Arkitektur: Trehytter

Sjekk disse kule trehyttene

Her er syv kule trehytter du ikke har sett maken til.

SVEVER OVER BAKKEN: Den runde hytta gir et inntrykk av at den svever over bakken. Den er bygget i toppen av et tre for å utnytte sollyset og utsikten maksimalt.
SVEVER OVER BAKKEN: Den runde hytta gir et inntrykk av at den svever over bakken. Den er bygget i toppen av et tre for å utnytte sollyset og utsikten maksimalt. Foto: FOTO: hemloft.com/
Publisert Oppdatert

Selv om hyttekulturen er tyspisk for nordmenn finnes det mange tøffe hytter utenfor norges grenser. Minihytter har vært en stor trend både i Norge og utlandet.

En annen stor trend nå er trehytter, som er bygget i toppen av et tre, rundt et tre eller som svever over bakken.

Felles for de ulike prosjektene er at de er i nærkontat med naturen på en helt spesiell måte.

Finn frem speideren i deg og la deg inspirere av syv originale trehytteprosjekter.

Inspirert av et fuglerede

Familien ønsket seg et rede i toppen av et tre.

ET EGG: Den ovale hytta skal ligne et egg som er skåret på langs.
ET EGG: Den ovale hytta skal ligne et egg som er skåret på langs. Foto: FOTO: baumraum.de

Fuglerede

Beboerne av denne trehytta ønsket en uvanlig, men behagelig hytte. Et rede for hele familien. Arkitektene i Baumraum fikk ellers frie tøyler.

Den ovale formen på hytta minner om et egg som er skåret på langs. De runde vinduene og den lyse veggen i pleksiglass underbygger denne assosiasjonen, og gir hytta et mykt uttrykk.

De andre ytre elementene, som terrassen og undersiden av trehytta, er mer robuste og bygget i eik. Vekten av hytta bæres både av trærne og fire stylter av stål på undersiden. De to terrassene bæres av eiketrærne ved hjelp av stålrør og tekstilstropper.

Interiøret

Arkitektene har brukt minimalt med materialer og farger på prosjektet. Alle innvendige flater er malt hvite og de store vinduene slipper inn godt med lys. Sitteplassene er dekket med myk ull, for å minne om innsiden av et fuglerede fylt med fjær.

Les også:

Her ligger de kuleste interirøbildene

Organiske trehytter

Hyttene skal imitere organiske planter i naturen.

FUGLEREDE: Arkitekten har bygget en trehytte i formen til et egg og inspirert av et fuglerede.
FUGLEREDE: Arkitekten har bygget en trehytte i formen til et egg og inspirert av et fuglerede. Foto: FOTO: baumraum.de
HØYT OPP: Hytta bæres av både trærne rundt og fire stylter av stål.
HØYT OPP: Hytta bæres av både trærne rundt og fire stylter av stål. Foto: FOTO: baumraum.de
LYST: Store vinuder slipper inn godt med lys i hytta.
LYST: Store vinuder slipper inn godt med lys i hytta. Foto: FOTO: baumraum.de

Arkitekten bak Embryo, en sylindrisk to etasjes trehytte, ønsket å imitere de organiske formene man finner i naturen. Utformingen av hytta gir en illusjon av at den er en del av en trestamme i skogen. Den er kledd i plater av sedertre, for å gli inn i omgivelsene.

TRESTAMME: Trehytta Embryo skal ligne en trestamme i skogen.
TRESTAMME: Trehytta Embryo skal ligne en trestamme i skogen. Foto: FOTO: antonygibbondesigns.com

Embryoet er festet til treet ved hjelp av en rekke seler som ikke ødelegger veksten av treet, eller forårsaker skade på barken eller stammen. Inngangen er gjennom en luke som fører opp til første etasje, og igjen opp til andre etasje via en spiraltrapp på de indre veggene i sylinderen. Dette gir maksimal gulvplass og gjør soveplass til 8 personer. Det er tre ulike vindusmodeller som kan spesialtilpasses til hver enkel hytte avhengig av lysnivået i det omkringliggende området.

Inspirere til et enklere liv

Navnevalget Embryo ble hentet fra de tidlige stadiene av utviklingen i naturen. Arkitekten, Antony Gibbons ønsker med dette prosjektet å endre tankesettet og måten vi lever på i dagens samfunn. Han vil påvirke folk til å leve enklere og mer økologisk fremfor å forbruke jordens ressurser.

Les også:

Familiehytta er inspirert av en fjellanorakk

Med fokus på utsikten

Denne hytta er bygget i et pæretre.

Denne trehytta i Tyskland er designet av arkitektkontoret Baumraum. Selve hytta er bygget i et stort pæretre, med en praktisk trapp som er bygget rundt stammen på treet og som fører opp til terrassen.

KLEDNING: Hytta er kledd i sedertre for å gli inn i omgivelsene rundt.
KLEDNING: Hytta er kledd i sedertre for å gli inn i omgivelsene rundt. Foto: FOTO: antonygibbondesigns.com
FESTE: Trehyttene er festet til trærne ved hjelp av seler som ikke forstyrrer  veksten.
FESTE: Trehyttene er festet til trærne ved hjelp av seler som ikke forstyrrer veksten. Foto: FOTO: antonygibbondesigns.com
ULIKT LYS: Vinduene kan spesialtilpasses til hver enkel hytte avhengig av lysnivået i området rundt.
ULIKT LYS: Vinduene kan spesialtilpasses til hver enkel hytte avhengig av lysnivået i området rundt. Foto: FOTO: antonygibbondesigns.com

Terrassen, som ligger tre meter over bakken, har en utrolig utsikt over dalen med vingårder nedenfor.

GOD UTSIKT: Utsikten var viktig for beboerne av denne trehytta. Terressen ligger tre meter over bakken og har en fltot usitkt over dalen på nedsiden.
GOD UTSIKT: Utsikten var viktig for beboerne av denne trehytta. Terressen ligger tre meter over bakken og har en fltot usitkt over dalen på nedsiden. Foto: FOTO: baumraum.de

Fra terrassen går det en liten trapp opp til hytta. Siden pæretreet ikke kan bære hele vekten fra hytta, er en del av konstruksjonen støttet opp av to skrå støtter. Trehytta har store vinduer på alle kanter slik at utsikten kan nytes maksimalt.

Les også:

Dette trikset fjerner malingslukten

Svever over bakken

Designeren ønsket å sove i toppen av et tre.

Ideen bak trehytta The Hemloft ble vekket til livet da designeren Joel Allen og kameraten hans prøvde å finne de rareste stedene å sove i villmarken i Alaska. Etter å ha sovet mange rare steder i flere måneder, begynte han å drømme om å sove i toppen av et tre. Han likte ikke utseendet på de trehyttene han hadde sett, og ønsket derfor å skape noe eget, med et mer elegant uttrykk.

Allen tok kontakt med to arkitekter, og sammen skisserte de frem en trehytte formet som en kule.

RUNDT ET TRE: Hytta er bygget rundt et pæretre. En trapp som går rundt stammen fører opp til hytta.
RUNDT ET TRE: Hytta er bygget rundt et pæretre. En trapp som går rundt stammen fører opp til hytta. Foto: FOTO: baumraum.de
TRAPP: En tretrapp fører opp til hytta fra terrassen.
TRAPP: En tretrapp fører opp til hytta fra terrassen. Foto: FOTO: baumraum.de
VINDUER: Arkitekten satte inn store vinduer for åb utnytte utsikten.
VINDUER: Arkitekten satte inn store vinduer for åb utnytte utsikten. Foto: FOTO: baumraum.de

- Vi tenkte at en kuleformet hytte vil være elegant, organisk og uvanlig, forklarer Allen.

DRØM BLE VIRKELIGHET: Designeren bak trehytta The Hemloft hadde en drøm om å sove i toppen av et tre. Resultatet ble en trehytte formet som et kule. En smal gangbro fører inn til hytta.
DRØM BLE VIRKELIGHET: Designeren bak trehytta The Hemloft hadde en drøm om å sove i toppen av et tre. Resultatet ble en trehytte formet som et kule. En smal gangbro fører inn til hytta. Foto: FOTO: hemloft.com/

Hytta bygges

Etter å ha laget en prøvemodell i miniatyr i hagen sin startet jakten på det perfekte treet. Han ønsket å bygge hytta på et sted med god utsikt, nær veien, men likevel avsides, og hyttas form måtte passe inn i omgivelsene. Han fant det perfekte stedet, og bygde den runde hytta selv.

Selve hytta er bygget i kryssfiner rundt en stor trestamme. Den er tenkt å brukes som en campinghytte eller turhytte for besøkende.

Les også:

Møbeltabbene «alle» gjør

Her vokser trærne gjennom stuen

I dette huset blir treet en del av interiøret.

I fjellene i Almaty, blant tett skogvekst har designer Aibek Almasov planer om å bygge dette glasshuset. Huset er foreløpig under planlegging, og byggestart er neste år.

Tanken bak glasshuset var å skape et hus som fusjonerer helt med naturen rundt. Almasov ønsker at beboerne skal føle seg i ett med skogen, og gi slipp på unødvendige ting og gjenstander. Huset skal være med på å gi en åndelige og kreativ utvikling.

Landlig beliggenhet

BYGGET RUNDT STAMMEN: Designeren jaktet lenge på det perfekte treet å bygge hytta rundt. Hytta er bygget i kryssfiner rundt stammen på treet.
BYGGET RUNDT STAMMEN: Designeren jaktet lenge på det perfekte treet å bygge hytta rundt. Hytta er bygget i kryssfiner rundt stammen på treet. Foto: FOTO: hemloft.com/
TAKLUKER: Utsikt var viktig da designeren skulle velge plassering for trehytta. Taklukene slipper inn lys og kan åpnes slik at beboeren kan nyte utsikten.
TAKLUKER: Utsikt var viktig da designeren skulle velge plassering for trehytta. Taklukene slipper inn lys og kan åpnes slik at beboeren kan nyte utsikten. Foto: FOTO: hemloft.com/
CAMPING: Hytta skal brukes som en campinghytte og er installert med en enkel grill og kjøkkenutstyr.
CAMPING: Hytta skal brukes som en campinghytte og er installert med en enkel grill og kjøkkenutstyr. Foto: FOTO: hemloft.com/

I første etasje er det skillevegger som deler opp rommet i to soner, et toalett og et kjøkken. I andre etasje vil det være senger, og øverst kommer stuen. Selve glasshuset er bygget rundt et tre som blir integrert i interiøret. Treet tar ingen skade av det sylindriske glassbygget.

TRE I STUEN: I denne trehytta får du selskap av et tre i stuen.
TRE I STUEN: I denne trehytta får du selskap av et tre i stuen. Foto: FOTO: amasow.com

Huset ligger 100 meter fra veien og man kan ikke kjøre bil frem. Designeren sier han er opptatt av å skape prosjekter som ligger utenfor byen med lite bebyggelse rundt, frisk luft, god utsikt og med landlig landskap omkring.

Han mener også at det er bedre å bygge et slikt hus i glass, enn å hugge ned mange trær for å bygge et hus i tre.

Les også:

Dette fikk de da de flyttet fra leiligheten i Oslo

Balanserende på stylter

Hytta står på stylter i en froskedam.

På høye stylter av bambus svever denne trehytta, som er designet av Baumraum, over et kvadratisk basseng. Besøkende må krysse tre steinheller i bassenget for å nå frem til trappen som fører opp til hytta.

Den romslige terrassen, laget av Tatajuba-tre, hviler på fire stylter av rustfritt stål. Fire trappetrinn fører opp til selve hytta.

Mye dagslys

Den buede hytta er dekket med sinkplater på oversiden og lameller av Tatajuba-tre på undersiden. Hytta holdes oppe av åtte asymmetriske stylter. De store, buede vinduene på hver kortside og vinduene på langsiden slipper inn godt med dagslys og gir et lyst og lett interiør i hytta.

GLASSHUS: Med glass på alle kanter kommer man tett innpå naturen og skogen rundt denne trehytta.
GLASSHUS: Med glass på alle kanter kommer man tett innpå naturen og skogen rundt denne trehytta. Foto: FOTO: amasow.com
FÅ SKOGEN INN: Glasshytta er bygget rundt et tre som vokser gjennom alle etasjene, og blir en del av interiøret.
FÅ SKOGEN INN: Glasshytta er bygget rundt et tre som vokser gjennom alle etasjene, og blir en del av interiøret. Foto: FOTO: amasow.com
MIDT I SKOGEN: Designeren ønsker å jobbe med prosjekter som ligger utenfor byen og med naturen som nærmeste nabo.
MIDT I SKOGEN: Designeren ønsker å jobbe med prosjekter som ligger utenfor byen og med naturen som nærmeste nabo. Foto: FOTO: amasow.com

De hvitlaserte veggene, gulvet og møblene underbygger det lyse og minimalistiske interiøret i hytta. Store skuffer benken gir godt med oppbevaringsplass.

PÅ STYLTER: Trehytta balanserer på stylter over en froskedam.
PÅ STYLTER: Trehytta balanserer på stylter over en froskedam. Foto: FOTO: baumraum.de

Les også:

Slik får du evig strøm på hytta

TRAPP: En lang trapp fører opp til terrassen og hytta
TRAPP: En lang trapp fører opp til terrassen og hytta Foto: FOTO: baumraum.de
EKSTERIØR: Hytta er kledd i sinkplater og store vinduer slipper inn lys
EKSTERIØR: Hytta er kledd i sinkplater og store vinduer slipper inn lys Foto: FOTO: baumraum.de
LYST OG LETT: Interiøret er stramt og stilrent med lyse farger og godt med dagslys.
LYST OG LETT: Interiøret er stramt og stilrent med lyse farger og godt med dagslys. Foto: FOTO: baumraum.de

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning