Møbler av mdf-plater

Sjekk hva du kan gjøre med mdf-plater

Mdf er perfekt til å lage spesialtilpassede løsninger. Men ikke bli overrasket om møbelsnekkeren blir sur.

BØKER OG MDF: Mdf er særlig velegnet til å bygge bokhyller av.
BØKER OG MDF: Mdf er særlig velegnet til å bygge bokhyller av. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Den beste måten å utnytte plassen i boligen på, er å gå for spesialtilpassede løsninger. Sjansen for at du finner et møbel som passer perfekt til rommet du skal innrede er liten, i hvert fall om du stiller krav til presisjon.

Skal du finne en hylle eller et skap som passer på millimeteren, begynner jakten på et byggvarehus, ikke i en møbelbutikk.

Og der skal du se etter materialet med initialene mdf. Det er ikke vanskelig å finne.

Mdf er standardvare i ethvert byggvarehus. Materialet i seg selv er ikke spennende å se på. Men det er billig, og potensialet for fine løsninger er enormt.

Laget av trevirke

Mdf er en forkortelse for Medium density fibreboard, som betyr noe slikt som fiberplate med middels tetthet.

ENTRÉ AV MDF: Hyller og skap er nøyaktig tilpasset og bygget av fargelakkerte mdf-plater. Løsningen er tegnet og bygget av Snøhettaarkitektene Heidi Pettersvold Nygaard og Andreas Joyce Nygaard.
ENTRÉ AV MDF: Hyller og skap er nøyaktig tilpasset og bygget av fargelakkerte mdf-plater. Løsningen er tegnet og bygget av Snøhettaarkitektene Heidi Pettersvold Nygaard og Andreas Joyce Nygaard. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
SMALE HYLLEKAMRE: Bokyhyllene er er laget av mdf-plater.
SMALE HYLLEKAMRE: Bokyhyllene er er laget av mdf-plater. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Det dreier seg om et fabrikkert produkt laget av trevirke som brytes ned til trefibre og kombineres med voks og lim.

Resultatet er et hardt, stabilt og fleksibelt material som altså er ideelt til hyller og skap.

Platene brukes mye i møbelindustrien, men er også velegnet når du skal snekre selv. Eller få noe noen til å gjøre det for deg.

Flere fordeler

- Fordelene med mdf er at platene ikke beveger seg slik heltre kan gjøre. Det er jo helt dødt, sier møbelsnekker Jana Toneff til Bonytt.no.

- Ettersom materialet er uten struktur er det også lett å male flatene. Dessuten er det mye rimeligere enn heltre, påpeker møbelsnekkeren.

ÅPNE HYLLER OG LUKKEDE FRONTER: Hylleseksjonen til venstre saget til av mdf-plater og presist tilpasset rommet og innredningen for øvrig. Frontene på benkeskapene består av mdf-plater kledd med eikefinér fra Oslo Finérfabrikk. Prosjektet er ved Søren Sandved og Karen Ilstad.
ÅPNE HYLLER OG LUKKEDE FRONTER: Hylleseksjonen til venstre saget til av mdf-plater og presist tilpasset rommet og innredningen for øvrig. Frontene på benkeskapene består av mdf-plater kledd med eikefinér fra Oslo Finérfabrikk. Prosjektet er ved Søren Sandved og Karen Ilstad. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Hun har selv benyttet mdf for å lage spesialtilpassede oppbevaringsløsninger i private hjem.

Ofte benytter hun mdf i kombinasjon med lister av heltre for å gi møbelet et estetisk løft. Og dersom tremøbler kan gi et massivt og tungt preg, kan hun supplere med enkeltløsninger i mdf.

Tungt og støvete

Til tross for materialets åpenbare kvaliteter, er ikke møbelsnekkeren udelt begeistret.

GRAFISKE NISJER: En stor nisje i garderobeveggen er blitt inndelt i flere kamre. Løsningen er tegnet av interiørarkitekt MNIL Linda Lien, og bygget av Thermo Bygg Oslo.
GRAFISKE NISJER: En stor nisje i garderobeveggen er blitt inndelt i flere kamre. Løsningen er tegnet av interiørarkitekt MNIL Linda Lien, og bygget av Thermo Bygg Oslo. Foto: FOTO: Espen Grønli
BLÅ BAKGRUNN: De hvitmalte mdf-platene står tydelig frem mot den blåmalte bakgrunnen.
BLÅ BAKGRUNN: De hvitmalte mdf-platene står tydelig frem mot den blåmalte bakgrunnen. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Egentlig hater jeg materialet, og unngår å bruke det så langt det er mulig. Det er tungt å jobbe med, og vanskelig å håndtere, særlig for en kvinne som nærmer seg seksti og jobber mye alene, sier Toneff.

Derfor er mdf-plater mest egnet for den som enten har store muskler eller noen til å hjelpe deg når du snekrer.

Men møbelsnekkeren har flere formaninger:

- Mdf-plater støver noe forferdelig når man sager i det. Derfor bør platene sages til på et verksted med flisavsug. Bruker du håndsagen på en mdf-plate, ødelegger du sagen din og får dessuten et stygt resultat.

- Hvilke materialer kan brukes som alternativ til mdf?

- Selv foretrekker jeg heltre, men da blir jo prisen en helt annen. Et godt alternativ er kryssfiner av bjørk. Det er fire ganger så dyrt, men ti ganger så bra, hevder Toneff.

- Hvilke andre forhold bør man kjenne til før man setter i gang å bygge med mdf?

HELTRE OG MDF: Denne åpne soveromsgarderoben er laget av en kombinasjon av mdf og valnøtt-tre. Prosjektet er tegnet av Bernt A. Pedersen og utført av møbelsnekker Jana Toneff.
HELTRE OG MDF: Denne åpne soveromsgarderoben er laget av en kombinasjon av mdf og valnøtt-tre. Prosjektet er tegnet av Bernt A. Pedersen og utført av møbelsnekker Jana Toneff. Foto: FOTO: Espen Grønli

- Bruker du mdf til bokhyller eller andre ting som veier mye, skal du være klar over at du ikke kan ha for lang spennvidde. Da vil nemlig hyllene bøye seg. Løsningen er enten å velge tykkere plater, eller å legge inn flere vertikale støtteplater, forteller møbelsnekkeren.

Flere typer

Mdf kommer i store plater i ulike størrelser. Standard hyllevare er 2440 x 1220 mm eller 3040 x 1225 mm. Tykkelsen varierer fra 1,8 mm til 30 mm.

De kommer også i ulike varianter. Den enkleste, og rimeligste er ubehandlet. Skal du bruke materialet i våtrom, må du velge vannfast mdf. Den trekker ikke til seg vann. Og så må du male eller lakke. Det finnes også ferdiglakkerte varianter for den som vil kjøpe seg fri fra strevet med pensel og rulle.

Les også:

RIMELIGE GREP: Ved å benytte kjøkkenskap fra Ikea, spesialtilskårne
mdf- og finerplater og skumgummi, har beboerne bygde et sitte- og oppbevaringsmøbel som ikke bare løser floken om oppbevaring og sitteplass; løsningen er også blitt et dekorativt møbel på soverommet.
RIMELIGE GREP: Ved å benytte kjøkkenskap fra Ikea, spesialtilskårne mdf- og finerplater og skumgummi, har beboerne bygde et sitte- og oppbevaringsmøbel som ikke bare løser floken om oppbevaring og sitteplass; løsningen er også blitt et dekorativt møbel på soverommet. Foto: FOTO: Espen Grønli
DISKRETE HYLLER: Selve mdf-materialet stjeler liten oppmerksomhet. Innholdet i bokhyllene kommer desto tydeligere frem.
DISKRETE HYLLER: Selve mdf-materialet stjeler liten oppmerksomhet. Innholdet i bokhyllene kommer desto tydeligere frem. Foto: FOTO: Espen Grønli

Dette kjøkkenet finner du ikke i katalogene

Personlig vri på klassisk Grünerløkkaleilighet

Søk rom for rom i vår inspirasjonsguide

Velg giftfri oppussing til barnerommet

UTSTILLINGSMONTER: Ved å male hyllenes bakvegg i ulike farger fremheves kamrenes form og artefaktene som står i dem.
UTSTILLINGSMONTER: Ved å male hyllenes bakvegg i ulike farger fremheves kamrenes form og artefaktene som står i dem. Foto: FOTO: Espen Grønli
GRAFISK KOMPOSISJON: Mdf-plater egner seg godt for å lage unike, grafiske mønstre på veggen. Denne kjøkkenhyllen er inspirert av den hollandske kunsteren Piet Mondrian.
GRAFISK KOMPOSISJON: Mdf-plater egner seg godt for å lage unike, grafiske mønstre på veggen. Denne kjøkkenhyllen er inspirert av den hollandske kunsteren Piet Mondrian. Foto: FOTO: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning