Interiør, møbler og farger

Vårens kuleste interiørtrender

Få tips til trendy lamper og møbler, og se hvilke farger som gjelder i vår.

NATURLIG: Det skal fortsatt være hvitt og naturlig. Men ikke fullt så søtt som tidligere. Jotuns blå-grå-fargetoner er trendy denne våren.
NATURLIG: Det skal fortsatt være hvitt og naturlig. Men ikke fullt så søtt som tidligere. Jotuns blå-grå-fargetoner er trendy denne våren. Foto: Foto: Jotun.no
Publisert Oppdatert
ARKIVSKAP: Har du lyst til å hive deg på den industrielle bølgen, kan du kjøpe et arkivskap, tipser interiørblogger Solveig Grøvle.
ARKIVSKAP: Har du lyst til å hive deg på den industrielle bølgen, kan du kjøpe et arkivskap, tipser interiørblogger Solveig Grøvle. Foto: Foto: Cornelias hus/norskeinteriorblogger.blogspot.com

Når våren nærmer seg, får mange lyst til å friske opp hjemmet med noen nye innkjøp. Her får du vite hvilke trender som gjelder, og tips til lure innkjøp.

Ut med shabby-chic

- En tydelig trend er at den industrielle looken har tatt over for shabby-chic-stilen, sier interiørstylist i Drillpikene, Ingvild Hemma, til klikk.no.

- Det betyr en strammere, råere og mer ubehandlet stil, som ikke er fullt så snuppete og sukkersøt, forklarer hun.

Også Anne Vestad, redaktør i interiørbladet Rom123, trekker frem den industrielle trenden.

- Elementer som rustikke betongvasker og aluminiumstoler, gir en industrifølelse, som er spesielt fint blandet med naturmaterialer. Natur og industri er to trender som smelter sammen, sier Vestad.

Blått er hot

En annen tendens Ingvild Hemma ser denne våren, er mer bruk av knallfarger. Spesielt blått, grønt og oransje i ulike toner.

- Oransje er fint til grått, noe det også er mye av, og passer den industrielle stilen. Hvitt på hvitt er også nydelig, og blir spennende ved å velge ulike teksturer i produktene, sier Hemma.

Anne Vestad mener det er mye lyst og hvitt i år, spesielt på vegger og gulv, men også møbler.

- Ofte ispedd naturfarger som dempet brunt, grønt eller beige. Eventuelt sammen med knallfarger, som rødt eller gult i detaljene. Blått er dessuten hot i vår, i alle nyanser. Og det er jo en farge som passer godt om våren og sommeren. Lyseblått og hvitt er jo for eksempel en kombinasjon som er veldig delikat, sier Vestad til klikk.no.

HVITT: Det er mye lyst og hvitt i år, både på vegger og møbler.
HVITT: Det er mye lyst og hvitt i år, både på vegger og møbler. Foto: Foto: Flittiglisene.blogspot.com
SHUFFLE TABLE: Leken design som interiørstylist Ingvild Hemma har sansen for.
SHUFFLE TABLE: Leken design som interiørstylist Ingvild Hemma har sansen for. Foto: Foto: Designdelicatessen.dk

Blått har lenge har vært borte, men er en farge som skandinavere er spesielt glade i, tror Vestad.

- Jeg tror mange synes det er deilig at blått er tilbake. Skulle jeg har fornyet hjemmet mitt med noe trendy i år, ville jeg ha sett etter noe blått. Og skulle jeg ha pusset opp, ville jeg ha valgt en tapet med blomsterranker eller et annet naturmotiv. sier redaktøren.

Naturmaterialer

En trend som har vart i noen år, og som kommer sterkere, er bruken av naturmaterialer og tre i ulike former.

- Vi vil se stadig mer treverk i interiøret, gjerne tradisjonelt trehvitt og jordnære farger, sier Ingvild Hemma.

- Det henger sammen med at fokus på miljø fortsatt er sentralt, og at vi dermed viser å sette pris på gamle håndtverksteknikker.

Også Anne Vestad i Rom123 trekker frem lyse tresorter i en lett, skandinavisk stil som en tydelig tendens.

- I fjor ble det sagt at furu var på vei tilbake, men det skjedde ikke. Men vi ser faktisk litt mer furu nå. Når det gjelder tekstiler, ser vi mye i ull, lin og bomull, sier Vestad.

Hun trekker også frem bruk av bambus som en miljøvennlig trend.

- Bambus er et slitesterkt materiale, som også vokser mye fortere enn andre trær, noe som gjør det til et miljøvennlig materiale, sier Vestad.

Pusser opp gamle møbler

Gjenbrukstrenden holder stand, og folk blir stadig flinkere til å kjøpe brukt, gå på loppemarkeder og pusse opp gamle møbler som de finner på loftet.

TRENDKJØP: Stylist Ingvild Hemma liker veldig godt benken August fra Ikea, som hun tror kan bli en klassiker.
TRENDKJØP: Stylist Ingvild Hemma liker veldig godt benken August fra Ikea, som hun tror kan bli en klassiker. Foto: Foto: Ikea.no

- Kvaliteten på disse møblene er jo helt fantastisk, og det må vi ta vare på, sier Ingvild Hemma entusiastisk.

Stylisten har stor sans for hvordan den miljøbevisste tendensen gjenspeiles i interiøret.

- Det handler ikke bare om interiør, men også hvordan vi velger å leve og bo. Folk er flinkere til å tenke på kvalitet og varighet, og kjøper heller færre gjenstander, for eksempel ordentlige designstoler, i stedet for å kjøpe en på Ikea til 400 kroner som de bytter ut våren etter, sier hun.

- Interessen for Wabi sabi er en annen reaksjon på dette, og selv om vi ikke følger denne trenden slavisk, har den en minimalistisk filosofi vi godt kan lære litt av.

Tips til trendy kjøp

SKILT: Nå er det trendy å pynte med skilt, i alle slags former og farger.
SKILT: Nå er det trendy å pynte med skilt, i alle slags former og farger. Foto: Foto: Norskeinteriorblogger.blogspot.com

Stylisten har flere tips til trendy vårkjøp:

- Jeg synes Shuffle Table er morsomt, det minner meg om engelsk konfekt! I tillegg har det en nydelig fargekombinasjon, så det blir ikke for barnslig.

Hun liker også svært godt PS-kolleksjonen fra Ikea.

- For eksempel benken August, som jeg tror kan bli en klassiker.

Det blir stadig vanligere med såkalte flerbruksmøbler, gjenstander som kan brukes til flere formål.

Eksempler på dette kan være nattbord som også er bokhylle, en stol som oppbevarer bøker, hyller som fungerer som romdeler, eller møbler du med små grep kan forandre til noe annet.

- Jeg synes High Chair fra Droog er genial, og er en utfordrer til tripp-trapp-stolen, men jeg har nok et altfor nostalgisk forhold til den til å bytte den ut, sier Hemma.

FLERBRUK: Benk med oppbevaring ved sengen.
FLERBRUK: Benk med oppbevaring ved sengen. Foto: Foto: Øivind Lie

Større fokus på lamper

Hemma har også stor sans for den svenske lampen Stitch fra Lamgustaf AB, som er ny av året.

- Her kan du lage ditt eget broderte mønster på en i utgangspunktet kjedelig lampe, forklarer hun.

- Lamper har fått større plass i interiøret de siste årene, en tendens som fortsetter også denne våren. Man har begynt å se på lampen som et møbel, og ikke bare en praktisk gjenstand. Det gjenspeiles i at lampene blir stadig mer skulpturelle, sier Hemma.

Her får du flere tips til kule lamper

Nå finnes det også flere kreative løsninger for den som ønsker å skjule lampeledningene.

- Selv har jeg kjøpt trekuler på Panduro og tredd på ledningen til den industrielle spisestuelampen min. Det er også mulig å kjøpe ledninger i ulike farger, tipser hun.

Hemma understreker at hun synes det er viktigere at man følger sin egen stil enn å skifte ut interiøret hver høst og vår.

- Innred etter din egen, personlige smak, så kan du heller bytte ut mindre ting når du trenger en forandring, som sofaputer, lysestaker og andre pyntegjenstander. Bruk interiørblogger til å finne inspirasjon, anbefaler hun.

Bloggerens kjøpetips

GYNGEHEST: Populære blant de som liker en nostalgisk stil.
GYNGEHEST: Populære blant de som liker en nostalgisk stil. Foto: Foto: http://www.lightlocations.com

Interiørblogger Solvei Grøvle, en av tre som står bak interiørbloggen Flittiglisene , samt samlesiden Norske interiørblogger, har en rekke tips til den som ønsker å gjøre et trendkjøp denne våren.

- Retroputer er en in nå, lappeteppe-puter eller puter i retrostoff, forteller Grøvle til klikk.no.

- Det er også trendy med skilt i alle slags former og farger. Nostalgiske emaljeskilt, bilskilt, veiskilt eller skilt som viser gatenummer. Det å pynte med bokstaver har lenge vært en farsott, og det er det fremdeles mange som holder på med, sier hun.

Også Grøvle trekker frem den industrielle trenden, og tipser om lampen Forså fra Ikea, som et kjøp som er veldig i tiden.

- Kjøper du denne industrilampen i svart, da er du hot, ler bloggeren.

- Svart er forresten en trend som ser ut til å komme neste år, men som man kan kaste seg på nå om man ønsker å være i forkant. Svart interiør med gotisk preg, sier Grøvle.

Er du mer landlig i stilen, og er glad i det nostalgiske, kan du for eksempel kjøpe en gyngehest, som ifølge Grøvle er en veldig trend blant interiørbloggere.

- En annen trend som ikke har kommet til Norge helt ennå, er portretter, fra 1800- eller tidlig 1900-tall. Og de skal helst være uten rammer. Det har jeg ikke sett noen som har plukket opp ennå, men det kommer vel, sier bloggeren.

TRENDY: Lampen Forså fra Ikea har en industriell look som er veldig trendy nå.
TRENDY: Lampen Forså fra Ikea har en industriell look som er veldig trendy nå. Foto: Foto: Ikea.no
SØT PUTE: Pute fra Designer Guild.
SØT PUTE: Pute fra Designer Guild. Foto: Foto: Flittiglisene.blogspot.com/

Les også:

- Slipp villdyret løs i stua

Slik vinner du budrunden

Kongelig krypinn til en kvart million

Dette gir deg orgasme på gymmen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning