Smart innredning

Smart innredning på mindre plass

Familien på Ekeberg i Oslo tenker funksjon og lys.

BADER I LYS: De store vinduene slipper inn mye lys i stuen og er med på å understreke den gode romfølelsen som høyden under taket gir. Lys er viktig i familiens hjem. Naturbildet på veggen er kjøpt på Ikea. Teppet fra Hay er kjøpt hos Home & Cottage.
BADER I LYS: De store vinduene slipper inn mye lys i stuen og er med på å understreke den gode romfølelsen som høyden under taket gir. Lys er viktig i familiens hjem. Naturbildet på veggen er kjøpt på Ikea. Teppet fra Hay er kjøpt hos Home & Cottage. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
Publisert Oppdatert

Mange av oss bytter ut en mindre bolig med en større.

Bente Lilleby-Bolstad og familien gjorde det motsatte: De måtte klare seg med mindre plass da de flyttet fra 250 til 140 kvadratmeter. Det kan by på utfordringer med tanke på plass.

Men vit at det faktisk er mulig å lure øyet til å tro at du har mer plass enn du har.

Det er ikke så vanskelig å leve på færre kvadratmeter, hvis du benytter deg av smarte tips og triks for maksimal utnyttelse av plassen.

Lys og luft viktig

Familien flyttet inn i den moderne eneboligen på Simensbråten for 1 1/2 år siden, og både Bente og mannen ble begge fascinert av lyset og høyden under taket i huset.

Lyset og romfølelsen gjorde det verdt å kjøpe færre kvadratmeter enn de hadde.

Bente som er butikkmedarbeider på Bolina på Stabekk bestemte seg for å holde alt av vegger, tak, lister og gulv hvite - eller lyse. Det gir mye lys og romfølelse. Det gjør også at møbler og interiøret kommer mye bedre frem.

Et annet viktig punkt ble ikke å overmøbler rommene. Luft er er nøkkelord. Møblene bør definitivt ikke være for store.

KUL ARKITEKTUR: Hele andre etasje i eneboligen har en åpen løsning med glidende overganger fra sone til sone. Her ser vi fra stue og inn til kjøkkensonen.
KUL ARKITEKTUR: Hele andre etasje i eneboligen har en åpen løsning med glidende overganger fra sone til sone. Her ser vi fra stue og inn til kjøkkensonen. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
KOSELIG HJØRNE: Den enkle men røffe peisen er med på å skape en lun atmosfære i TV-sonen.
KOSELIG HJØRNE: Den enkle men røffe peisen er med på å skape en lun atmosfære i TV-sonen. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Smart med bildevegger

Familien sørget også for å holde noen veggflater rene.

Det er alltid godt å hvile øynene på en tom vegg.

- Sentrer heller bilder på en vegg eller på ett punkt, sier Bente.

I store rom er det fint med en kontrastvegg i en annen farge, materiale eller tapet.

- Jeg er ikke så opptatt av at det ikke er så trendy med bare en kontrastvegg lenger, for dette tilfører virkelig et rom en spennende kontrast eller stemning.

God planløsning og rominndeling

Den største utfordringen ble å kvitte seg med eiendeler, møbler og ting:

- Jeg tror jeg aldri har vært så glad i finn.no som da, ler hun.

Selv om huset er ganske nytt og ble bygget i 2002, har familien pusset opp noe.

- Men vi var veldig fornøyde med romfølelsen og rominndelingen, så det meste fikk være som det var. Jeg er opptatt av estetikk og interiør, så for meg var det viktig å få den rette strukturen på overflater og de riktige fargene.

Behandling av gulv

SVART: Bente har malt den ene veggen bak den hvite TV-benken svart. Dette skaper en kraftig og spennende kontrast og effekt. Det samme bidrar den betonglignende veggen til. På veggen henger et tekstil med mønster av tre. Det er fra Ikea.
SVART: Bente har malt den ene veggen bak den hvite TV-benken svart. Dette skaper en kraftig og spennende kontrast og effekt. Det samme bidrar den betonglignende veggen til. På veggen henger et tekstil med mønster av tre. Det er fra Ikea. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Bente og familien ønsket å gjøre noe med parkettgulvet, som var gulnet og blankt.

- Vi slipte det ned for å bli kvitt det gule skjæret og lysne det. Gulvet ble som nytt da vi behandlet det med hvit olje og hardvoks. Nå har det fått en fin gråhvit nyanse, overflaten ser naturlig matt og ubehandlet ut.

I fargeveien er det hvitt, grått og svart som gjelder for Bente. Hun har veldig dilla på svarte detaljer og har akkurat malt en vegg i stuen svart.

- Jeg må bare passe meg så jeg ikke får for mye av det nå, sier hun.

Flekkfjerner - kjekt å ha

Til tross for at hun har to små barn, har Bente valgt hvite sofaer.

SPISEPLASSEN: På kjøkkenet har familien et stort og robust spisebord i tre. Rundt bordet har de stoler i ulik farge fra Tolix. Det gamle spisebordet har paret hatt i en del år. De var også veldig enige da de valgte lampene Caravaggio fra Lightyears. De er enkle og delikate i designet.
SPISEPLASSEN: På kjøkkenet har familien et stort og robust spisebord i tre. Rundt bordet har de stoler i ulik farge fra Tolix. Det gamle spisebordet har paret hatt i en del år. De var også veldig enige da de valgte lampene Caravaggio fra Lightyears. De er enkle og delikate i designet. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

- Jeg synes det er så utrolig fint. De har avtagbare trekk som jeg vasker på 60 grader en gang i uka. Jeg har også en venn i skapet som heter Vanish, ler hun.

Bente har valgt en blanding av naturlig og industriell stil på badet. Det er innredet med metallkurver og naturmaterialer.

- Vi har akkurat montert en ny dusj i vintagestil som var både billig og fin. Og det kan jeg like.

Sørg for et praktisk hjem

For Bente det viktig å ha det bra med dem hun er glad i, der hun bor.

- Man må legge hjemmet sitt mest mulig til rette for et lykkelig liv. Det innebærer å ha det estetisk og praktisk hjemme. Når man er opptatt av å ha det fint rundt seg, høres det ofte veldig overfladisk ut, men det er ikke nødvendigvis det.

RENE LINJER: Detaljer som røffe industrielle lamper over vinduet kommer til sin rett i et rom med rette, rene linjer. Fargekontrastene svart/hvitt går også igjen på kjøkkenet.
RENE LINJER: Detaljer som røffe industrielle lamper over vinduet kommer til sin rett i et rom med rette, rene linjer. Fargekontrastene svart/hvitt går også igjen på kjøkkenet. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Får mange interiørimpulser

Hun får stadig inspirasjon til hvordan hun kan gjøre hjemmet sitt enda bedre. Siden hun jobber med interiør, får hun se alt det nye som kommer på markedet hele tiden.

- Jeg blir ofte inspirert av ulike produsenter og designere. Men også av byer, steder, mennesker, kunst, blogger, hoteller, musikk, natur og interiørmagasiner.

Les også:

GJESTEROM OG STUE: Loftstuen på mesaninen blir brukt som gjesterom 
og stue til gjester og familie som er på besøk. 
Skinnet på gulvet står i røff kontrast til det marokkanske bordet fra Milla Boutique. I taket henger en nydelig 
lampe som Bente fikk med seg fra butikken hun drev.
GJESTEROM OG STUE: Loftstuen på mesaninen blir brukt som gjesterom og stue til gjester og familie som er på besøk. Skinnet på gulvet står i røff kontrast til det marokkanske bordet fra Milla Boutique. I taket henger en nydelig lampe som Bente fikk med seg fra butikken hun drev. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
KONTORKROK: På mesaninen har Bente valgt å male tregulvene hvite. 
Her har hun kontorplassen sin og arbeidsbord til symaskinen og andre kreative prosjekter.
KONTORKROK: På mesaninen har Bente valgt å male tregulvene hvite. Her har hun kontorplassen sin og arbeidsbord til symaskinen og andre kreative prosjekter. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Se hvordan arkitekten bor på 27 kvadratmeter

Når interiøret trenger en psykolog

Disse interiørtrendene må du få med deg

Slik lever du lenger

GUTTEROM: I 1. etasje har tvillingguttene som er 3 år sitt felles gutterom. Bjørkestammen har Bente selv hentet inn fra skogen, og oppe i treet henger det en spennende fuglekasse. Cowboystøvlene fra USA er en gave fra barnas onkel. Den lille, gamle stolen hadde mannen til Bente da han var barn.
GUTTEROM: I 1. etasje har tvillingguttene som er 3 år sitt felles gutterom. Bjørkestammen har Bente selv hentet inn fra skogen, og oppe i treet henger det en spennende fuglekasse. Cowboystøvlene fra USA er en gave fra barnas onkel. Den lille, gamle stolen hadde mannen til Bente da han var barn. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
GOD NATT: Soverommet er holdt i en 
nøytral og delikat beige-grå farge. Wallstickeren 
på veggen er en fin organisk detalj, og gjør seg sammen 
med de delikate blå tekstilene i sengen.
GOD NATT: Soverommet er holdt i en nøytral og delikat beige-grå farge. Wallstickeren på veggen er en fin organisk detalj, og gjør seg sammen med de delikate blå tekstilene i sengen. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
LYST BAD: Badet er enkelt og funksjonelt.
LYST BAD: Badet er enkelt og funksjonelt. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning