Har du kjøpt «Vaffelteppet»?

Trend-teppet du ser i boligannonser. «Originalen» koster nesten 700.000 kroner

Stylist: – Jeg gjemmer mitt og tar det frem når det har gått av motebølgen.

MAROKKANSK TEPPE: Dette vintage marokkanske ullteppet på 1,75 x 3,3 meter fra midten av 1900-tallet, selges for 675 000 kroner i en nettbutikk.
MAROKKANSK TEPPE: Dette vintage marokkanske ullteppet på 1,75 x 3,3 meter fra midten av 1900-tallet, selges for 675 000 kroner i en nettbutikk. Foto: Skjermbilde nazmiyalantiquerugs.com.
Sist oppdatert

Hva er flatt og beige med diagonale striper og har «ull look»?

Svaret på gåten finner du på gulvet i utallige boligannonser, og i interiørmagasiner i salg nå.

Hvis du er blant de mange tusen nordmenn som er på boligjakt nå, er sjansene store for at du har sett en eller annen variant av «vaffelteppet».

Tepper med kryssende diagonale linjer i diverse varianter ser ut til å ha «tatt av».

På tross av at designet minner om belgiske vafler, har nok teppet sin opprinnelse et helt annet sted.

Ensom majestet

Kjente eksempler på trenden er Arnager fra Ikea, og Aksfrytle fra Jysk. Begge teppene er laget av syntetiske fibre.

På Ikea Furuset henger mange forskjellige teppemodeller på en lang rad som ark i en bok.

Men «vaffelteppet» Arnager har fått sitt eget podium, der det ligger i stabel og henger på veggen i ensom majestet ved nødutgangen. Den svenske møbelgiganten har hatt Arnager i sitt sortiment siden 2018.

VED NØDUTGANGEN: «Vaffelteppet» Arnager på utstilling på Ikea Furuset i september 2020.
VED NØDUTGANGEN: «Vaffelteppet» Arnager på utstilling på Ikea Furuset i september 2020. Foto: Fredrik Drevon.
«ULL LOOK»: Propylenteppet Aksfrytle markedsføres slik på Jysk sine nettsider.
«ULL LOOK»: Propylenteppet Aksfrytle markedsføres slik på Jysk sine nettsider. Foto: Jysk.

Stine Odland, kommunikasjonsrådgiver hos Ikea Norge, opplyser at det per dags dato er solgt 4421 av dette teppet som er designet av Ikeas eget designteam.

Det betyr at teppet ligger på 27. plass på Ikeas topp 30-liste over mest solgte tepper i Norge. En respektabel plassering sett i lys av at Ikeas teppekolleksjon inneholder cirka 350 produkter

– Du kan skrive at teppet ligger på topplisten vår, sier Odland.

– Hvor mye har Arnager solgt på verdensbasis?

– Globale tall på tepper er dessverre ikke tilgjengelig for oss, skriver Odland i en epost til klikk.no.

«HERJER» PÅ FINN: Et lite knippe av de mange boligannonser med varianter av det samme marokkansk-inspirerte teppet på Finn, september 2020
«HERJER» PÅ FINN: Et lite knippe av de mange boligannonser med varianter av det samme marokkansk-inspirerte teppet på Finn, september 2020 Foto: Collage/Finn.no.

Jysk har ikke besvart en forespørsel fra oss om kommentar på «vaffelteppet»

Les også: Tove og Thor kjøpte villa på 850 kvadrat på impuls

Teppemysterium oppklart

Kriss Daatland er redaktør for Bonytt, Maison Interiør og Rom123.

INTERIØREKSPERT: Kriss Daatland er redaktør i Bonytt
INTERIØREKSPERT: Kriss Daatland er redaktør i Bonytt Foto: Egmont.

I august-utgaven av Rom123 er diverse varianter av «vaffelteppet» med kryssende diagonale striper avbildet på ti ulike sider gjennom bladet.

Teppet er også en av de mest standhaftige gjengangerne i nystylede boliger til salgs på Finn.

Kanskje Daatland kan oppklare teppemysteriet?

– Det vi ser her en etterligning som er gjort i mange varianter. Det er et marokkansk teppe som er opprinnelsen til dette uttrykket.

– Typisk for dette er at folk ser tepper i miljøer som de liker, og så velger mange å kjøpe det. Egentlig er dette et teppe med et klassisk uttrykk. Noe blir et «må ha» over en kort periode, og så blir mange lei av det og tenker for eksempel at det er « 2019». Mens andre ting holder seg veldig lenge, og blir et slags klassisk uttrykk.

Og ganske riktig: Internettsøk på Marokko + teppe gir treff på mer «autentiske» design i samme sjanger som Arnager. Søk på carpet trends + 2020 viser også at slike tepper er i vinden i flere land.

Sparetips: Slik kan du spare mange tusen kroner i året

– Snart et metningspunkt

INTERIØREKSPERT: Tone Kroken er stylist.:
INTERIØREKSPERT: Tone Kroken er stylist.: Foto: Privat.

Teppetrenden som er representert ved blant annet Ikeas Arnager har trolig snart nådd et metningspunkt, ifølge Bonytt-redaktøren.

Men hun lover at trenden kommer tilbake igjen på et senere tidspunkt.

Stylist Tone Kroken forklarer hvorfor varianter av det marokkanske teppet ofte kalt beni ourian er så populært nå.

– Det er et klassisk vakkert teppe. Og i Norge blir de gamle vakre klassiske og dyre teppene litt ødelagt når alle kopierer det og produserer de rimelig, uten patina og med de vakre detaljene. Mange tror at dette er superhot nå.

– Et Beni ourain teppe funker overalt. Det er veldig lett å bruke. Men det er ikke en trend akkurat nå. Det som er trend nå er mer kunstneriske uttrykk. Andre former og farger. Rosa - farger og abstrakte mønster som for eksempel Volver Studios tepper, sier Tone Kroken til klikk.no.

Kroken understreker at beni ourin er en klassiker.

– Jeg har mange beni ourin tepper hjemme, men jeg orker ikke å bruke de nå, for jeg føler at det blir litt ødelagt når hele Norge har det. Så da gjemmer jeg mitt og tar det frem igjen når det er gått av motebølgen.

Kroken legger til at hun har solgt ett av sine «vakre marokkanske tepper » til tidligere KK-redaktør Ellen Wisløff.

LEGENDARISK BOLIG: Et såkalt beni ourain marokkansk berberteppe prydet det ikoniske huset Fallingwater tegnet av den amerikanske stjernearkitekten Frank Lloyd Wright. Bildet er tatt i 1938, året før boligen ble ferdigstilt. Ifølge dwell.com ble marokkanske berbertepper (beni ourain) i første halvdel av 1900-tallet brukt av stjernearkitekter som Le Corbusier (Villa La Roche); Alvar Aalto (Villa Mairea) og Frank Lloyd Wright (Falling Water). Dette skal være årsaken til at beni ourain er blitt en moderne klassisker.
LEGENDARISK BOLIG: Et såkalt beni ourain marokkansk berberteppe prydet det ikoniske huset Fallingwater tegnet av den amerikanske stjernearkitekten Frank Lloyd Wright. Bildet er tatt i 1938, året før boligen ble ferdigstilt. Ifølge dwell.com ble marokkanske berbertepper (beni ourain) i første halvdel av 1900-tallet brukt av stjernearkitekter som Le Corbusier (Villa La Roche); Alvar Aalto (Villa Mairea) og Frank Lloyd Wright (Falling Water). Dette skal være årsaken til at beni ourain er blitt en moderne klassisker. Foto: Chicago History Museum/Getty Images.
«VAFFELTEPPETS» TRIUMF: Teppedesign som hjemsøker interiørblader og boligannonser.
«VAFFELTEPPETS» TRIUMF: Teppedesign som hjemsøker interiørblader og boligannonser. Foto: Anitta Behrendt/Rom 123 og Filippa Tredal/Maison Interiør

-Er marokkanske tepper i vinden internasjonalt også?

  • Tegnet av den amerikanske arkitekten Frank Lloyd Wright (1867-1959).
  • Ferdigstilt i 1939, i Pennsylvania, USA.
  • Et av verdens desidert mest berømte bolighus.
  • Huset har ca. 135,000 besøkende årlig.
  • Regnes som et mesterverk innen organisk arkitektur.
  • Bygget vektlegger flytende overganger mellom interiør og eksteriør, og harmoni mellom menneske og natur. Wright var sterkt inspirert av japansk arkitektur.

Kilde: Wikipedia.

Se mer

-Marokkanske tepper er alltid en trend, og har vært i vinden lenge. De er kjempeflinke på tepper og har varme, fine, skitne farger som vi liker så veldig godt i Norge. De har ikke de harde røde og kalde blått fargene. De har vakre tepper som ofte er som et kunstverk.

PS: Klikk.no er i likhet med Bonytt, Rom 123 og Maison Interiør eid av Egmont Publishing.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2020, og sist oppdatert 20/03 2021.

Les også