Renovere gammel hytte

Den gamle gården hadde stått tom i syv år da Guri og Lage kjøpte den

I dag har hytta nytt skifertak og vinduer som er eksakte kopier av de orginale fra tidlig 1800-tallet.

RENOVERE GAMMEL HYTTE: Bygningene var i dårlig stand da Guri og Lage overtok.
RENOVERE GAMMEL HYTTE: Bygningene var i dårlig stand da Guri og Lage overtok. Foto: FOTO: Privat/Helge Eek
Sist oppdatert

Hytta på Svingvoll

Hyttetype: Gammelt tømmerhus

Utvendig kledning: Medbypanel

Tak: Skifer

Byggeår: Usikkert, men grunnmuren i den gamle delen er merket med 1807.

Størrelse: 200 m²

Rominndeling: 5 soverom, snart 2 bad, kjøkken, gang og stue.

Fasiliteter: Innlagt strøm, men bruker mest fyring. Innlagt vann og et lite toalett i første etasje. Påbegynt stort bad med dusj og badekar i andre etasje. Skiløype inn til hytteveggen.

Bygningene bar sterkt preg av at de hadde stått tomme i syv  år da paret kjøpte gården av Lages mor og tante. De støtte på både vannskader og taklekkasjer.

- Men det er ikke alt man bør gjøre selv, sier Guri, og forteller om en bærevegg som ble fjernet uten nødvendig avstivning.

- Vi har søkt råd hos arkitekt Arne Thorsrud angående materialvalg, og han tegnet en ny fasade til oss. Det har vi aldri angret på. Det er lov å søke hjelp.

Renovere gammel hytte

Gårdens ytre er de begge fornøyde med, og vinduene de har satt inn er eksakte kopier av de originale fra tidlig 1800-tall. På taket har de selv lagt skifer, stein for stein, en tung og langdryg jobb. Men resultatet ble så flott at de nå ønsker seg skifertak på de andre bygningene på gården også.

En av dem er et gammelt bakstehus som Guri drømmer om å puste nytt liv i. Kanskje hun kan få satt inn en nyere bakerovn der.

Bare badet igjen

Familien har nå en funksjonell og romslig hytte, uten at de har mistet den gamle gårdens opprinnelig sjarm. Den kan benyttes av mange generasjoner fremover, og det synes de er en fin tanke.

Inne i har de valgt en lys fargepalett, noe som gjør at de antikke møblene kommer godt frem. En av tømmerveggene har de latt være synlig. Det gir en lun stemning. Stuen er stor og åpen, med sofakrok og spisestue i ett. Det rustikke langbordet er et naturlig samlingspunkt for familien. Her koser de seg med lange måltider og spillkvelder. De flotte spisestuestolene har bestefaren til Lage håndskåret.

- Nå har vi pusset opp og pusset opp, ler Guri og forteller at de nok vil unne seg en pause, bare badet blir ferdig. For hytta skal jo være en plass for avkobling og rekreasjon også. Men så er det veldig godt med litt hverdagsluksus også da, og Guri forteller ivrig om hvordan det nye badet skal bli. Der skal det bli hvite flater, badekar og historiske fliser i landlig stil. Til nå har de bare hatt et dusjkabinett på toalettet nede i gangen.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Frodig kjøkkenhage

Når Guri trenger en pause fra oppussingen, tar hun med seg spaden og går ut i hagen. Der kan hun bli i timevis, for der kobler hun helt av.

- Det er så gøy å se at det spirer i kjøkkenhagen. Jeg bare kastet noen frø i jorda i vår og trodde ikke det skulle bli så frodig her!

Hun viser stolt frem en hodekål. Rundt henne bugner det av sommerblomster og stauder, som ikke har gitt etter for den kjølige høstluften.

Familien er glad i naturen som omkranser hytta, og går på mange turer om sommeren. Om vinteren er det en skiløype som Guri benytter mye, nesten rett utenfor hytteveggen. Da pakker hun sekken og tar seg gjerne et kakao­stopp i knitrende snø.

- Når man etter en lang skitur kommer tilbake til fyr i peisen og kanskje en varm gryte på ovnen, da er hyttelivet godt, smiler hun.

Guri liker også å pusle rundt hytta og lage små sittekroker med lykter og lyng.

- Pynting er koselig, og det gir meg energi. Men det er vel en dameting. Min bedre halvdel går heller ned i låven og skrur bil.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev eller følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2016, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også