Interiøret i Halden fengsel

Stjel disse interiørtipsene fra fengselet

Rapp ideer til ditt eget hjem fra Norges mest moderne fengsel.

FENGSELSTUE: Gulvet er belagt med linoleum, paletten er i dempet grønn og grå, lysinnslippet er raust.
FENGSELSTUE: Gulvet er belagt med linoleum, paletten er i dempet grønn og grå, lysinnslippet er raust. Foto: FOTO: Trond A. Isaksen og Beate Ellingsen AS
Publisert Oppdatert

Et opplagt sted å lete etter inspirasjon til gode løsninger i hjemmet er i et interiørmagasin. Et annet sted er den stadig større og mer uoversiktlige vrimmelen av interiørblogger.

Men inspirerende løsninger kan finnes også på steder man ikke skulle tro, for eksempel bak murene på Norges nyeste fengsel.

Halden fengsel er landets nyeste og mest moderne fengsel. For første gang ble det i Norge benyttet interiørfaglig kompetanse til innredning av et fengsel.

Prosjektet er utført av Beate Ellingsen interiørarkitekter, og ble i fjor belønnet med 2. plass i konkurransen Designers Saturday Awards, i kategorien beste interiør.

Løsningene er naturligvis tilpasset de behov og krav som gjelder for et moderne fengsel. Like fullt er flere av grepene overførbare også til andre kontekster, ikke minst den hjemlige sfære.

Inspirasjon fra cella

Hva kan man så la seg inspirere av fra en fengselcelle? Stikkordet er Compact living.

- Ideen til innredningen av cellene springer blant annet ut fra behovet for et plasseffektivt interiør kombinert med ønsket om å ha plass til tingene vi trenger rundt oss. Det betyr at areal og volum må utnyttes maksimalt, sier Beate Ellingsen til bonytt.no.

- Hvilke konkrete grep har dere benyttet på cellene, og som med fordel kan brukes i private hjem?

-Tilpassede løsninger er et spesielt viktig grep. Ved å satse på skreddersydde løsninger i samarbeid med en finsnekker kan man i beste fall supplere ytterligere funksjoner, eller litt mer plass til oppbevaring. De arealeffektive løsningene har særlig overføringsverdi i små leiligheter og på barnerom der det ofte er en overflod av ting og tang, mener Ellingsen.

COMPACT LIVING: Sikkerhet, soliditet og færres mulig gjemmesteder for visitering har hatt særlig prioritet ved utarbeiding og innredning av cellene. Prinsippene er imidletid gyldige også i andre sammenhenger. Innredningene er tegnet av IARK og produsert av snekkerverkstedet ved Ringerike fengsel.
COMPACT LIVING: Sikkerhet, soliditet og færres mulig gjemmesteder for visitering har hatt særlig prioritet ved utarbeiding og innredning av cellene. Prinsippene er imidletid gyldige også i andre sammenhenger. Innredningene er tegnet av IARK og produsert av snekkerverkstedet ved Ringerike fengsel. Foto: FOTO: Trond A. Isaksen og Beate Ellingsen AS

I cellene er eksempelvis både seng, nattbord, skrivebord og skap laget på mål. Resultatet er at plassen blir utnyttet mest mulig effektivt. Valget av heltre borger videre for et langt liv og lite behov for vedlikehold. Det er verdt å merke seg om man er ute etter varige løsninger.

- I en institusjon som et fengsel er, stilles det ekstra høye krav til varighet og renhold. Et bevisst fokus på slitesterke materialer, bidrar til mindre utskifting, og dermed redusert avfallsmengde. Det aspektet gjelder også for hjemmeinnredning. Veggfast innredning gir enklere renhold, fordi man lettere kommer til over alt, sier Ellingsen.

Åpen kjøkkenløsning

Også i de såkalte fellesområdene finnes inspirasjon å hente for åpne sinn. Her er det lagt til rette for sosialt samvær, blant annet ved bruk av store langbord.

- Som et alternativ til den kontemplative atmosfæren i cellene, tilbyr fellesområdene mulighet for aktivitet, utveksling av mattradisjoner og felles ansvar for trivsel og oppdekning, forklarer Ellingsen.

- Åpne løsninger og kontakt mellom ulike funksjoner - for eksempel mellom stue og kjøkken - er en vedvarende trend vi ser i privatinnredninger, som er utnyttet til fulle i fengselet. Særlig rause langbord kan bli arena for lekselesing, spill og samtaler - gjerne med den som står på kjøkkenet.

ÅPEN KJØKKENLØSNING: Fellesrommene er blant annet innredet med langbord og sofagrupper - i tilknytning til kjøkkenet.
ÅPEN KJØKKENLØSNING: Fellesrommene er blant annet innredet med langbord og sofagrupper - i tilknytning til kjøkkenet. Foto: FOTO: Trond A. Isaksen og Beate Ellingsen AS

Fortellende farger

Også når det gjelder fargebruken i fengselet, finnes det ideer å ta med seg hjem, mener Ellingsen.

- Bruk av gjennomgående hvitt har gått for langt, både i private og offentlige interiører. Vi må tørre å sette mer farge på vår tilværelse. Alle blir glade av farger og den positiviteten det bringer.

I fengselet er det benyttet to serier med farger, en dempet og beroligende, og en mer energifremmede. Den rolige paletten er lagt til cellene, mens de mer energisutløsende er lagt til fellesarealene.

Om du ikke helt ser for deg at denne paletten passer i ditt eget hjem, kan du kanskje la deg inspirere av hvordan fargene er brukt for å skape variasjon og tydeliggjøre ulike funksjoner i et interiør.

- Det å gi hver sone sin farge, og kun trekke inn små elementer som bidrar til helhet mellom rommene, gir en opplevelse av variasjon og flere tydelige funksjoner. Bruk av farge og varierte teksturer skaper spenning og dynamikk.

Trender som varer

Så hvordan scorer du på trendbarometeret dersom du benytter deg av grepene som er benyttet i Halden fengsel?

Skal vi tro interiørarkitektene, er du på riktig spor.

- De trendene som viser seg i interiør nå, bruk av farger, trematerialer og design, er trender vi håper vil vare. Det handler om å utnytte den plassen og de ressursene man har til rådighet, og om å vise en tydelig holdning for å bevare miljøet, et engasjement som ikke kan overdrives. Her ligger potensiale til noe rikt og vakkert, sier Ellingsen.

Les også

Alt om gjenbruk

Bloggernes pimping av Ikea-møbler

Vedlikehold av tremøbler: Bruk en valnøtt

DETTE ER ET FENGSEL: Stuen i gjestehuset er innredet på en måte som bryter med vante forestillinger om hvordan soningsinstitusjoner ser ut.
DETTE ER ET FENGSEL: Stuen i gjestehuset er innredet på en måte som bryter med vante forestillinger om hvordan soningsinstitusjoner ser ut. Foto: FOTO: Trond Isaksen, Beate Ellingsen AS

Dette hjemmet er innredet med møbler som tåler en trøkk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning