Interiørtrender for 2011

Slow design

Slow design er i farta

INSPIRERT AV FORMINGSTIMENE: Alle som har lagd en dusk i håndarbeidstimen eller i barnehagen drar kjensel på puffen Drops. Men i stedenfor garn, har mastergradsstudent Camilla Hounsell Halvorsen benyttet rester fra tekstilindustrien, camillahounsellhalvorsen.com.
INSPIRERT AV FORMINGSTIMENE: Alle som har lagd en dusk i håndarbeidstimen eller i barnehagen drar kjensel på puffen Drops. Men i stedenfor garn, har mastergradsstudent Camilla Hounsell Halvorsen benyttet rester fra tekstilindustrien, camillahounsellhalvorsen.com. Foto: Foto: Camilla Hounsell Halvorsen
Publisert Oppdatert
FRUKTBART HÅNDVERK: Engelskfødte Sarah Reed lager underfundige porselensarbeider i sitt verksted ved et nedlagt verft i Bergen, sarah-reed.com.
FRUKTBART HÅNDVERK: Engelskfødte Sarah Reed lager underfundige porselensarbeider i sitt verksted ved et nedlagt verft i Bergen, sarah-reed.com. Foto: Foto: Sarah Reed

Den langsomme trenden brer seg raskt. Vi tror den vil ligge i front i 2011.

Men hva er egentlig slow design?

Det kan være en forseggjort tekopp lagd av en underkjent keramiker, eller det kan være en kvalitetssofa fra et ledende møbelhus.

Slow design er ikke et uttrykk eller en stil i seg selv, men produktet signaliserer at prosessen har vært tidkrevende. Det kommer ikke fra samlebåndet, men bærer tydelig spor håndverk.

Begrepet har utspring i slow food-bevegelsen som oppstod på 80-tallet og kom som en reaksjon mot fastfood-kulturen.

Slow design kan således forstås som en reaksjon på vårt «bruk-og-kast»-forhold til de produkter vi omgir oss med til daglig.

Kjennetegn:

  • Håndverk av høy kvalitet
  • Kortreiste produkter
  • Unikaobjekter, såkalte one-offs

Typiske ting:

  • Håndlagd keramikk
  • Pledd og møbelstoff i grov strikk
  • Forseggjorte håndverksmøbler av lokale råmaterialer

Les også:

Møbler for drømmere

GROV STRIKK: Møtet mellom husflid og utforskende design gir seg
utslag i ekstreme uttrykk hos den irske designeren Claire-Anne
OBrien, claireanneobrien.com.
GROV STRIKK: Møtet mellom husflid og utforskende design gir seg utslag i ekstreme uttrykk hos den irske designeren Claire-Anne OBrien, claireanneobrien.com. Foto: Foto: Produsenten
SISTE NYTT FRA USBEKISTAN: Sofaen «Fergana» er et resultat
av møtet mellom eldgamle veveteknikker fra Usbekistan paret med moderne, industrielle metoder. Design ved Patricia Urquiola for Moroso, moroso.it.
SISTE NYTT FRA USBEKISTAN: Sofaen «Fergana» er et resultat av møtet mellom eldgamle veveteknikker fra Usbekistan paret med moderne, industrielle metoder. Design ved Patricia Urquiola for Moroso, moroso.it. Foto: Foto: Moroso

Slik lager du lamper av tomme vinflasker

Dette badet er pusset opp etter etiske retningslinjer

Bruk vinteren til å fryse ut midden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning