Oppussing på budsjett

Satte farge på 40-talls huset

Med heftige farger og kule detaljer, ble Göteborg-leiligheten totalt forvandlet.

Kjøkkenet er fra Ikea, og var nyoppusset da familien flyttet inn i 2009. Alt de gjorde var å male den eikefargede benkeplaten svart og ellers sette inn lett flyttbare og fargerike detaljer. Veggen til venstre på kjøkkenet prydes av tekstilen Susanna fra Ikea.
Kjøkkenet er fra Ikea, og var nyoppusset da familien flyttet inn i 2009. Alt de gjorde var å male den eikefargede benkeplaten svart og ellers sette inn lett flyttbare og fargerike detaljer. Veggen til venstre på kjøkkenet prydes av tekstilen Susanna fra Ikea. Foto: Foto: Jonas Berg
Publisert Oppdatert
Kjøkkenet fra Ikea har høyblank finish. Sprutveggen er av glass, og bak den ser du tapetet Chinese Rose fra nederlandske PIP Studio. Benkeplaten i eik ble beiset svart for at den skulle bryte med eikegulvet.
Kjøkkenet fra Ikea har høyblank finish. Sprutveggen er av glass, og bak den ser du tapetet Chinese Rose fra nederlandske PIP Studio. Benkeplaten i eik ble beiset svart for at den skulle bryte med eikegulvet. Foto: Foto: Jonas Berg

Er du ute etter oppussingstips som ikke koster all verden? Les bare videre.

Det er bare to år siden jobbcoach Lina Åberg, samboer Fredrik Olofsson og sønnen deres Pelle Åberg flyttet inn første etasjen på denne horisontaldelte tomannsboligen fra 1946.

Leiligheten på 80 kvadratmeter var akkurat ferdig oppusset da de kjøpte den i 2009, med eikeparkett og nytt høyglanskjøkken fra Ikea.

Det var bare det at alt var helt hvitt, og at Lina er glad i farger.

- Jeg vil at hjemmet mitt skal gjøre meg glad og gi meg energi. Da må det være farger i det, og det må skje noe utenom det vanlige, sier hun til Klikk.no.

Smarte triks

Leiligheten har direkte utgang til fransk balkong.
Leiligheten har direkte utgang til fransk balkong. Foto: Foto: Jonas Berg

Men det lille ekstra behøver ikke koste mye. Kjøkkenet fikk inn et knallrødt skap som fungerer som fokuspunkt i rommet.

Vinduene fikk tekstilgardiner fra Ikea. Fra samme sted kommer tøystykket som pryder veggen til venstre på oppslagsbildet.

Og benkeplatene fikk en omgang med svart beis, slik at de skulle stå i kontrast til eikegulvet.

Over kjøkkenvasken er sprutområdet en enkel glassplate, med et lett utskiftbar tapet fra PIP Studio bak.

Glassplaten har sørget for at tapetet er like fint nå, som det var da familien flyttet inn for to år siden.

Noen fargerike puter og myke skinn på sittebenken under vinduet setter kronen på verket her inne.

Våg og vinn

I stuen flommer dagslys inn fra tre kanter. En fransk balkong vender mot vest, og den enkle sofagruppen gjøres mer attraktiv ved hjelp av puter som skiftes ut fra tid til annen.

Enkle interiørtips til stuen går aldri av moten.

- Mitt beste stylingtips er å våge. Du må være deg selv, gjøre det du blir glad av og bruke det du liker. Ikke tenk at alt må være symmetrisk, men prøv deg frem til du blir fornøyd. Og helst skal stylingen inneholde noe uventet, sier Lina.

Med uventet mener hun at fargene ikke nødvendigvis passer helt sammen, eller for eksempel at du bryter symmetrien i et rom ved å blande ulike mønstre og forskjellige geografiske former.

- Det er uregelmessigheter som gjør et interiør spennende, så lenge det finnes en rød tråd i det hele, sier Lina.

En bildevegg gjør seg i stuen. Men alle bildene behøver slett ikke å være i samme stil. Putene i sofaen er også en kjapp måte å bringe farge inn i hjemmet ditt på, og du kan lett skifte dem ut, eller bytte dem med puter fra et annet rom.
En bildevegg gjør seg i stuen. Men alle bildene behøver slett ikke å være i samme stil. Putene i sofaen er også en kjapp måte å bringe farge inn i hjemmet ditt på, og du kan lett skifte dem ut, eller bytte dem med puter fra et annet rom. Foto: Foto: Jonas Berg

Se mulighetene

Kommoden fra Ikea har fått et hav av ulike knotter i forkjellige farger. Slik blir den blikkfang i et soverom som ikke er verdens største. Lysekronen er arvegods.
Kommoden fra Ikea har fått et hav av ulike knotter i forkjellige farger. Slik blir den blikkfang i et soverom som ikke er verdens største. Lysekronen er arvegods. Foto: Foto: Jonas Berg

Familien flytter ofte rundt på fargesterke detaljer for at leiligheten alltid skal virke frisk og ny, selv for familien som går inn og ut av huset hver eneste dag.

- Jeg bruker mye tekstiler, og blander gjerne ting jeg har arvet, funnet på auksjon eller på reiser med nye ting. Selv synes jeg det går fint å kombinere alt fra gammel teak til bestemorsporselen med moderne fargesterke plastvaser, for eksempel sier hun.

En innebygd skyvedørsgarderobe på hovedsoverommet utnytter plassen maksimalt.

Leilighetens andre soverom er gutterommet til Pelle. Her satte Lina opp tapetet Dino fra Sandberg på en vegg.

Fargesterkte bøker og plagg med morsomme illustrasjoner benyttes som veggdekorasjon, verken dyrt eller vanskelig å endre på hvis poden plutselig vil ha noe annet å se på.

Tenk lettvint

Ikke engang badet, som har innredning fra Vedum og ble renovert i 2001, har hatt beohv for noe særlig påkostning. Nye håndklær og såper fra tid til annen har vært nok til å gi det relativt lille rommet ekstra piff.

Lina satte opp tapetet Dino fra sandberg på Palles rom. Ellers fungerer fargerike bøker og kule t-skjorter som dekorasjon, og de kan skiftes raskt ut når Pelle vil ha noe nytt å se på.
Lina satte opp tapetet Dino fra sandberg på Palles rom. Ellers fungerer fargerike bøker og kule t-skjorter som dekorasjon, og de kan skiftes raskt ut når Pelle vil ha noe nytt å se på. Foto: Foto: Jonas Berg

Funkishusets hall har også fått et løft kun ved hjelp av farger.

Baderomsinnredningen er fra Vedum og ble pusset opp i 2001 av tidligere eiere. Lina frisker de nøytrale basefargene opp med nye håndklær og såper med jevne mellomrom.
Baderomsinnredningen er fra Vedum og ble pusset opp i 2001 av tidligere eiere. Lina frisker de nøytrale basefargene opp med nye håndklær og såper med jevne mellomrom. Foto: Foto: Jonas Berg

- Når man bruker hvit som base, kommer fargene veldig godt til sin rett. Det er lett å flytte og endre på detaljer, og du får fort et helt nytt uttrykk i hjemmet ditt på den måten, sier Lina.

Lys og luft

På baksiden av det tidstypiske 1940-tallshuset ligger en koselig hage med epletrær og rododendronbusker.

- Om sommeren henter jeg inn kvister og blomster fra hagen for å bringe sammen ute og inne, sier Line.

Les også:

10 tips til vellykket innredning.

Snarveier til nytt kjøkken.

Tips til innrdening av hele huset.

Amatører bedre enn fagfolk.

Mer informasjon om leiligheten finner du hos den svenske megleren Stadshem.

Skoskapet fra Ikea er stort, svart og finnes i svært mange hjem. Men mot hvit vegg, kombinert med en fargerik taklampe og mot en festelig løper på eikeparketten, blir skoskapet nesten skulpturelt i formen.
Skoskapet fra Ikea er stort, svart og finnes i svært mange hjem. Men mot hvit vegg, kombinert med en fargerik taklampe og mot en festelig løper på eikeparketten, blir skoskapet nesten skulpturelt i formen. Foto: Foto: Jonas Berg
Slik ser den horisontaldelte tomannsboligen ut sett fra hagen. Lina og familien bor i første etasje.
Slik ser den horisontaldelte tomannsboligen ut sett fra hagen. Lina og familien bor i første etasje. Foto: Foto: Jonas Berg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning