Plassutnyttelse: Innrede liten leilighet

Slik utnytter du kvadratmeterne bedre

Med noen smarte løsninger kan du frigjøre mange kvadratmeter i boligen.

KOMPAKT LEILIGHET: God plassutnyttelse kan være en utfordring i mange boliger. Her er alle skapene gjort til en del av veggen.
KOMPAKT LEILIGHET: God plassutnyttelse kan være en utfordring i mange boliger. Her er alle skapene gjort til en del av veggen. Foto: Illustrasjonsfoto: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Liten plass eller bare trange kvadratmeter? De fleste har de samme utfordringene med å utnytte plassen i boligen mest mulig smart og optimalt. Løsningen kan blant annet være å bytte ut de gamle slagdørene med skyvedører, eller kanskje bare fjerne dørene helt.

Et annet tips kan være å montere hyller over dørene på badet og i entreen.

- Riv vegger!

Interiørarkitekt Bernt Pedersen i firmaet Opplevelsesdesign har mange innspill til hvordan plassen i en bolig kan utnyttes bedre. Blant annet foreslår han å rive vegger.

- Ofte er kjøkkenet i små leiligheter veldig trange, åpner man opp mot stuen får man en luftigere og bedre løsning. Her kan for eksempel en kjøkkendel stikke ut i rommet og virker da som en romavdeler, og kan også brukes til spise- og sitteplasser, sier han til klikk.no.

Plassen under sengen

De fleste av oss har sengen stående rett ned på gulvet. Rådet fra Pedersen er å sette sengen oppe på ett eller flere skap.

- Kjøp lave skap eller skuffer, som kan fungere som understell til rammemadrassen.

OPPBEVARING UNDER SENGEN: Plassen under sengen kan brukes til oppbevaring, som her med skuffer. Et annet alternativ er å sette sengen oppe på  lave skapseksjoner.
OPPBEVARING UNDER SENGEN: Plassen under sengen kan brukes til oppbevaring, som her med skuffer. Et annet alternativ er å sette sengen oppe på lave skapseksjoner. Foto: Illustrasjonsfoto: Sveinung Bråthen

Utnytt høyden

Vanligvis har vi reoler og skap stående på gulvet, og det opptar plass. Bernt Pedersen tipser om å utnytte plassen over dørene bedre.

- I et bad og en entré er det fullt mulig å montere hyller over dørene. Hobbyplater er perfekt å bruke, og fås i forskjellige bredder og formater i alle byggvarehus.

Multifunksjonelle møbler

Flerbruk mener Pedersen kan være en annen løsning på plassproblematikken.

- Det finnes for eksempel i dag mange varianter av sofabord som kan høynes og brukes som spisebord.

Kjøp høyere skap

Vanlige standardskap er ifølge Pedersen på 210 centimeter. Han foreslår imidlertid å erstatte dem med enda høyere skap.

- Kjøp heller skap som går helt til taket, som oftest er de høye skapene på 236 cm, så man har fortsatt klaring til standard takhøyde på 240 centimeter.

Esker

Selv skap med vanlig standardhøyde kan få utvidet lagringsplass.

- Esker fås i et utall av størrelser og materialer, og kan plasseres oppå skap. De er perfekte til oppbevaring av luer, votter, skjerf og blader.

Hyller med dører

En ting er skap med dører, men Pedersen foreslår også å bruke hyller med dører.

- Skap og hyller med dører gir ryddigere rom. Unngå derfor altfor mange åpne hyller. Det finnes mange varianter av møbler som kan skjule og skape orden.

Skyvedører

PLASSPARING: Plassering av bokhyller over dørene vil være et plassbesparende tiltak.
PLASSPARING: Plassering av bokhyller over dørene vil være et plassbesparende tiltak. Foto: Arkivfoto: Bonytt

Noe som tar opp plass i en bolig er det tradisjonelle slagdørene. Plassen bak en oppslått dør er nesten ubrukelig.

Alternativet kan være å montere inn skyvedører i stedet, og da har man to muligheter, enten den som går inn i veggen eller den som glir langs langveggen.

- Spørsmålet blir hva en skyvedør skal gjøre, sier interiørarkitekt Kari Ruud til klikk.no.

- Dersom den skal ha en lydisolerende effekt mellom to rom, bør den gli inn i veggen. Men dersom det bare skal skjerme, kan det for eksempel være en dør i frostet glass som glir langs veggen.

Møbler langs veggene

Kari Ruud er opptatt av at man tenker ganglinjer inne i en bolig, at det blir minst mulig som hindrer.

- Man bør prøve å unngå for mange ganglinjer, for eksempel ved å slå sammen rom slik at man lettere kan bevege seg fra ett punkt til et annet.

- Jeg anbefaler at man plasserer flest mulig møbler langs veggene, og ikke la dem ta for mye plass ut i rommet, supplerer Pedersen, som også foreslår å bruke klaffebord.

- De fås i et utall av varianter, og kan brukes både som kjøkken og spisebord. Forsøk også å erstatte store tunge stoler med lette puffer.

Lys og farge

Selv om det ikke fysisk gir flere kvadratmeter, kan bruk av lyse farger gi dybde.

- Velg imidlertid alltid farger ut ifra retningen på rommet. Tenk en varm fargeskala i kjølige rom, og kjølige farger i varme rom, forklarer Pedersen, som legegr til at man godt kan tenke seg en fondvegg i en mørkere tone.

- Rommet blir dermed dypere og kan på den måten virke større. Bruk imidlertid ikke mange effekter og kontraster. Tenk helhet og harmoni.

Pedersen trekker også frem indirekte og variert belysning som et element som kan til å skape større romfølelse.

Les også:

Smarte løsninger på liten plass

Innredning på liten plass

Arkitektens smarte kompaktleilighet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning