Sommerlig fargeprakt i Arendal

På en kolle midt i Arendal sentrum troner familien Gevings renoverte trehus fra 1860.

Publisert Oppdatert
RØDT: Den dype mursteinsrøde fargen på kjøkkenveggen er hentet fra den store reklameplakaten på veggen. Bildet er tegnet av Lene Stangeby Gevings bestefar, illustratøren Arne Erik Johnson.
RØDT: Den dype mursteinsrøde fargen på kjøkkenveggen er hentet fra den store reklameplakaten på veggen. Bildet er tegnet av Lene Stangeby Gevings bestefar, illustratøren Arne Erik Johnson. Foto: Foto: Nils Petter Dale

- Under oppussingen av denne sveitservillaen har vi latt oss inspirere av hvordan byggherren, kaptein Ørum og generasjonene etter ham, hadde det i dette hvitmalte trehuset på toppen av den bratte Kirkebakken. Jeg gikk på gymnaset rett over veien og kjenner byen godt, sier grafisk designer Lene Stangebye Geving.

Hun og mannen, arkitekt Atle Geving i firmaet FullTank, brukte ett år på å oppgradere alle deler av huset. Nytt tak er lagt, nye vegger satt opp, og gamle, nedslitte deler av bygningen revet og gjenskapt. Ikke minst er store deler av den gamle og kronglete grunnplanen i første etasje fullstendig omorganisert.

Hovedetasjen på 140 kvm er blitt lys, åpen og lekker. Paret har lagt stor vekt på å ta vare på det varme uttrykket fra det gamle huset, blant annet ved en variert bruk av farger og tapeter, og sentral plassering av noen gamle lenestoler og en sofa i den midterste av husets tre stuer. Disse møblene ble designet på 30-tallet av Lenes Stangebyes bestefar, reklametegneren, illustratøren og maleren Arne Erik Johnson. Hun har trukket dem med et nytt stoff, så likt originalen som mulig, så de passer perfekt inn i den nye sammenhengen.

HISTORISK HUS: Sveitserhuset fra 1860 er et ganske tidlig eksempel på stiltypen i Norge. Det er sentralt plassert på det høyeste punktet på Tyholmen i Arendal, midt mellom den katolske kirke og Arendal Trefoldighetskirke. Boligen ble bygd til kaptein Ørum og hans familie. Atle Geving har fått opplyst at huset har vært bebodd av denne slekten i flere generasjoner, helt frem til år 2000.
HISTORISK HUS: Sveitserhuset fra 1860 er et ganske tidlig eksempel på stiltypen i Norge. Det er sentralt plassert på det høyeste punktet på Tyholmen i Arendal, midt mellom den katolske kirke og Arendal Trefoldighetskirke. Boligen ble bygd til kaptein Ørum og hans familie. Atle Geving har fått opplyst at huset har vært bebodd av denne slekten i flere generasjoner, helt frem til år 2000. Foto: Foto: Nils Petter Dale

- Jeg ville tilbake til det opprinnelige. Nå er den høyryggede sofaen akkurat slik jeg husker den fra da jeg var liten, sier den stolte eieren.

PAR I OPPUSSING: Lene Stangebye Geving og Atle Geving har flere store oppussingsprosjekter på samvittigheten. Tidligere har de gjennomført en dristig fornyelse av en gammel bygårdsleilighet i Oslo (vist i Bonytt nr. 9/2001). I dag bor og arbeider de idet gamle Enebak Aktiemeieri og Landhandleri, som de har fonyet etter alle kunstens regler (vist i Bonytt 14/2006). Her er paret fotografert på verandaen utenfor sveitservillaen i Arendal, der de tilbringer mest mulig av ferier og fridager. Se mer på www.fulltank.org.
PAR I OPPUSSING: Lene Stangebye Geving og Atle Geving har flere store oppussingsprosjekter på samvittigheten. Tidligere har de gjennomført en dristig fornyelse av en gammel bygårdsleilighet i Oslo (vist i Bonytt nr. 9/2001). I dag bor og arbeider de idet gamle Enebak Aktiemeieri og Landhandleri, som de har fonyet etter alle kunstens regler (vist i Bonytt 14/2006). Her er paret fotografert på verandaen utenfor sveitservillaen i Arendal, der de tilbringer mest mulig av ferier og fridager. Se mer på www.fulltank.org. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Det ruvende, irrgrønne bondeskapet i stuen sto opprinnelig i et nedrivningsklart stabbur på en gård i Enebakk, og Atle Geving fikk det gratis.

- Det gjelder å ha et våkent blikk for alle de spennende, gjerne litt originale og sære kombinasjonene som omgir oss, og deretter våge å sette ideene ut i livet med full energi, sier paret.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning