Rosa hus

Rosa er den tøffeste fargen

Hun er hekta på det glade 80-tallet, han er hekta på mørk metal.

SVART OG ROSA: Roger Vilslund og Kjersti Bråthen Vilslund har bodd i huset i alle de 26 årene de har vært gift. Stuen er som dem: Svart og rosa.
SVART OG ROSA: Roger Vilslund og Kjersti Bråthen Vilslund har bodd i huset i alle de 26 årene de har vært gift. Stuen er som dem: Svart og rosa. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert
LAMPE: Familien har ikke lamper i taket, men veggfargen tas opp igjen i bordlampene.
LAMPE: Familien har ikke lamper i taket, men veggfargen tas opp igjen i bordlampene. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Det kan være vanskelig å velge hvordan man skal male huset. Noen studerer hvilke fargeregler som gjelder, andre bryr seg mer om interiørtrender akkurat nå.

Roger Vilslund (49) og Kjersti Bråthen Vilslund (54) brydde seg mest om hva de selv syntes var fint, da de valgte rosa farge på huset.

- Det er ikke rosa, det er rødt, korrigerer Roger.

Han blir stående et øyeblikk å se på fargen på husveggen på det ærverdige huset fra 1915 i Kværnerbyen i Oslo. Huset og garasjen ble malt utvendig for tre år siden. Før var det gult.

- Dette er rosa, sier han, og klapper nederst på husmuren. Huset er lysere nederst, mørkere rosa - eller rød - over.

- Egentlig ville hun ha denne lyse fargen overalt. Men da sa jeg nei, sier mannen som er svartkledd fra topp til tå og har to ringer i det ene øret.

"Hun" er kona, Kjersti, som vanlig kledd i, ja nettopp, rosa topp, med matchende neglelakk, leppestift og rosaglitrende ring.

Ville valgt caffe latte

Vel innenfor husdøren er gangen faktisk blitt malt fra rosa til lysebrun, etter Rogers ønske.

- Han skreik seg til caffe latte her, sier Kjersti.

Det var den fargen mannen ville valgt i stuen også - om han hadde kunnet bestemme helt selv. Men stuen ble rosa da paret malte om i fjor.

- Før var den knall grønn, se så fæl den var, sier Kjersti, og viser gamle bilder fra mobiltelefonen.

De kjøpte nesten alle møbler nye. Skinn på sofa og stoler, alt like svart som klærne til Roger. Stueveggene lyserosa (ferskenfarget, ifølge Roger), i vinduskarmene står rosa lys og blomsterpotter, på bordene ligger rosa duker. Puter, telefonen og feiebrettet og rosene er rosa, Pink Panter sitter henslengt i en stol, og på badet har Kjersti valgt rett farge på flisene, håndklærne, smykkestativet, tannglasset og tannbørsten. Hva er det med rosa?

BADET: Kjersti valgte ut flisene på badet før Roger flyttet inn. Tilbehøret har kommet senere.
BADET: Kjersti valgte ut flisene på badet før Roger flyttet inn. Tilbehøret har kommet senere. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
MANNEHULE: Roger har sitt eget trommesett i kjelleren.
MANNEHULE: Roger har sitt eget trommesett i kjelleren. Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
FRA GULT TIL..?:Da huset ble malt fra gult til rosa (rødt?) for tre år siden, var det Kjersti som plukket ut fargeprøvene og Roger som valgte blant dem.
FRA GULT TIL..?:Da huset ble malt fra gult til rosa (rødt?) for tre år siden, var det Kjersti som plukket ut fargeprøvene og Roger som valgte blant dem. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Har mannehule i kjelleren

ROSANYANSER: Telefonen står i stil til fargene i stuen.
ROSANYANSER: Telefonen står i stil til fargene i stuen. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
LYS: Klart de skal være rosa.
LYS: Klart de skal være rosa. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

- Jeg har alltid likt fargen. Den er behagelig, rolig og pen. Klesmessig minner den meg om sol og sommer - selv om man jo kan ha på seg rosa året rundt. Den minner meg om 80-tallet, om Grease, Saturday night fever, sier hun, og trekker frem hvor fantastisk gøy det var på den tiden. Tilføyer:

- Jeg har grodd fast i 80-tallet, han har grodd fast i metal.

Roger nikker:

- Black metal. Death metal. Heavy metal. Alt av metal, sier han.

Så har han også fått installert en egen "mannehule" i kjelleren, der interiøret er lite feminint - og rommet lite beboelig. Mellom nedslitte murvegger (med prøvestrøk av rosa maling), på betonggulv dekket av vedrask, ved siden av varmtvannsberederen der skiene står, foran en sykkel, i småfuktig kjellerluft og med en glødelampe uten lampeskjerm i taket har han nemlig fått opp.. (trommevirvel) trommesettet.

- Her spiller jeg når jeg er alene i huset, sier han.

Det kan gjerne høres et stykke opp i gaten.

Ekteparet har vært gift i 26 år, og bodd i generasjonsboligen siden 1986. Da de flyttet inn, bygget de på, en knapt synlig skjøt og to terrasser på baksiden er nytt. Kristiane Vilslund (21) er, sammen med søsteren, femte generasjon som har bodd i huset. Nå skal hun flytte inn i andre etasje sammen med kjæresten. Der skal de snart male.

- Lyst grått, understreker hun.

De tuller med det, selvfølgelig, at Roger ikke ser at det er rosa, at det imidlertid var han som til slutt bestilte malingen. Han fikk nemlig være med å velge mellom de syv prøvene Kjersti hadde plukket ut - i hovedsak lilla-, rød- og rosanyanser. De understreker at de kom frem til fargen de begge synes var finest av fargeprøvene. Og det grunnleggende er: At de trives.

- Selv om rosa ikke er helt meg, har vi det veldig fint her, sier Roger.

Nordmenn tør mer

Nina Klæbo, Interiør- og fargedesigner i Jotun forteller at rosa farger utvendig på hus på ingen måte er vanlig i Norge.

- Det høres til sjeldenhetene. Jeg kan vel driste meg til å si at det ikke er så sosialt akseptert her til lands. Men det finnes selvsagt ulike nyanser av rosa, som gir totalt ulike inntrykk, sier hun.

Gamle ærverdige boliger som males etter datidens fargebruk kan bli lekkert, så lenge man håndterer fargene med varsomhet og respekt, mener fargeeksperten.

- I visse tidsepoker har det blitt benyttet blekrosa toner på eksteriør med hell. Men vi snakker ikke om knallrosa farger her.

Det er dessuten begrensninger på sterke rosafarger i eksteriørmaling, for å opprettholde en god holdbarhet og kvalitet på fargene. Få rosafarger blir godkjent.

- Sollys / UV strålingen er nådeløs mot farger i dette sjiktet, sier Klæbo.

Når det kommer til rosa i interiøret er det visst noe helt annet.

- Denne sesongen ser man jo nettopp mengder av rosatoner. Det er bare å glede seg til å flørte hemningsløst med energigivende korallrosa toner til våren. Og hvilken effekt de har på oss!

Klæbo kan faktisk garantere en korallrosa vår og sommer hjemme hos seg selv.

- Vi nordmenn er stadig mer dristige i valg av farge, vi har forstått at det tross alt bare er å male over igjen når man ev skulle gå lei, tror hun.

Før Roger og Kjersti Vilslund malte, forhørte Roger seg i fargehandelen.

- Det er faktisk 80-90 prosent rødt i fargen vi brukte utvendig, bemerker han, og gjør oppmerksom på nærheten til fargen på den røde taksteinen.

- Jeg gir meg ikke. Det er mest rødt.

Les også:

- Hytta ble ny med caffe latte-farge

TREND: Dette er en av trendfargene i vår, forteller Nina Klæbo i Jotun. Fargen er Lady Pure Color 2374 Bliss fra Lady Spring & Summer Collection 2014.
TREND: Dette er en av trendfargene i vår, forteller Nina Klæbo i Jotun. Fargen er Lady Pure Color 2374 Bliss fra Lady Spring & Summer Collection 2014. Foto: FOTO: Jotun
LEVER GODT: Katten ""Skipperen"" har levd 17 gode år i det gamle huset, og sett farger komme og gå.
LEVER GODT: Katten ""Skipperen"" har levd 17 gode år i det gamle huset, og sett farger komme og gå. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

- Slik innreder du med mørke farger

- Innredning av store rom

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning