kjøkkenplater

Du kan trekke kjøkkenbenken opp på veggen

Corian er bare en av løsningene til sonen over kjøkkenbenken.

CORIAN: Ved bruk av Corian  får du et sømløst preg og man ser ikke skjøtene. Det er delikat, praktisk og enkelt å holde rent, både bak platetopp og bak vask. Corian fra corinor.no
CORIAN: Ved bruk av Corian får du et sømløst preg og man ser ikke skjøtene. Det er delikat, praktisk og enkelt å holde rent, både bak platetopp og bak vask. Corian fra corinor.no Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert

Oppussing av kjøkkenet kan være en kostbar affære, og ikke minst et tidkrevende prosjekt. Et lite men dekorativt grep kan være en fornyelse av plassen over kjøkkenbenken.

Løsningen for sonen over kjøkkenbenken som vi viser øverst her er praktisk, men kostbar.

I saken under finner du mange gode tips til hvordan du kan behandle sonen over kjøkkenbenken.

Dette området kan være utfordrende siden veggen skal tåle både vann, matsøl og sprut fra kjeler og stekepanner. I tillegg skal området ofte vaskes med klut. Derfor bør man tenke praktisk når man skal velge den løsningen man skal ha.

Noen mener at fliser er den beste løsningen, mens andre foretrekker glassplater. Hva blir din favoritt?

Glass

En glassplate vil være et praktisk valg for å beskytte området rundt kokesonen og vasken. Glassplater kommer i mange varianter som: frostet, klart, pleksiglass og herdet.

Hvilken glasstype som egner seg best er det mange meninger om.

Det finnes en jungel av muligheter både med tanke på farge, mønster eller helt blank. Er du modig og ønsker et blikkfang velger du en skikkelig knæsj farge.

FARGEKLATT: Velger du en fargesterk glassplate kan det friske opp kjøkkenet.
FARGEKLATT: Velger du en fargesterk glassplate kan det friske opp kjøkkenet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
GLASSDEKOR: Oksidé  tilbyr både glass med designtrykk eller trykk av kundens eget design og ensfarget glass.
GLASSDEKOR: Oksidé tilbyr både glass med designtrykk eller trykk av kundens eget design og ensfarget glass. Foto: FOTO: Produsenten
FRISKE FARGER: Frisk opp kjøkkenet med fargerik design på glassplaten over benken.
FRISKE FARGER: Frisk opp kjøkkenet med fargerik design på glassplaten over benken. Foto: FOTO: Produsenten

Corian

Interiørstylist og blogger Signe Schineller har funnet sin favorittløsning for skvettsonen.

- En utrolig god løsning er å bruke Corian, forteller hun begeistret til Bonytt.no.

- Corianbenk på kjøkkenet er ganske vanlig, men det mange ikke vet er at man kan trekke corianplaten et stykke opp på veggen slik at det blir en sammenhengende flate. Da blir alt i ett stykke og man slipper skjøtene. Det er utrolig lekkert, bakterievennlig og veldig praktisk med tanke på renhold.

Corinor leverer slike løsninger, som også kan brukes på bad.

Bakplate

En annen praktisk mulighet er bakplater fra byggvarekjeder som Byggmakker.

- Slike plater kommer med mange ulike uttrykk som betong, mur, mosaikk eller flis.Disse platene er enkle å vedlikholde og du slipper fuger som samler fett og matrester.

Tapet

CORIAN: Ved bruk av Corian  får du et sømløst preg og man ser ikke skjøtene. Det er delikat, praktisk og enkelt å holde rent, både bak platetopp og bak vask. Corian fra corinor.no
CORIAN: Ved bruk av Corian får du et sømløst preg og man ser ikke skjøtene. Det er delikat, praktisk og enkelt å holde rent, både bak platetopp og bak vask. Corian fra corinor.no Foto: FOTO: Produsenten
BAKPLATE: Hos Byggmakker kan man kjøpe baklplater med ulike uttrykk, som for eksempel fliser.Platene er i en sammenhengende flate og man slipper fuger som samler  matrester og søl. Disse kommer fra Fibo Trespo.
BAKPLATE: Hos Byggmakker kan man kjøpe baklplater med ulike uttrykk, som for eksempel fliser.Platene er i en sammenhengende flate og man slipper fuger som samler matrester og søl. Disse kommer fra Fibo Trespo. Foto: FOTO: Produsenten

De fleste forbinder nok ikke tapet med kjøkken, men det betyr ikke at det ikke er fult mulig. Og innen tapetverden er det mye man kan velge mellom. Du kan gå for en fargesterk tapet som skaper et blikkfang, eller en rolig og dempet variant.

Uavhengig av hvilken effekt man ønsker, er det viktig å velge et tapet som er vaskebestandig dersom tapetet ikke skal beskyttes med glass.

- Tapetet kan også lakkeres for å holde på fargen. Tre-fire tynne strøk med vanntynnet panellakk gjør overflaten rustet mot vann og søl. Et annet alternativ er å velge våtromstapet som gjør at du ikke er avhengig av å beskytte tapetet, da disse tapetene er beregnet på fuktige miljøer, sier Cecilie Bjørnerud Knap hos ifi.no.

Fototapet

Vil du skape et personlig uttrykk over kjøkkenbenken kan du gjøre det med en fototapet. Man kan skape sitt eget motiv, eller velge blant ulike standardmotiver.

TAPET: Skal du ikke beskytte med glass bør du bruke en tapet som er vaskebestandig. Denne er fra Borges Chacran kolleksjon, dessin nr. 46012
TAPET: Skal du ikke beskytte med glass bør du bruke en tapet som er vaskebestandig. Denne er fra Borges Chacran kolleksjon, dessin nr. 46012 Foto: FOTO: Kristian Owren/ifi.no

- Spesialmotiv for kjøkkenbenk kan bestilles som en lang stripe slik at man unngår skjøter, sier Cecilie Bjørnerud Knap.

