Sandeffekt i malingen

Hva slags maling gir en effekt som er "knudrete"?

Publisert Oppdatert

Jeg har sett en knudrete maling som jeg tror det var sement i. Vet du hva slags maling det kan ha vært, og kan den blandes så den får en farge? Jeg skal rive et gammelt innebygd skap på soverommet og sette et nytt opp på motsatt vegg. Jeg vil bruke sementmaling på veggen der det gamle skapet sto. Kunne også tenke meg å føre malingen videre opp i taket - går det an? I dag er taket tapetsert med fiskebeinstapet.

Det du beskriver er sannsynligvis en slags strukturmaling som kalles sandmaling. Det er en spesiell matt akryl veggmaling som er tilsatt sandlignende partikler. Underlaget må først males med vanlig veggmaling i samme farge. Deretter påfører du sandmalingen med en bred pensel til ønsket mønster. Du kan påføre malingen i sirkler, eller på kryss og tvers. Best resultat oppnås ved to behandlinger. Sandmalingen kan tones i mange lyse farger. Den er fin til rom hvor man ønsker å oppnå en rustikk stil på veggene. Sjekk for eksempel produktet Flügger Sand, www.flugger.no.

Jeg vil ikke anbefale å male taket med denne typen maling. Jeg regner med at taket ditt har standard norsk høyde som er relativ lav. Hvis både veggen og taket har samme struktur og farge, risikerer du visuelt sett å gjøre takhøyden enda lavere. Taket skal, som regel, skille seg ut fra veggoverflater ved å være finnpusset og helt matt i hvit farge. Det beste er å sparkle og finpusse fiskebeinstapet og deretter male taket med vanlig matt takmaling.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning