Henge opp bilder

Sjekk om bildene dine henger feil

Eksperten viser deg hvordan bildene egentlig skal plasseres.

BUNNLINJE. Disse bildene henger på samme linje, noe som skaper harmoni rommet. Du kan gjerne ha topplinje også, men det er smak og behag. De største bildene henger på nederste linje. Prosjekt av interiørarkitekt Beba. V. Holøyen.
BUNNLINJE. Disse bildene henger på samme linje, noe som skaper harmoni rommet. Du kan gjerne ha topplinje også, men det er smak og behag. De største bildene henger på nederste linje. Prosjekt av interiørarkitekt Beba. V. Holøyen. Foto: FOTO: Espen Grønli
Sist oppdatert

Det er ikke mange faste regler på hvordan du skal henge opp bilder, men det er noen retningslinjer som er greie å følge. Dag Modal, eier av Galleri Gerner i Moss, understreker at det er forskjell på opphenging av bilder og malerier i et galleri og i et hjem.

Høyt eller lavt

-I et galleri er det ikke møbler, man står og ser på bildene. Mange henger bildene for høyt hjemme slik at hodet må bøyes bakover når du skal betrakte bildet. Sitter du i sofaen og ser på yndlingsbildet, så heng det i passe høyde der blikket ditt treffer, sier Dag Modal.

Han forteller at Museum of Modern Art (MOMA) i New York har en gyllen midtlinje på 55 tommer (140 cm).

-Flere norske kunstnere bruker også denne midtlinjen som skal danne et gjennomsnitt når man står oppreist. I en hall eller gang hvor man ofte står og betrakter bildene, kan denne regelen fungere utmerket.

BILDEVEGG. Interiørarkitekt MNIL Linda Lien sier det kan være lurt å samle flere mindre kunstverk innen et definert område. Her er det linjer oppe, nede og på sidene slik at de små bildene danner et stort. Finn ut hvor på veggen du vil plassere bildesamlingen og formen. Dette kan du gjøre med maskeringstape, den er lett å justere og setter ikke merker.
BILDEVEGG. Interiørarkitekt MNIL Linda Lien sier det kan være lurt å samle flere mindre kunstverk innen et definert område. Her er det linjer oppe, nede og på sidene slik at de små bildene danner et stort. Finn ut hvor på veggen du vil plassere bildesamlingen og formen. Dette kan du gjøre med maskeringstape, den er lett å justere og setter ikke merker. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
PERSONLIG. Ved å henge flere bilder tett-i-tett på en liten vegg, gjør man veggen til et bilde i seg selv.
PERSONLIG. Ved å henge flere bilder tett-i-tett på en liten vegg, gjør man veggen til et bilde i seg selv. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Tenk sammensetting

Hjemme har han en klar regel; gallerieieren blander ikke rammer i sølv og gull.

-Personlig synes ikke jeg det hører sammen. Bland gjerne sølvrammer med rammer i svart eller hvit, de passer sammen med det meste. Hvis du skal blande ulike rammer må det gjøres bevisst, skap orden i kaoset, råder Modal.

-Finnes det ikke helt faste regler?

- En hovedregel har vært at bildene bør hvile på en tenkt bunnlinje, og det fungerer ofte veldig bra. Selv er jeg mest svak for at bildene henger slik at blikket mitt treffer bildets sentrum. Selv om små bilder henger ved siden av store, oppfatter hjernen det som en balanse og det blir likevel orden på bildeveggen.

Mange bilder kan utmerket henge sammen, og det blir fint hvis mange bilder skaper et stort ved å ha linjer over, under og på sidene.

Tenk symmetri

LIKE RAMMER. Her er rammene i samme stil og motivene står til hverandre.
LIKE RAMMER. Her er rammene i samme stil og motivene står til hverandre. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
BILDELIST. Med bildelister kan du kjapt skifte ut bilder. Disse er satt lavt slik at de er i fin høyde når beboerne sitter i sofaen.
BILDELIST. Med bildelister kan du kjapt skifte ut bilder. Disse er satt lavt slik at de er i fin høyde når beboerne sitter i sofaen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Når det gjelder luft, er Modal opptatt av det skal være en balanse når det gjelder luft over og under bildene.

-Tenk symmetri. Hvis et bilde har for mye luft over, ser det ut som det faller i gulvet hvert øyeblikk. Er det for mye luft under, virker det som bildet forsvinner opp i taket.

Feil belysning

-Maleribelysningen er gått ut på dato. For det første lyser den bare opp øverste del av bildet, dessuten har vi langt bedre alternativer i dag som for eksempel spotlights eller downlights, sier Dag Modal.

-Hvordan skal bildene henge i forhold til lyset?

-Grafikk og andre trykk skal ikke ha sollys, men du kan henge maleriene i dagslys, de tåler det. Har du bilder med glass foran motivet, blir det mye reflekser fra dagslyset og dermed vanskelig å se motivet.

Flere tips til bildeoppheng

  • Har du mange bilder som skal henges opp, velg gjerne ensfargede vegger.
  • Sett bildene tett sammen, ikke la det være for stor avstand. la det være luft og bare vegger mellom.
  • Det kan være en fordel å gruppere bilder som har noe felles,enten det er rammer, fargeskala eller tema på motivet.
  • Bildeopphenget skal balansere, bildene bør veie omtrent like mye av et tenkt midtpunkt. Tung i denne sammenheng betyr mørk og stor, lett betyr lyst motiv og lite format. Poenget er å skape harmoni.
  • Henger du bildene over hverandre, heng gjerne de største og tyngste motivene nederst.
  • La bilder i grupper rette seg etter faste linjer som for eksempel rett underkant, rett overkanst, rette kanter rundt en komposisjon med mange bilder eller en rett linje gjennom motivene i bildene.
  • Ikke heng bildene for høyt på veggen. Gå ut fra øyehøyde slik at blikket treffer omtrent i bildets sentrum.

Kilde: ifi.no

FØR i TIDEN. Denne stuen er siden blitt oppgradert, men viser hvor vanlig det var med maleribelysning tidligere. Gallerist Dag Modal ser ingen grunn til å fortsette med malerilys, det lyser bare opp den øverste delen av bildet. Spotlights eller downlighst er langt bedre.
FØR i TIDEN. Denne stuen er siden blitt oppgradert, men viser hvor vanlig det var med maleribelysning tidligere. Gallerist Dag Modal ser ingen grunn til å fortsette med malerilys, det lyser bare opp den øverste delen av bildet. Spotlights eller downlighst er langt bedre. Foto: FOTO: ifi.no

Les også

La deg inspirere av våre interiørbilder

Slik skaper du et personlig interiør

Dette interiøret hater vi

HARMONISK SAMLING. Bildene har rammer i samme stil. Bildelistene er montert i flere høyder.
HARMONISK SAMLING. Bildene har rammer i samme stil. Bildelistene er montert i flere høyder. Foto: FOTO: Greg Cox-HogL/House of Pictures

Riktig belysning i stuen

Denne saken ble første gang publisert 07/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også