Inspirasjon Interiør er en forhandler som tilbyr dette. Oksidé har også spesialisert seg på området over kjøkkenbenken.

Mal på veggen

Går du med en skaperspire i magen kan du dekorere veggen med ditt eget kunstverk. En glassplate over malingen vil beskytte veggen. Eventuelt kan du male rett på glassplaten.

Magnetmaling og tavlemaling

FOTO: Lag dine egne private bakgrunner på kjøkkenveggen med fototapet.
FOTO: Lag dine egne private bakgrunner på kjøkkenveggen med fototapet. Foto: FOTO: Produsenten

Tavlemaling kan være en artig løsning for barna. Det kan også være praktisk for å skrive ned beskjeder og notater.

- Maler man magnetmalingen i bunnen (som er en grunningsmaling) og tar toppstrøket med tavlemaling, kan man bruke både kritt og magnet på veggen, sier Cecilie Bjørnerud Knap.

Maling

MAL PÅ GLASS: Man kan også male rett på glassplaten.
MAL PÅ GLASS: Man kan også male rett på glassplaten. Foto: FOTO:Jan Larsen/ifi.no
MALERI: Her er vanntynnet, hvit maling gradvis iblandet sort for å lage et motiv med bølgeform.
MALERI: Her er vanntynnet, hvit maling gradvis iblandet sort for å lage et motiv med bølgeform. Foto: FOTO: Jan Larsen/ifi.no

Ønsker du en enkel men dekorativ løsning kan du male området over benken. Hva med å velge en annerledes farge enn på veggene for å skape en kontrast?

- Velg da en vaskbar og slitesterk maling som forblir like fin, selv etter vask. Normalt har de litt blankere malingene bedre vaskbarhet enn de matte, men det finnes også nye, matte malinger som har gode vaskeegenskaper, sier Bjørnerud Knap.

- Å male skvettsonen er et enkelt og rimelig alternativ, sier stylist Signe Schineller. Men da må man bruke vaskbar maling, og man bør male flere lag, i hvert fall to og gjerne tre. Da vil det gi en ordentlig mettet følelse uten porer. Det kan også være lurt å bruke blank maling siden det er lettere å vaske.

Akrylplater

TAVLE: Tøff tavlemaling er et praktisk og dekorativt element på kjøkkenet.
TAVLE: Tøff tavlemaling er et praktisk og dekorativt element på kjøkkenet. Foto: FOTO: Nina Stang/ifi.no

Akrylplater med innstøpte elementer som kaffebønner, strå, blomster, stoffer, treverk eller blanding av farger gir en spennende effekt.

Konzept K leverer plater som kan brukes på hele vegger, eller som dekor- eller innredningsdetaljer.

- Aluminumsplater er også en mulig løsning, forteller Signe Schineller. Byggvarekjeder som Byggmakker leverer bakplater som man kan sette rett på veggen. Disse kan se ut som betong, mur eller flis helt uten fuger.Det gjør det jo vl veldig enkelt å vedlikeholde.

Fliser

Den vanligste løsningen på skvettsonen er å legge fliser. Fliser er både slitesterke og praktiske med tanke på vannsprut og rengjøring. En fordel er at man kan velge mellom mange ulike design og uttrykk.

MALT OVER BENKEN: Maling er en lettvint metode. Her er det brukt Lady Easy Clean 4120 Risør (over benken) og Lady Easy Clean Skagen fra Jotun.
MALT OVER BENKEN: Maling er en lettvint metode. Her er det brukt Lady Easy Clean 4120 Risør (over benken) og Lady Easy Clean Skagen fra Jotun. Foto: FOTO: Jotun

- Bestemmer man seg for å legge fliser på veggen, bør de aller lyseste fugene unngås, siden de misfarges lettere. Impregnering til fugene er et nyttig produkt. En fugeimpregnering stenger skitten ute fra fugenes porøse overflate, og forenkler rengjøringen betraktelig. Behandlingen bør gjentas regelmessig, sier Cecilie Bjørnerud Knap.

Fliser er et helt greit alternativ. Utfordringen med fliser er at fett og mat kan sette seg i fugene og lage merker, forklarer Signe Schineller.

Male fliser

De gamle flisene dine kan også males.

- Dersom flisene er høypolerte kan det være vanskelig med feste. Det er da ekstra viktig å mattslipe flisen. Vask med egnet rens, råderBjørnerud Knap.

AKRYL: Den største akrylplaten på bildet, som heter Dattenberg FF-0052 ,har sorte grener innstøpt i akryl med matt front. Alle platene  er fra Konzept K.
AKRYL: Den største akrylplaten på bildet, som heter Dattenberg FF-0052 ,har sorte grener innstøpt i akryl med matt front. Alle platene er fra Konzept K. Foto: FOTO: Produsenten

Bruk olje- eller vannbasert heftgrunn avhengig av underlaget. Akrylbasert veggmaling som er ment for panel flyter greit ut og gir pen overflate.

Schineller tipser om at man kan lage sin egen mosaikkvegg eller mønster med gamle fliser.

Les også:

Tips til oppussing av kjøkken

Alt om oppussing av kjøkken

FLISER: Det finnes mange valgmuligheter på design og farge innen flis.
FLISER: Det finnes mange valgmuligheter på design og farge innen flis. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Her er de 10 største kjøkkentabbene

Slik får du et landlig kjøkken

Spis sjokolade - få jente

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning