Del inn hjemmet ditt i fargesoner

Juks deg til mer plass hjemme

Ønsker du deg mer plass hjemme? Da bør du ikke gå glipp av dette trikset.

SKAPER SONER: For å skape soner i interiøret bruker familen farger og fargefelt. Se og lær!
SKAPER SONER: For å skape soner i interiøret bruker familen farger og fargefelt. Se og lær! Foto: FOTO: Julien Fernandez
Publisert Oppdatert

Det å bo på færre kvadrat enn det man egentlig ønsker seg, er noe mange må leve med.

Da handler det om å gjøre det beste ut av de kvadratmeterne som faktisk finnes.

Slik trikser du med romfølelsen

Men det går faktisk an å jukse litt, sånn at man får følelsen av å ha flere kvadratmeter enn man faktisk har.

Designer Caroline Gomez bruker farger for å skape ulike soner hjemme i leiligheten sin, og på den måten fremstår den drøye hundre kvadratmeter store leiligheten i Frankrike nærmest like luftig som et hus med mange rom.

Leiligheten hennes ligger i det som tidligere var et verksted for jukebokser og flipperspill. Huset ble bygget på 1930-tallet.

Slik endret hun stilen totalt:

SKJERMBRETT: Det grønne feltet gir en følelse av at sofakroken er et eget rom i rommet. 50-tallssofaen står i stil med Carolines eget design, som gulvlampen La Baladeuse og stuebordet som er en prototype. Lyst tre kombinert med pasteller skaper en skandinavisk stil, naturlig og rent, slik designeren liker det.
SKJERMBRETT: Det grønne feltet gir en følelse av at sofakroken er et eget rom i rommet. 50-tallssofaen står i stil med Carolines eget design, som gulvlampen La Baladeuse og stuebordet som er en prototype. Lyst tre kombinert med pasteller skaper en skandinavisk stil, naturlig og rent, slik designeren liker det. Foto: FOTO: Julien Fernandez
SPISESONE: En knallfarget grønnfarge bidrar til å skille ut en spisekrok i den store stua/allrommet.
SPISESONE: En knallfarget grønnfarge bidrar til å skille ut en spisekrok i den store stua/allrommet. Foto: FOTO: Julien Fernandez

Mange farger på samme vegg

En av hemmelighetene hennes er å aldri male en hel vegg i samme farge.

Som disse bildene vise, blander og kombinerer hun uventede fargekombinasjoner. Det å male fargefelt er en stor trend som gir en følelse av at hjemmet har flere soner eller "rom" enn det faktisk har.

Og den gode nyheten er at det er enkelt å lære seg å sonedele med farger. Fargehjulet er da til uvurderlig hjelp.

- Da jeg skulle innrede hjemmet mitt, tenkte jeg på det som et blankt ark der alt er mulig, sier Caroline.

Åpen løsning inndelt i fargesoner

VÆR BEVISST: Fargene er det første folk legger merke til når de kommer hit, sier Caroline. I stuen har hun brukt farger for å skape en følelse av ulike rom.
VÆR BEVISST: Fargene er det første folk legger merke til når de kommer hit, sier Caroline. I stuen har hun brukt farger for å skape en følelse av ulike rom. Foto: FOTO: Julien Fernandez
SMART LØSNING: Kjøkkenet er åpnet opp med en glassvegg mot stuen, og preges av Carolines sans for naturmaterialer og «søte» farger. Kjøleskap fra Smeg og kjøkkeninnredning fra Ikea.
SMART LØSNING: Kjøkkenet er åpnet opp med en glassvegg mot stuen, og preges av Carolines sans for naturmaterialer og «søte» farger. Kjøleskap fra Smeg og kjøkkeninnredning fra Ikea. Foto: FOTO: Julien Fernandez

Spisestue, stue og arbeidsrom er nå ett stort rom. Det er malt hvitt, men har mange fargerike innslag.

- For meg er ikke farger bare pynt, de markerer ulike områder. Farger skaper stemninger, og fargene jeg bruker må fortelle en god historie, sier Caroline.

Ved siden av sofaen har hun malt et grønt felt. Veggen ved spisebordet lyser friskt i limegult. Deler av arbeidshjørnet er malt blått mens det kombinerte gjeste- og arbeidsrommet har fått felter med både grått og sjøgrønt.

- Fargene definerer ulike soner i leiligheten, men proporsjonene er ikke så viktige. Det kan være et hjørne, en bred stripe et lite rektangel - men helst ikke hele vegger, sier designeren.

Svært tidsriktig

Caroline jobber som designer og lager alt fra møbler og lamper til kjøkkenutstyr, keramikk og tekstiler. Hun produserer såkalt slow design - der naturlige materialer og rene former er sentralt. Det gjenspeiles i boligen hennes, som er en miks av egen design, møbler fra klassiske designere og loppefunn.

BLIKKFANG: Et grønt felt pynter opp ved arbeidsbordet.
BLIKKFANG: Et grønt felt pynter opp ved arbeidsbordet. Foto: FOTO: Julien Fernandez
MOTSATT PÅ VEGG OG MØBEL: Soverommet er malt i grått og rosa, noe som gir et mykt og feminint inntrykk. Ved å male et farget felt bak sengen skaper Caroline en illusjon av et sengegjerde.
MOTSATT PÅ VEGG OG MØBEL: Soverommet er malt i grått og rosa, noe som gir et mykt og feminint inntrykk. Ved å male et farget felt bak sengen skaper Caroline en illusjon av et sengegjerde. Foto: FOTO: Julien Fernandez

Paret har et grønt fokus når de innreder. De har faktisk brukt vegetabilsk maling i hele leiligheten.

- Dessuten foretrekker jeg naturmaterialer i jobben min som designer: tre, lin og lær, sier hun.

Blir inspirert av å ta bilder

Caroline henter inspirasjon først og fremst gjennom foto og reiser.

- Jeg tar mye bilder. De hjelper meg til å observere, ta inn ulike stemninger, øyeblikk, farger og detaljer. Å reise er blitt stadig viktigere for jobben min. Hver reise inspirerer meg til å lage en ny gjenstand eller til og med en hel kolleksjon.

DELT OPP VEGGEN: Deler av veggen er malt i grått. Det gir rommet et spennende uttrykk.
DELT OPP VEGGEN: Deler av veggen er malt i grått. Det gir rommet et spennende uttrykk. Foto: FOTO: Julien Fernandez
ET KINDEREGG: Carolines arbeidsrom er et Kinderegg: funksjonelt, velorganisert og estetisk. Legg merke til at bøkene 
hennes er sortert etter fargene på pantonekartet.
ET KINDEREGG: Carolines arbeidsrom er et Kinderegg: funksjonelt, velorganisert og estetisk. Legg merke til at bøkene hennes er sortert etter fargene på pantonekartet. Foto: FOTO: Julien Fernandez

Store, hvite flater kombinert med søte pastellfarger gjør hjemmet hennes lyst og lett.

- Det jeg liker best ved leiligheten er lyset. Jeg trives her i alle årstider. Det føles som om jeg er på ferie hver dag!

Les også:

Slik velger du riktige farger i hjemmet

Huset i skogen er fyllt med fargeklatter

Slik finner du den perfekte hvitfargen

GRÅ KONTRASTVEGG: På jenterommet har designeren også lekt seg med farger.
GRÅ KONTRASTVEGG: På jenterommet har designeren også lekt seg med farger. Foto: FOTO: Julien Fernandez
PÅ BADET: Badet er lite, men stilig med svarte fliser og himmelblå vegg. Baderomsinnredning fra Ikea og Leroy Merlin.
PÅ BADET: Badet er lite, men stilig med svarte fliser og himmelblå vegg. Baderomsinnredning fra Ikea og Leroy Merlin. Foto: FOTO: Julien Fernandez
FARGERIKT I GANGEN: Også gangen er pyntet med farger og er så langt i fra anonym, sånn som den var da den var ensfarget.
FARGERIKT I GANGEN: Også gangen er pyntet med farger og er så langt i fra anonym, sånn som den var da den var ensfarget. Foto: FOTO: Julien Fernandez

Disse fargene kler du

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning