Vibeke Klemetsens hjem

Vibeke Klemetsen er ikke så opptatt av interiør, men det er én ting på veggen som er spesielt viktig for henne

Da Vibeke Klemetsen skulle pusse opp, var det to stikkord som dominerte: Lyst og lunt. Der har hun gitt plass til den mest dyreste eiendelen hun har.

KOSEKROK: Den lille kjøkkenkroken med benk har blitt hele familiens favorittsted, og alle slåss om å sitte her, til alle døgnets tider. I hjørnet henger taklampen Miira fra Nuura. Bordene Lato er fra &Tradition.
KOSEKROK: Den lille kjøkkenkroken med benk har blitt hele familiens favorittsted, og alle slåss om å sitte her, til alle døgnets tider. I hjørnet henger taklampen Miira fra Nuura. Bordene Lato er fra &Tradition. Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sist oppdatert

Stabekk: Lyst og lunt. De kan høres som motsetninger, men slik lød stikkordene da Vibeke Klemetsen og familien skulle pusse opp og bygge på.

Det trenger da ikke være mørkt for å være hyggelig?

Kunstnerglad Vibeke

Et skip på vei gjennom natten i et mørkt drømmelandskap spiller hovedrollen i Vibeke Klemetsens stue.

Fargene i rommet ellers harmonerer med det store maleriet av kunstner og venn Elisabeth Werp, slik det naturlig fortjener.

Bildet er Vibekes kjæreste møbel, og det mest dyrebare hun eier, både økonomisk og målt i affeksjonsverdi.

<b>MALERISK STEMNING:</b> Det store maleriet av Elisabeth Werp har fått spille hovedrollen i stuen. Det er noe av det kjæreste – og det definitivt dyreste – Vibeke eier. Sofaen er fra Ygg &amp; Lyng. Arco-lampen er fra Flos, gulvteppet er fra Cosa og bordene fra Wendelbo. Puffene er fra Kid Interiør, og gardinene er fra Frøken Fryd.
MALERISK STEMNING: Det store maleriet av Elisabeth Werp har fått spille hovedrollen i stuen. Det er noe av det kjæreste – og det definitivt dyreste – Vibeke eier. Sofaen er fra Ygg & Lyng. Arco-lampen er fra Flos, gulvteppet er fra Cosa og bordene fra Wendelbo. Puffene er fra Kid Interiør, og gardinene er fra Frøken Fryd. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Vibeke Klemetsen

Vibeke Klemetsen, Thomas Weeden og barna Leona (11) og Liam (13).

Vibekes datter Sophie (23) studerer i Skottland. Huset er en tomannsbolig i funkisstil fra 1955, påbygget i 2021.

Det er nå på 230 kvm. Vibeke er prosjektleder i profilbyrået Team Tomorrow, som jobber for et mer bærekraftig samfunn.

Hun er også forfatter og aktuell med bøken Yogamagi, samt med podkasten Namaste. Thomas jobber med eiendom i
Norwegian Property.

Instagram: @vibekeklemetsen

– Om huset sto i brann, ville jeg reddet barna først, og så maleriet, sier Vibeke.

Da Vibeke gikk gjennom skilsmissen med Sophies far, pratet hun og kunstneren mye sammen. Og da Werp holdt sin separatutstilling i 2008 var det store maleriet inspirert av Vibekes historie og tilegnet henne.

Dagen før åpningen ble Vibeke invitert til å se det, selv om kunstneren nok ante at den nyskilte værdamen neppe hadde råd til å kjøpe det.

<b>FOTOKUNST:</b> I trappen ned til kjøkkenet henger et bilde av Christian Houge.
FOTOKUNST: I trappen ned til kjøkkenet henger et bilde av Christian Houge. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Flere samlere hadde allerede tinget på det store maleriet, men da Vibeke fikk se det, visste hun at dette måtte hun eie, koste hva det koste ville.

Løsningen ble et økt boliglån, og det har hun aldri angret på.

På veggene henger også bilder av andre kjente kunstnere.

Den nyoppussede tomannsboligen på Stabæk er innredet med både designmøbler og statementlamper, men Vibeke bedyrer likevel at hun egentlig ikke er så opptatt av interiør.

Hva som henger på veggene er derimot av den største betydning.

Les også: Kine pusset opp det 35 år gamle badet for kun 8000 kroner

<b>ØYDRØM:</b> Vibeke hadde lenge drømt om en stor, hvit kjøkkenøy, og fikk ønsket oppfylt da de bygget på huset og fikk nytt kjøkken. Thomas hadde på sin side et ønske om et mørkt kjøkken, og løsningen ble et kompromiss: Øya er hvit, mens resten av innredningen er grå. Kjøkkenet er fra HTH, med benkeplate i Silestone fra Steinriket. Lampene er fra Ygg &amp; Lyng.
ØYDRØM: Vibeke hadde lenge drømt om en stor, hvit kjøkkenøy, og fikk ønsket oppfylt da de bygget på huset og fikk nytt kjøkken. Thomas hadde på sin side et ønske om et mørkt kjøkken, og løsningen ble et kompromiss: Øya er hvit, mens resten av innredningen er grå. Kjøkkenet er fra HTH, med benkeplate i Silestone fra Steinriket. Lampene er fra Ygg & Lyng. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Bygget på huset

Familien har bodd på den solrike bakketoppen siden 2009. At de endte opp her, var egentlig tilfeldig.

Vibeke, Thomas og Sophie bodde på Frogner den gangen. Vibeke var høygravid, og de hadde lenge snakket om å flytte ut av byen.

– Vi var ganske ukritiske til hvor vi skulle ende opp, og hadde sett på flere områder, sier Vibeke. Visningen fant sted en grå novemberdag da tåka lå tett. Den fantastiske utsikten mot Kolsåstoppen så de derfor ikke mye til. Likevel fikk Vibeke den umiddelbare erkjennelsen at her ville hun være.

– Det rare var at Sophie, som var bare ti år den gangen, følte det samme. Hun sto i gangen med støvlene på og sa rett og slett «Her har jeg lyst til å bo».

<b>SPARRINGPARTNER:</b> Vibeke påstår selv å lide av beslutningsvegring, og hun er glad for all hjelp hun har fått av venninne og interiørarkitekt Jeanette Lofti til å lande interiørvalg.
SPARRINGPARTNER: Vibeke påstår selv å lide av beslutningsvegring, og hun er glad for all hjelp hun har fått av venninne og interiørarkitekt Jeanette Lofti til å lande interiørvalg. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Jeg tror det handler om følelsen huset har, og som er grunnen til at vi har blitt her i alle disse årene, selv om det har hendt at vi har vurdert en enebolig med flat tomt der man kan spille fotball i gresset, sier Vibeke.

De siste årene har familien i stedet, sammen med naboene, bygget på huset.

Det har blant annet gitt dem det store kjøkkenet Vibeke hadde drømt om, med den hvite, rause kjøkkenøya hun lenge hadde sett for seg.

<b>LYS HARMONI:</b> Store vinduer fyller kjøkkenet med naturlig lys, det er nesten som å være ute, synes Vibeke. Hun trives best med ryddige og rolige omgivelser, og vil ikke ha for mange ting. – Blir det for mye kaos rundt meg, må jeg rydde. 
LYS HARMONI: Store vinduer fyller kjøkkenet med naturlig lys, det er nesten som å være ute, synes Vibeke. Hun trives best med ryddige og rolige omgivelser, og vil ikke ha for mange ting. – Blir det for mye kaos rundt meg, må jeg rydde.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Et virkelig drømmerom, sier hun.

• Bruk kunst som utgangspunkt for innredningen. Det store maleriet av Elisabeth Werp har fått legge føring for farge- og møbelvalgene i stuen, noe jeg definitivt synes det fortjener.

• Tenk bærekraft. Jeg er selv ikke verdensmester, jeg har for eksempel ikke kjøpt alle møblene mine på Finn, men jeg forsøker å velge norsk og kortreist når jeg kan, og jeg bytter ikke ut tingene mine i utrengsmål. Den gamle sofaen vår hadde vi hatt i 23 år da den forlot oss i forbindelse med oppussingen.

• Velg kvalitet og tidløshet. Det sikrer varighet.

• Ta naturen inn med planter og grønt. Det gir ro og harmoni.

Se mer

Vibeke er ingen spontan shopper, hun lider tvert imot av langt fremskredet beslutningsvegring.

Litt eksperthjelp har derfor kommet godt med i prosessen.

Interiørarkitekt Jeanette Lofti har vært en god sparringpartner underveis, i likhet med stylist Tone Kroken. Ikke slik å forstå at Vibeke ikke selv vet hva hun liker:

– Mørke vegger kan være fint hos andre, men jeg er avhengig av å ha det lyst. Derav stikkordene til ekspertene: Lyst, men lunt. Slik har det da også blitt!

Les også (+): Hva gjør man når drømmeboligen kommer med et kjøkken man ikke liker?

SOLSTREIF: Det gule maleriet av Bjørg Thorallsdottir har vært med Vibeke i mange år. Barstolene er fra By Crea.
SOLSTREIF: Det gule maleriet av Bjørg Thorallsdottir har vært med Vibeke i mange år. Barstolene er fra By Crea. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>GRØNNE GLEDER:</b> Vibeke er glad i å lage mat, og opptatt av å spise sunt og grønt. Keramikkfatene er fra Yellow &amp; Drez/Cosa.no. Krukken er vintage. 
GRØNNE GLEDER: Vibeke er glad i å lage mat, og opptatt av å spise sunt og grønt. Keramikkfatene er fra Yellow & Drez/Cosa.no. Krukken er vintage.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>KJÆRT MINNE:</b> På veggen henger et bilde som betyr mye for Vibeke. Fotografiet er av Jo Bentdal, mannen til hennes kjære venninne Stine, som dessverre døde av kreft i 2008. Spisebordet er fra norske Brubakken Home. Spisestolene er fra SixBondStreet, og gulvteppet er fra Cosa. Lampen Drop Chandelier er fra 101 Copenhagen. 
KJÆRT MINNE: På veggen henger et bilde som betyr mye for Vibeke. Fotografiet er av Jo Bentdal, mannen til hennes kjære venninne Stine, som dessverre døde av kreft i 2008. Spisebordet er fra norske Brubakken Home. Spisestolene er fra SixBondStreet, og gulvteppet er fra Cosa. Lampen Drop Chandelier er fra 101 Copenhagen.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>BITS AND PIECES:</b> På konsollbordet fra Palma på Skøyen står et bilde signert John André Hanøy. Bildet på veggen er et fotografi av Thomas far, Paul Weeden, som var en kjent norsk-amerikansk jazzgitarist. Panton-stolen har vært med Vibeke i mange år, i likhet med den rosa vasen, fra Ikeas PS-kolleksjon i samarbeid med designer Hella Jongerius som etter hvert har blitt et samlerobjekt.
BITS AND PIECES: På konsollbordet fra Palma på Skøyen står et bilde signert John André Hanøy. Bildet på veggen er et fotografi av Thomas far, Paul Weeden, som var en kjent norsk-amerikansk jazzgitarist. Panton-stolen har vært med Vibeke i mange år, i likhet med den rosa vasen, fra Ikeas PS-kolleksjon i samarbeid med designer Hella Jongerius som etter hvert har blitt et samlerobjekt. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>PÅ UTSTILLING:</b>
PÅ UTSTILLING: Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>HOTELLFØLELSE:</b>
HOTELLFØLELSE: Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>DETALJENE TELLER: </b>På et marmorfat fra Bolina står en lysestake fra Pols Potten. Duftflakongen til høyre er fra Maison Berger/<br>Briskeby Gods.
DETALJENE TELLER: På et marmorfat fra Bolina står en lysestake fra Pols Potten. Duftflakongen til høyre er fra Maison Berger/
Briskeby Gods.
Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>RYDDIG FØRSTEINNTRYKK:</b> Garderoben i gangen er snekkerbygget. Over benken henger bilder av Olav Stubberud. 
RYDDIG FØRSTEINNTRYKK: Garderoben i gangen er snekkerbygget. Over benken henger bilder av Olav Stubberud.  Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>SVART PÅ HVITT:</b> På bordet Lato fra &amp;Tradition står en bordlampe kjøpt hos Bolina. På konsollbordet fra Palma står fine sko, bøker og bordlampen Como fra &amp;Tradition.
SVART PÅ HVITT: På bordet Lato fra &Tradition står en bordlampe kjøpt hos Bolina. På konsollbordet fra Palma står fine sko, bøker og bordlampen Como fra &Tradition. Foto: Yvonne Wilhelmsen
<b>RYDDIG FØRSTEINNTRYKK:</b> Garderoben i gangen er snekkerbygget. Her er det definitivt nok med oppbevaringsplass både under den hyggelige benken, og i skapene som går hele veien langs vegg bort til trappen. Noen åpne hyller sørger for at uttrykket ikke blir for lukket. Over benken henger bilder av Olav Stubberud. 
RYDDIG FØRSTEINNTRYKK: Garderoben i gangen er snekkerbygget. Her er det definitivt nok med oppbevaringsplass både under den hyggelige benken, og i skapene som går hele veien langs vegg bort til trappen. Noen åpne hyller sørger for at uttrykket ikke blir for lukket. Over benken henger bilder av Olav Stubberud.  Foto: Yvonne Wilhelmsen

Denne saken ble første gang publisert 11/04 2023, og sist oppdatert 28/04 2023.

Les også