Fornyelse av postkassen

Så enkelt får du "ny" postkasse

Å fornye en kjedelig postkasse er gjort i en fei. Slik går du frem.

SPRAY: Med spraylakk går det raskt å skifte farge på postkassen. Sørg for å ha en pappeske eller lignende som beskyttelse rundt.
SPRAY: Med spraylakk går det raskt å skifte farge på postkassen. Sørg for å ha en pappeske eller lignende som beskyttelse rundt. Foto: FOTO: Kristian Owren/ifi.no
Publisert Oppdatert

Anette Ungar fant frem et stykke blondestoff og den eneste spraymalingen hun hadde - sølv. Resultatet ble en personlig postkasse med fornyet glans.

Flere bloggere har fått ånden over seg til å gi postkassen et ansiktsløft. Alt du trenger er litt maling. Gunn T. Aase står bak bloggen En vintage drøm. Hun spraylakkerte sin slitte, grønne postkasse og satte på tekst i selvklebende vinyl.

- Husk at vinylen skal være for utendørs bruk, slik at den tåler både minus- og varmegrader, sier hun.

Fjerning av gammelt klistremerke kan gjøres med hjelp av en hårføner som varmer opp klisteret, og rester kan taes med neglelakk fjerner. Husk også at postkassen og teksten må være romtemperert når du monterer teksten.

Se så enkelt det er å lakke postkassen i ny farge:

</p> <h4>Slik lakker du postkassen</h4> <p>Bjørg Owren, kreativ leder ved Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi), er opptatt av at alt kan males - også postkassen. Hennes viktigste råd for fremgangsmåte er disse:</p> <p>- Velg en dag det er vindstille. Spraylakken blåser lett.</p> <p> <strong>- Sørg for at underlaget er rent og tørt før du setter i gang. Ikke noe maling sitter på noe som er skittent. (Og en postkasse som har hengt ute lenge, er dønn skitten). Vask med et spesialvaskemidler for flater som skal males, ikke med grønnsåpe, som etterlater fett.</strong> </p> <p>- Gå på med en slipekloss eller middels fint sandpapir. Da får du rubbet litt opp, så malingen setter seg. <a href="http://www.klikk.no/bolig/vedlikehold/article490285.ece">Slik bretter du pussearket.</a> </p> <p>- Legg postkassen i en pappeske, så unngår du søl. Hold deg langt unna bilen!</p> <p>- Hvis du bruker sprayboks: Beveg sprayboksen mens du sprayer, cirka 30 cm fra kassen. Legg flere tynne lag, som du lar tørke imellom. Hvis du holder sprayboksen på samme sted lenge, kan lakken fort renne.</p> <p>- Hvis du ønsker mønster, kan du legge f.eks en sjablong over tørket postkasse, og spraye med en ny farge.</p> </div>

FØR: Slik så den slitne postkasse til Anette Ungar ut før fornyelsen.
FØR: Slik så den slitne postkasse til Anette Ungar ut før fornyelsen. Foto: FOTO: Anette Ungar
ETTER: Ungar la over et blondestoff og sprayet løs med sølvspray.
ETTER: Ungar la over et blondestoff og sprayet løs med sølvspray. Foto: FOTO: Anette Ungar
RØD VINYL: Gunn T. Aase spraymalte postkassen hvit, og festet selvklebende vinyl på.
RØD VINYL: Gunn T. Aase spraymalte postkassen hvit, og festet selvklebende vinyl på. Foto: FOTO: Gunn T. Aase

- Vær vågal

Owren foretrekker spraylakk fremfor å bruke pensel.

- Det er morsomt å jobbe med, og du får den fine lakkoverflaten, ikke striper av pensel, sier hun.

Det finnes et utall muligheter av farger og mønstre. Owren trekker frem mørkere farge nederst, og en blurret overgang, som en mulighet.

- Det er moderne nå med stripeeffekter der fargene glir litt over i hverandre. Det kan man få til med spray, det blir litt batikk-aktig, sier hun.

Hun oppfordrer folk til å tørre å velge spreke farger. Knall grønn, oransje, turkis, rosa. Kobber.

- Vær litt vågal, gjør den personlig. Det kommer mye mer farger både på interiør- og eksteriørsiden, så hvorfor ikke følge opp med postkassen? Som taggerne holder på, kan man tagge på postkassen sin. Det er fort gjort, og veldig morsomt, sier hun.

Postkasse-designer

ORANSJE: Denne postkassen ble spraylakket oransje. Etterpå ble det lagt en sjablong over og spraylakket i hvitt,
ORANSJE: Denne postkassen ble spraylakket oransje. Etterpå ble det lagt en sjablong over og spraylakket i hvitt, Foto: FOTO: Kristian Owren/ifi.no

Jenny Lane selger egendesignete postkasser, og har blant annet fått støtte av Innovasjon Norge til den lille bedriften. Her er hennes eksperttips:

- Tenk helhet. Velg en postkasse og et postkassestativ som står i stil med huset.

- Våg å velge en postkasse med farge slik at du får en fargeklatt i hagen - spesielt på vinterstid når alt er hvitt og grått er det ekstra hyggelig.

- La postkassen få litt ekstra plass rundt seg og gjerne noen blomster. Da kommer den bedre til syne - og glede.

- Pass på at plasseringen av postkassen ikke er slik at den lett kan bli nedkjørt av brøytebilen om vinteren.

Hun medgir imidlertid at postkassen generelt går en usikker fremtid i møte.

- Hvis vi tenker oss 20-30 år frem i tid, så tror jeg kanskje ikke det finnes så stor fremtid for postkassen lenger. Postkassen vil nok etter hvert kun bli et morsomt «historisk klenodium», sier hun.

Les også:

- Dette huset trenger aldri males

TIL INSPIRASJON: Jenny Lane designer postkasser under eget design.
TIL INSPIRASJON: Jenny Lane designer postkasser under eget design. Foto: FOTO: Jenny Lane Design

- Slik får du en mosefri plen

- Sjekk ut disse oppussingstipsene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning