Innredning: Interiør

Slik skaper du helhet i interiøret

Lag linjer i rommet og innred med rolige basefarger og enkelte fargeklatter for å skape helhet og harmoni.

HELHET: Velg farger som går ton i ton og frisk opp med frodige fargeklatter. Skitne og støvede farger er veldig riktig nå.
HELHET: Velg farger som går ton i ton og frisk opp med frodige fargeklatter. Skitne og støvede farger er veldig riktig nå. Foto: FOTO: Produsentbilde
Publisert Oppdatert
FARGEPALETT: Grove interiørbeiser kombinert med grått, blått og gråbeige gir et rustikt og harmonisk uttrykk. Fra toppen: Shabby, Patingrå og Marrakesh fra Jotun, Longyearbyen og Reykjavik fra Fargerike.
FARGEPALETT: Grove interiørbeiser kombinert med grått, blått og gråbeige gir et rustikt og harmonisk uttrykk. Fra toppen: Shabby, Patingrå og Marrakesh fra Jotun, Longyearbyen og Reykjavik fra Fargerike. Foto: FOTO: Produsent

Når man skal pusse opp hjemme eller på hytta, og gi interiøret et løft, er det viktig å skape en helhet. Særlig på liten plass er det viktig å skape et rolig uttrykk, og binde interiøret sammen slik at det ikke blir rotete.

For å unngå akkurat det, kan det være lurt å ikke bruke for mange sterke farger, og holde de store flatene ensfarget.

Mange ulike farger kan gi et rotete inntrykk, og da kan det være lurt å rydde litt opp, og konsentrere seg om færre basefarger, og heller friske opp med noen få fargeklatter.

Her er fem tips til hvordan du skaper et harmonisk, helhetlig interiør.

1. Rolige baser

Ta utgangspunkt i en farge du liker godt, og suppler med elementer i samme farge, men i ulike nyanser. Rolige farger ton i ton som en base, vil gi et behagelig inntrykk. Ved å tilføre elementer med en komplementærfarge, får man spreke innslag og kontraster.

Til gardinene gjelder samme prinsipp. På lange gardiner og slør vil det gi et ryddigere uttrykk med et ensfarget eller enkelt, mønstret stoff.

Til rullegardiner eller liftgardiner kan man være mer vågal. For å skape helhet i samme rom bør gardinene gå i de samme kulørene.

2. Tekstiler

I pynteputer, pledd og andre tekstiler er det flott å hente frem de samme fargene, samt en kontrastfarge som spreker opp uttrykket.

Tepper under spisebord og salongbord kan være med på å binde interiøret sammen. Teppene kan gjerne ha ulike lyshetsgrader, ton i ton.

3. Linjer i rommet

Har du liten plass er det viktig å skape linjer i interiøret, ved å la de ulike elementene i rommet ligge på samme høyde.

Bilder og lamper på veggene bør ligge på samme linje for å unngå et rotete uttrykk.

Det kan også være lurt å la de tunge og voluminøse formene og fargene ligge lavt i rommet, mens de lettere elementene og kulørene kan komme lenger opp.

FARGEFORSLAG: Dette er et case fra en hytte der eierne var glad i både rødt og blått, men som ønsket råd til å skape en helhet i interiøret. 
Her har det blitt tatt utgangspunkt fargene de liker, og har ellers blitt tilført lune og rolige farger som beige, sand og gråbrunt. De passer godt til blått, og varmer på en fjellhytte. Blått og rødt er sterke farger og jeg har derfor foreslått å velge blått som utgangspunkt for de store møblene, og heller ha rødt på detaljer som puter og pledd. Møbler og teppe fra Skeidar og Home & Cottage. Tekstiler er fra Green Apple og saueskinn er fra Ullkilden.
FARGEFORSLAG: Dette er et case fra en hytte der eierne var glad i både rødt og blått, men som ønsket råd til å skape en helhet i interiøret. Her har det blitt tatt utgangspunkt fargene de liker, og har ellers blitt tilført lune og rolige farger som beige, sand og gråbrunt. De passer godt til blått, og varmer på en fjellhytte. Blått og rødt er sterke farger og jeg har derfor foreslått å velge blått som utgangspunkt for de store møblene, og heller ha rødt på detaljer som puter og pledd. Møbler og teppe fra Skeidar og Home & Cottage. Tekstiler er fra Green Apple og saueskinn er fra Ullkilden. Foto: FOTO: Per Erik Jæger. STYLING: Elin Scott

4. Fornye møbler

TEKSTILER: Bruk ensfargede tekstiler på store flater, og mønstrede tekstiler på mindre flater.
TEKSTILER: Bruk ensfargede tekstiler på store flater, og mønstrede tekstiler på mindre flater. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

En fin tanke kan være å blande nytt og gammelt. Gamle og arvede møbler har en egen historie og sjel som er flott å bevare, samtidig som at det er lekkert å supplere med friske og nye innslag.

Skal du pusse opp eller fornye gamle møbler er det lurt å bruke samme prinsipp. Velg en hovedfarge som base og bruk flere graderinger av samme kulør.

Tilfør enkelte elementer med en kontrastfarge for å skape spenning. Skal møblene trekkes om kan man ta utgangspunkt i tekstilene for å finne den riktige malingsfargen.

Hent fram en av fargene fra tekstilene, og finn en tilnærmet malingsfarge. Det vil gi helhet og harmoni.

På større elementer, som en sofa, er det ryddigere med ensfarget stoff. Puter, tilbehør og småmøbler kan gjerne ha mønstret tekstil, i samme nyanser.

5. Grått og blått er hot

Grått er en stilig og tidsriktig farge som er enkel å kombineres med andre farger.

Gråtoner glir rett inn i den rusitkke stilen som er i vinden nå, og passer særlig godt på en fjellhytte, der det er lekkert å trekke inn fargene fra naturen.

Velger du en fargepalett basert på grått kan den settes sammen med både blåtoner, og gråbrune nyanser.

FARGEFORSLAG: Case fra en fjellhytte som ønsket farge og interiørforslag med fokus på grått og blått. Her ble gråtoner, blåtoner og gråbeige kombinert grovt treverk for å skape et rustikt uttrykk. Stige og tøfler fra Palma, knagger og småmøbler fra Home & Cottage, tekstiler fra Green apple.
FARGEFORSLAG: Case fra en fjellhytte som ønsket farge og interiørforslag med fokus på grått og blått. Her ble gråtoner, blåtoner og gråbeige kombinert grovt treverk for å skape et rustikt uttrykk. Stige og tøfler fra Palma, knagger og småmøbler fra Home & Cottage, tekstiler fra Green apple. Foto: FOTO: Per Erik Jæger. STYLING: Elin Scott
LUNE TEKSTILER: Skap spenning i interiøret ved å blande ulike teksturer og strukturer som ull, lin og bomull.
LUNE TEKSTILER: Skap spenning i interiøret ved å blande ulike teksturer og strukturer som ull, lin og bomull. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Bruk rødt, syrin eller lilla som en kontrast og fargeklatt.

FARGEPALETT: Bland ulike gråtoner med beige og blått for et rustikt og harmonisk interiør.
FARGEPALETT: Bland ulike gråtoner med beige og blått for et rustikt og harmonisk interiør. Foto: Produsent

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Ti tips til vellykket innredning

Vil du være oppdatert på interiør- og boligstoff? Meld deg på Klikk Boligs nyhetsbrev.

Dette ullundertøyet er best

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning