ledningene kan skjules bak skapene. Det finnes også en ny trådløs fjernkontroll.

8. Kan monteres av én person: Ikea har utviklet en praktisk monteringsskinne for montering av skap. Fest skinnen til veggen, heng opp skapene og lås dem på plass.

- Vi har sett hvordan nordmenns hverdagsliv har endret seg og hvordan kjøkkenet har blitt hjemmets hjerte og sosiale samlingspunkt, forklarer Egger.

- Med Metod er det enkelt å bygge unike løsninger i alle slags former og fasonger slik at kjøkkenets kriker og kroker kan utnyttes i større grad enn før, og man kan få et kjøkken som er så tilpasset nettopp ditt liv og din måte å bruke det på som mulig.

Les også:

Dette kommer du til å elske i 2013

La deg inspirere av lekre kjøkken

Slik får du industristil på kjøkkenet

10 tips til et finere kjøkken

PERSONLIG: Med kjøkkennyheten Metod fra Ikea skal det være mulig å få akkurat det kjøkkenet du drømmer om.
PERSONLIG: Med kjøkkennyheten Metod fra Ikea skal det være mulig å få akkurat det kjøkkenet du drømmer om. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning