Slik gir du Ikea-møblene nytt liv

Så kule kan Ikea-møblene bli

Jo da, dette er faktisk Ikea-møbler.

PERSONLIG VRI: Du trenger ikke gjøre som alle andre og bare pakke ut og sette på plass. Med disse smarte triksene blir Ikea møblene unike.
PERSONLIG VRI: Du trenger ikke gjøre som alle andre og bare pakke ut og sette på plass. Med disse smarte triksene blir Ikea møblene unike. Foto: FOTO: Livet Hemma/Pretty Pegs
Publisert Oppdatert

Det finnes nok nesten ikke det norske hjem som ikke inneholder ett eller langt flere møbler fra Ikea. Enten det dreier seg om en hel kjøkkeninnredning, sofaen i stuen eller stellebordet på babyens rom, det er vanskelig å komme utenom den svenske møbelgiganten når man skal innrede. Spesielt om man ikke har et ubegrenset budsjett å boltre seg med.

Men hva gjør man da om man ikke vil ende opp med et hjem som er helt likt naboens? Det er i vinden å innrede med personlig preg og vri, men hvordan gjør man dette med masseproduserte møbler og interiør?

Slapp av; her er triksene som gir Ikea møblene dine det lille ekstra:

1. Bemz

Hos svenske Bemz kan du velge mellom hundrevis av trekk i ulike mønstre og farger som passer til Ikea-møblene dine. Her går du enkelt og greit inn og finner frem til hvilken sofa, stol eller sittepuff du har, og vips; et helt fargekart av trekk som er tilgjengelig for din modell dukker opp.

Prøv deg frem, klikk trekket hjem og nyt synet av din "nye" gamle Ikea sofa.

KLIPPAN: Din gamle Klippan sofa er bare noen tastetrykk unna en helt unik look.
KLIPPAN: Din gamle Klippan sofa er bare noen tastetrykk unna en helt unik look. Foto: FOTO: bemz/Produsenten

2. Mykea

Der hvor Bemz har spesialisert seg på å gjøre om de myke Ikea-møblene dine, har nederlandske Mykea gjort det samme for de harde. Hos denne nettbutikken kan du bestille klistre-på dekor til skap, hyller og kommoder fra Ikea for å gi dem et helt nytt og unikt uttrykk. Velg mellom fargerike og morsomme klistremerker til barnerommet, eller mer grafiske og "voksne" trykk til møbler i andre rom.

Så om du er lei av å se på den kjedelige hvite Malm-kommoden din, eller skulle ønske Expedit bokhyllen var litt mer spennende i designet; ja da kan Mykea være redningen du har vært på jakt etter.

3. Pretty Pegs

MODERNE: Glem kjedelige hvite Ikea møbler. Hos Mykea finner du kul klistre-dekor som garantert fresher opp både Malm og Expedit. Blant annet.
MODERNE: Glem kjedelige hvite Ikea møbler. Hos Mykea finner du kul klistre-dekor som garantert fresher opp både Malm og Expedit. Blant annet. Foto: FOTO: Mykea

Hos svenske Pretty Pegs kan du kjøpe nye bein til Ikea-møblene dine. Ja, du leste riktig. Her er firmaet som skilter med å kunne "sko møblene dine moteriktig". Og når du surfer rundt i denne smarte nettbutikken, ser du at det stemmer på en prikk.

Her kan du nemlig klikke hjem fargerike og morsomme bein til både sofaen og sengen din fra Ikea, og regelrett gi det gamle møbelet ditt et nytt løft. Fra menyen velger du enkelt og greit modell på møbelet du ønsker å bytte bein på, så velger du farge og design på beina, og vips; en ny look for bare en brøkdel av prisen på å måtte kjøpe en helt ny sofa.

4. Livet Hjemme

Ikeas egen blogg, som skrives av et team med kreative Ikea ansatte og designere, kan du samle med deg massevis av ideer på hvordan du kan gi Ikea-møblene dine både en ny look og et nytt liv. Her er det bare å bla seg nedover i arkivet - og husk på at det finnes både en norsk og svensk versjon av bloggen, med ulike innlegg - og la seg inspirere.

PRETTY PEGS: Jo da, det kan bli skikkelig kult med pastellfargede bein på den gamle Ikea sofaen din.
PRETTY PEGS: Jo da, det kan bli skikkelig kult med pastellfargede bein på den gamle Ikea sofaen din. Foto: FOTO: Produsenten/Pretty Pegs
PÅ EGNE BEIN: Hos Pretty Pegs kan du bestille unike og fargerike bein til Ikea møblene dine.
PÅ EGNE BEIN: Hos Pretty Pegs kan du bestille unike og fargerike bein til Ikea møblene dine. Foto: FOTO: Produsenten/Pretty Pegs

Hva med å gi en av dine gamle Ikea-kommoder en strøk av fargegradering - eller ombre som det så populært kalles? Eller gi PS skapet ditt nytt liv med noen strøk med metallmaling? Her er det bare fantasien som setter en stopper for hva du kan oppnå med litt kreativitet og innsats.

OMBRE: Fargegradering - eller ombre om du vil - er en av årets heteste trender. Prøv trikset på en Ikea kommode.
OMBRE: Fargegradering - eller ombre om du vil - er en av årets heteste trender. Prøv trikset på en Ikea kommode. Foto: FOTO: Ikea/Livet Hemma

Sjekk spesielt tipsene under fanen "Gjør det selv".

5. Ikea Hackers

På bloggen Ikea Hackers kan du la deg inspirere av massevis av ulike prosjekter som involverer å forandre og gjøre om på Ikea møbler. Her legger man selv inn bilder av møbler man har tuklet med og gjort om på, og så kan andre blogglesere kommentere prosjektet og komme med råd og innspill.

Advarsel: Ikke alle prosjektene er like vel utførte. Men den som leter, vil garantert finne gull blant alle DIY jobbene.

VÆR KREATIV: På Ikeas egen blogg Livet Hemma kan du finne mange gode ideer når det gjelder å gi Ikea møblene dine en unik vri.
VÆR KREATIV: På Ikeas egen blogg Livet Hemma kan du finne mange gode ideer når det gjelder å gi Ikea møblene dine en unik vri. Foto: FOTO: Ikea Livet Hemma

Dette har andre gjort med sine Ikea møbler

BLI NY: Dette lekre skrivebordet var i utgangspunktet et furuspisebord fra Ikea.
BLI NY: Dette lekre skrivebordet var i utgangspunktet et furuspisebord fra Ikea. Foto: FOTO: Apartment Therapy

1. Fra spisebord til skrivebord

Dette kule prosjektet fant vi på interiørnettstedet Apartment Therapy. Her har bloggeren Katie Steuernagle med bloggen Matsutake laget et unikt og ikke minst kult skrivebord av det som i utgangspunktet var spisebordet Ingo fra Ikea.

Etter å ha malt bordet hvitt laget Steuernagle nye sidepaneler og monterte disse på plass ved hjelp av trelim og skruer.

Og vips; et skrivebord som ingen andre har helt maken til.

2. Fra ny til "vintage" kommode på 1-2-3

Bloggeren bak interiørbloggen For Chic Sake hadde forelsket seg i en svindyr gammelrosa kommode på en eksklusiv interiørbutikk i nabolaget. Men da hun ikke så seg råd til å kjøpe denne, måtte hun være kreativ og lage en egen.

Løsningen ble billigkommoden Rast fra Ikea,

Og med litt maling, nye knotter og metallbeslag ble furukommoden forvandlet til noe helt nytt.

NYTT MØBEL PÅ 1-2-3: Spisebordet Ingo fra Ikea ble til et lekkert og unikt skrivebord.
NYTT MØBEL PÅ 1-2-3: Spisebordet Ingo fra Ikea ble til et lekkert og unikt skrivebord. Foto: FOTO: Apartment Therapy

3. Fra stellebord til skrivebord

Bloggeren Weiya var på jakt etter et lite og kompakt skrivebord, som også skulle kunne ha dobbel funksjon som et lite settebord for oppbevaring i gangen. Men i stedet for å løpe ut og kjøpe et nytt, bestemte hun seg for å re-designe det gamle Sniglar stellebordet.

Og med litt maling og noen tapetrester fikk hun et helt unikt møbel som ikke kostet mer enn en hundrelapp.

Trendy å sette personlig preg på interiøret

- Det har absolutt blitt mer populært å lage sine egne ting, forklarer grunnleggeren av nettmarkedet Epla, Siw Boine, till Bonytt.no.

Noe som kanskje kan bidra til å forklare at så mange ønsker møbler som har et mer personlig preg enn de som kommer rett fra butikken.

- Vi har sett det en stund med re-design av både vintage-klær og også møbler man har plukket opp på loppis, forklarer Boine.

Grunnleggeren tror mye av bakgrunnen for den økende populariteten hjemmelaget og personlig har, er at man nå igjen har et ønske om å tillegg ting man eier en slags merverdi - som man ikke får av å gå i butikken og kjøpe masseprodusert.

PERSONLIG: Sjekk hva denne bloggeren gjorde med den kjedelige billig-kommoden fra Ikea.
PERSONLIG: Sjekk hva denne bloggeren gjorde med den kjedelige billig-kommoden fra Ikea. Foto: FOTO: Apartment Therapy
FRA STELLEBORD TIL SKRIVEBORD: Ikea-hacking er blitt et begrep i bloggverdenen og refererer til å mekke på og gjøre forandringer på Ikea møbler.
FRA STELLEBORD TIL SKRIVEBORD: Ikea-hacking er blitt et begrep i bloggverdenen og refererer til å mekke på og gjøre forandringer på Ikea møbler. Foto: FOTO: Apartment Therapy

- Vi tror mange ønsker å forbruke mindre og heller ha et større fokus på kreativitet, forklarer Boine.

- I tillegg er det et ønske om at de tingene man har skal være unike og fortelle noe om de som eier dem; loppisfunn man har pusset opp selv, barneklær man har sydd på egen hånd, smykker ingen andre har eller de fineste kakene med din egen vri. Alt dette sier noe om hvem du er eller hvem du ønsker å være.

Les også:

Re-design av lopper: Slik lager du gull av andres skrot

Slik innreder du med lopper

Skal du pusse opp? Her finner du de lekreste interiørbildene

Her er de beste internasjonale interiørbloggene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning