Jul på Bryhni gård

De visste at det var dristig å ta over et slikt renoveringsprosjekt

Likvel tok det bare fem minutter før beslutningen var tatt.

VELKOMMEN: Alleen inn til gårdstunet setter en stemningsfull ramme rundt livet på gården.
VELKOMMEN: Alleen inn til gårdstunet setter en stemningsfull ramme rundt livet på gården. Foto: FOTO: Per Erik Jæger.
Sist oppdatert

Her bor

Eva og Stein Harald Bystad.

Gården Bryhni Søndre er fra 1760 og består av til sammen syv bygninger.

Stein Harald var selv arkitekt for restaureringen. Her tas det i mot til selskaper, brylluper med mer.

På nett: bryhni-sondre.no

Solnedgangene ved juletider strør et særegent lys over det åpne kulturlandskapet på Stange i Hedmark.

Mjøs-gården Bryhni Søndre ligger under en høy himmel på jorder med myke former.

Herfra kan historier om drift og mennesker spores helt tilbake til sen middelalder.

Julebord i november

Det historiske suset i seg selv er stemningsskapende nok. Likevel starter julestria her før de fleste av oss har rukket å tenke på at julepynten skal hentes frem.

- Vi holder jo julebord allerede i november så vi er godt i gang når selve jula kommer. Når vi pynter juletreet på lille julaften da gjør det godt å se frem til en fredelig romjul med familie og venner, sier Eva Bystad til magasinet Maison Interiør.

Dette må du vite før du kjøper årets tre.

Atmosfæren forsterkes med knitring fra peisen og etasjeovnene. En annen viktig ingrediens er røkelsen. Mange av oss kan nok kjenne oss igjen i at julestemningen gjerne knyttes til bestemte dufter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIL DEKKET BORD: Vertskapet er opptatt av god mat og drikke, men også tradisjoner. Til jul er gjerne forretten vilt, mens hovedretten er ribbe, til dessert har de gjerne en frisk panacotta med marinerte multer.
TIL DEKKET BORD: Vertskapet er opptatt av god mat og drikke, men også tradisjoner. Til jul er gjerne forretten vilt, mens hovedretten er ribbe, til dessert har de gjerne en frisk panacotta med marinerte multer. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Dristig renoveringsprosjekt

Eva og Stein Harald Bystad ble herrefolk på gården for ti år siden. De innrømmer at det var dristig å ta over et slikt renoveringsprosjekt. Muligheten var for fantastisk til å motstå, selv om de innså hvor arbeidsomt det ville bli.

Legg spesielt merke til

  • Det vakre treet som er pyntet kun med røde dekorasjoner.
  • Alle de hyggelige små bordene der det er mulig å sitte og nyte et godt glass eller noen deilige småkaker.
  • Hvor vakkert bordet er pyntet i hvitt og sølv, noe som blir utrolig vakkert mot de røde rosene.
  • Den vakre lysekronen i Art Noveau-stil.

Betenkningstiden, den varte femten minutter! Så var det bare å brette opp ermene!

- Etter sammenhengende restaurering utgjør Bryhni Søndre en vesentlig livsverdi for oss, forteller Stein Harald som er sivilarkitekt. For innsatsen er de tildelt Olavsrosa som er et kvalitetsstempel på norsk kulturarv. Selv om hovedhuset er satt behørig i stand, og det dels etter antikvariske prinsipper, er det mer enn til pynt. Rommene er gode å være i, og først og fremst er huset et hjem.

- Et rom er godt å være i når det ikke er overlesset med forskjellige stilarter, når farger, møbler og størrelsen på rommet danner en harmonisk helhet, mener Eva.

Tilbake til gårdens storhetstid

For å gjenskape noe av det som var, er finstuene visuelt satt tilbake i tid - til gårdens storhetstid.

- Vi har skrapt oss ned mange lag med maling for å finne igjen 1700-tallsfargene i linoljemaling. Disse fargene har vi malt opp igjen forteller Stein Harald.

Å møblere rommene har vært en utfordring, derfor er antikkmesser flittig besøkt. Noe er også gaver fra slekt og venner. Forseggjorte lysekroner og lampetter i Art Nouveaustil er godt bevart. De rikt utsmykkede lyskildene kan man studere lenge uten at øyet blir trett.

Selv om det falt seg naturlig å møblere gården på historisk vis, er det viktige unntak.

- Kjøkken og stue, rommene som oftest er i bruk har tilsnitt av vår egen tid – spesielt kjøkkenet forteller Stein-Harald. For paret er glade i mat, et praktisk og industripreget kjøkken var viktig for dem. Maten derimot, den er tradisjonell.

- Vi er opptatt av å videreføre den tradisjonsrike julematen. Som jegere liker vi gjerne gravet vilt til forrett som selvskutt rype eller orrfugl, forteller Eva.

Hovedretten er klassisk – ribbe med tilbehør. At det er harmoni mellom mat og drikke er de begge opptatt av.

- Desserten er gjerne multer i ulike varianter eller karamellpudding. Øl og akevitt er et naturlig drikkefølge, forteller Stein Harald som i tillegg til å være arkitekt er utdannet vinkelner. Kombinasjonen av mat og vin er en lidenskap han deler med andre, når han inviterer til smaking i vinkjelleren med egenimporterte herligheter.

Og – på Bryhni Søndre blir det ingen jul uten at grøten settes ut til nissen på låvebrua. Til stor glede for barnebarnet på tre år.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 13/12 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også