Renovering av gammelt hus

Line og Øystein endte opp med å renovere det gamle barndomshjemmet til Øystein

- Det har vært mange sene arbeidskvelder, men det har vært verdt det!

Familien kan nyte den vakre utsikten fra en hjemmesnekret daybed som er plassert under stuevinduene. Sofaen fra Ghost har avtagbart trekk, noe som er praktisk med små barn i huset. Lampen på veggen er fra Lampe Gras. Agurkplanten trives godt med alt lyset og har vokst seg helt opp til taket. Stolen i lær fra Jess Design er kjøpt på Indesign i Haugesund.
Familien kan nyte den vakre utsikten fra en hjemmesnekret daybed som er plassert under stuevinduene. Sofaen fra Ghost har avtagbart trekk, noe som er praktisk med små barn i huset. Lampen på veggen er fra Lampe Gras. Agurkplanten trives godt med alt lyset og har vokst seg helt opp til taket. Stolen i lær fra Jess Design er kjøpt på Indesign i Haugesund. Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
Publisert Oppdatert

Møt Line:

Line Krokvik (31) bor i på Karmøy med mannen Øystein Krokvik (32) og barna Andreas (8), Maria (5) og Ole (2). Huset er på 350 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer, bygget i 1974.

Stilen: Nordisk med en god miks av gammelt og nytt og selvlagde møbler.

Elsker: De hvite tregulvene på loftet og i kjellerstuen. Og at vi forandret planløsningen på kjøkkenet til ett stort rom!

Elsker ikke: Når jeg ser tilbake på huset vi kjøpte, er jeg glad for at vi ikke visste hvor mye jobb det kom til å bli.

Største utfordring: Å få tid nok til å gjøre alt vi har villet.

Hva nå: Vi skal i gang med å pusse opp vaskerommet. Ute er det pergola og utekjøkken som står for tur.

Grønt fokus: Bortsett fra at vi handler mye brukt, dyrker vi mye grønnsaker selv. Uansett hvor mye gulrot vi dyrker, blir det aldri nok til at det kommer inn på middagsbordet. Ungene og venner fra nabolaget plukker hver dag.

Hjemmeside: www.deasogmia.blogspot.no

Huset til Line og Øystein Krokvik ligger fantastisk til på en høyde i et boligfelt på Karmøy. Fra stuen strekker utsikten seg utover en grønn dal der sauene beiter om sommeren. Sjøen er ikke langt unna, og både skole, barnehage og jobb er innenfor en radius på 400 meter. At de havnet akkurat her, skyldes en god dose flaks og tilfeldigheter.

- Etter endte studier i Kristiansand, ble vi boende der og trivdes godt. Da barna kom til verden, trengte vi mer plass. Samtidig ble barndomshjemmet til Øystein lagt ut for salg. Han hadde ofte snakket varmt om huset, som ble solgt ut av familien for mange år siden, og vi visste at det hadde et enormt potensial. Derfor var jeg jo bare nødt til å gå med på å flytte, sier hun til magasinet Rom 123.

Renovering av gammelt hus

Huset bar preg av mange år uten kjærlig omtanke. Det var hull i gulvet på loftet på grunn av vannlekkasje, taket på kjøkkenet måtte rives og flere vinduer var spikret igjen. Listen var lang. 

- For et prosjekt vi kjøpte oss! Det har vært mange sene arbeidskvelder etter at ungene har sovnet, men det har vært verdt det, vi trives så godt og har fått det akkurat slik vi ønsket.

Da alt det viktigste med huset var fikset, ble vegger, tak og gulv malt hvite.

- Så lenge jeg kan huske har jeg malt alt hvitt. Da vi startet å renovere huset, fikk jeg mange kommentarer på akkurat det, og jeg tenkte at jeg skulle prøve å male med litt andre farger. Det endte med at jeg ikke ble helt fornøyd, og veggene ble raskt malt over igjen, sier Krokvik.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Endret planløsningen til det bedre

I andre etasje er stuen, kjøkkenet og soverommene. Planløsningen på kjøkkenet ble endret ved å rive ned en vegg og tette igjen to dører. Resultatet ble et stort kjøkken med god plass og direkte utgang til terrassen og uteområdet. Uteområdet fikk også en solid oppgradering, og det ble fjernet mange busker og trær. Rundt huset på bakkenivå, ble det bygget en stor terrasse.

Tips til renovering av gammelt hus

For å ikke leve i et evig oppussingsobjekt er en god plan viktig.

Gå nøye gjennom huset og gjerne med en som har forutsetning for å se hvordan stand huset er i.

Lag en liste på alt som skal gjøres og hvem som skal gjøre hva.

Sett opp et budsjett før dere setter i gang og husk at det som regel kommer uforutsette utgifter.

Søk råd hos andre som har vært i samme situasjon og hos fagfolk i fagbutikker.

Lag et moodboard etter klipp-og-lim-metoden, eller bruk Pinterest. Det er en fin måte å bli enige om valg av farger, møbler og annet inventar.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Privat

- Her er det helt privat, ikke noe innsyn. Nå kan vi gå barbeint ut fra kjøkkenet og plukke jordbær som vokser langs kanten på terrassen, sier hun.

Rundt omkring i huset står møbler og gjenstander Krokvik har kjøpt brukt. Hun liker godt bruktbutikker som er litt rotete, sånn at hun må lete seg fram til det unike.

- Når jeg er på Sørlandet, må jeg alltid innom favorittbruktbutikken min på Voie i Kristiansand. Ellers synes jeg det er veldig gøy å stikke innom bruktbutikker og loppemarkeder i Danmark når vi er på ferie der. Mannen min er tålmodig, og vet hvor glad jeg blir når jeg får lov til det, så han stopper gjerne langs veien slik at jeg kan løpe inn og gå på skattejakt, sier hun og smiler.

At mange av møblene i huset er laget selv var ingen plan, det ble bare slik.

- Jeg ønsket en lekebutikk til ungene, så det var det første vi lagde. Etter hvert bygde vi en sittebenk til gangen. Da vi trengte ny seng på soverommet, snekret mannen min den sengen også. Så solgte vi en og en av de gamle sengene og lagde nye selv. Nå sover alle i hjemmesnekrede senger.

Kreativ hverdag

Line har mange ideer og et hobbyrom på loftet hvor hun oppbevarer alt fra garn til knapper, tekstiler, kort og stempler. Hun kjøper inn ting hele året og er glad i å pynte til bursdagsfester og andre høytidsdager. Interessen for interiør og kreative prosjekter deler hun på sin egen blogg, og hun henter selv mye inspirasjon fra andre bloggere.

- Min egen mor er også en stor inspirasjonskilde, hun er superkreativ. Av interiørbutikker er jeg så heldig å bo i nærheten av Bruno interiør som ligger i Haugesund og Ølen møbel som ligger en times kjøring unna. Så inspirasjonen tar ikke slutt med det første, sier Krokvik.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning