Interiørarkitekten avslører smarte triks

Slik ser en liten bolig større ut

Interiørarkitekten presset inn et soverom nummer to i leiligheten på 44 kvadratmeter. Smarte innredningstriks gjør likevel at den nå virker romsligere enn før.

SE, LES OG LÆR: Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersens fritidsleilighet er kun på 44 kvm, men har sofakrok, kjøkken, bad og to soverom. Karlstadsofaen fra Ikea ble kjøpt brukt, men ble oppgradert med nytt trekk.
SE, LES OG LÆR: Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersens fritidsleilighet er kun på 44 kvm, men har sofakrok, kjøkken, bad og to soverom. Karlstadsofaen fra Ikea ble kjøpt brukt, men ble oppgradert med nytt trekk. Foto: Foto: Niklas Hart
Publisert Oppdatert

Om prosjektet

Hvem bor her? Bernt A. Pedersen, interiørarkitekt MNIL og daglig leder i Opplevelsesdesign.

Hva ser vi? En ombygd ferieleilighet på 44 kvm i Tønsberg sentrum.

Hvorfor ser vi på det? Interiørkunnskap møtte spareglede da to rom ble tre.

Er du på jakt etter smarte tips til rimelig innredning? Vil du samtidig vite hvordan man jukser husets vegger mer trendy? Ja, da er dette saken for deg.

Interiørarkitekt Bernt A. Pedersen lot det gå sport i å spare da han bygde om ferieleiligheten i Tønsberg.

Og kanskje er trenden i ferd med å snu, eller kanskje er det bare Bernt som går mot strømmen. For hvor mange trange flerromsleiligheter er vel ikke blitt forvandlet til rommelige studioleligheter de siste årene? Hvor mange vegger har vel ikke måttet vike for ønsket om lys, luft og look?

Bernt gjorde motsatt, han laget et ekstra soverom, og likevel virker leiligheten større nå enn den gjorde før.

Hva er det han vet, som ikke vi vet? Og hvilke triks brukte han for å få leiligheten til å virke større?

Da Bernt overtok sentrumsleiligheten i Tønsberg, var planløsningen den første som fikk gjennomgå. Nå er det ett soverom i hver ende av leiligheten, med en kompakt kjøkkenstue i midten. Den nye løsningen gjør det mulig å ha gjester på overnattingsbesøk uten å henvise til sofaen.

FØR ØVERST, ETTER NEDERST: Plantegning av Bernt Pedersens leilighet i Tønsberg før og etter redesign.
FØR ØVERST, ETTER NEDERST: Plantegning av Bernt Pedersens leilighet i Tønsberg før og etter redesign. Foto: Illustrasjon: Bernt Pedersen
TIPS: Bruk sirkelrunde bord og tepper i rom med skjeve vinkler. Da unngår du for mange uryddige linjer, og rommet oppleves som roligere og mer harmonisk. Horisontale striper får rommet til å virke bredere, ikke høyere. Derfor fungerer grepet best i rom med god takhøyde.
TIPS: Bruk sirkelrunde bord og tepper i rom med skjeve vinkler. Da unngår du for mange uryddige linjer, og rommet oppleves som roligere og mer harmonisk. Horisontale striper får rommet til å virke bredere, ikke høyere. Derfor fungerer grepet best i rom med god takhøyde. Foto: Foto: Niklas Hart
BILLIGKROKEN: Sofabordet er satt sammen av et understell fra 20-tallet og en rund glassplate Bernt hadde fra før. Lenestolen er fra Tinnies hus i Sandefjord mens gulvlampen er fra en lampebutikk som i dag er nedlagt.
BILLIGKROKEN: Sofabordet er satt sammen av et understell fra 20-tallet og en rund glassplate Bernt hadde fra før. Lenestolen er fra Tinnies hus i Sandefjord mens gulvlampen er fra en lampebutikk som i dag er nedlagt. Foto: Foto: Niklas Hart

Ettersom soverommene ligger et stykke fra hverandre, var det ikke kritisk med lydtette vegger. Derfor har Bernt utnyttet hulrommene til oppbevaring. Skapene på soverommet er plassert inne i veggen snarere enn på veggen, simpelthen for å vinne de ti ekstra centimeterne. Grepet er både smart og diskret.

Mer iøynefallende er alle stripene som kjennetegner mange av Bernts offentlige og private prosjekter.

- Ja, jeg elsker jo striper, men jeg bruker dem ikke bare fordi de sammenfaller med min egen smak. De har en funksjon også. Horisontale striper skaper inntrykk av at rommet er bredere enn det er. Det fungerer spesielt godt når takhøyden er brukbar, slik den er her, mener interiørarkitekten.

Valget av runde bord og runde gulvtepper er heller ikke tatt ut av løse luften.

RUND SPISEPLASS: Rundt bord og rundt gulvteppe svekker inntrykket av leilighetens skjeve vinkler. Bord og stoler er fra Ikea, men kjøpt brukt på Finn. Tapetet er fra Borge. Fotografiet er egenprodusert. Pendelen fra Le Klint er kjøpt på Ruths Design.
RUND SPISEPLASS: Rundt bord og rundt gulvteppe svekker inntrykket av leilighetens skjeve vinkler. Bord og stoler er fra Ikea, men kjøpt brukt på Finn. Tapetet er fra Borge. Fotografiet er egenprodusert. Pendelen fra Le Klint er kjøpt på Ruths Design. Foto: Foto: Niklas Hart
PÅ BUDSJETT: Da Bernt innredet på lavbudsjett, var det en selvfølge å beholde HTH-kjøkkenet slik det var. I tillegg supplementerte han med nye overskap fra Ikea.
PÅ BUDSJETT: Da Bernt innredet på lavbudsjett, var det en selvfølge å beholde HTH-kjøkkenet slik det var. I tillegg supplementerte han med nye overskap fra Ikea. Foto: Foto: Niklas Hart
MANN AV SITT ORD: Bruken av striper og rundinger er gjennomført, også på mikronivå.
MANN AV SITT ORD: Bruken av striper og rundinger er gjennomført, også på mikronivå. Foto: Foto: Niklas Hart

- Vinklene i leiligheten er skjeve, og disse skjevhetene blir forsterket når man møblerer med firkantede, rettvinklede bord og tepper. Jeg vet det, for jeg har prøvd. Runde former demper det skjeve inntrykket, sier Bernt.

Bernt har den interiørfaglige verktøykassen i kroppen, men møblene måtte kjøpes. Målet var å innrede på lavbudsjett, og med unntak av Le-Klint-lampen over spisebordet, holdt han seg til planen.

- Det er tidkrevende å kjøpe på Finn, i hvert fall når man leter etter spesifikke ting. Fordelen er jo at man får sakene med én gang, og slipper å vente seks til åtte uker slik man ofte må når man handler møbler i butikk. For en utålmodig person som meg, er det et stort pluss. I tillegg til prisen, da, sier Bernt.

Les også:

Bor du trangt? Da trenger du disse møblene

MASTER BEDROOM: Soverommene ligger i hver sin ende av leiligheten. Den brunbeige fondveggen på hovedsoverommet gir rommet en egen karakter, uten å bryte med helheten.
MASTER BEDROOM: Soverommene ligger i hver sin ende av leiligheten. Den brunbeige fondveggen på hovedsoverommet gir rommet en egen karakter, uten å bryte med helheten. Foto: Foto: Niklas Hart
LEKENT: Skapfrontene på gjesterommet er dekorert med budskap som med fordel kan tas på alvor.
LEKENT: Skapfrontene på gjesterommet er dekorert med budskap som med fordel kan tas på alvor. Foto: Foto: Niklas Hart
MIDT I BYEN: Den lille fritidsleilighet på 44 kvm ligger midt i Tønsberg sentrum.
MIDT I BYEN: Den lille fritidsleilighet på 44 kvm ligger midt i Tønsberg sentrum. Foto: Foto: Niklas Hart

Slik innreder du på et lite bad

10 tips for mer plass på soverommet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning