Designkopier: Piet Hein Eek

Nederlandske Piet Hein Eek kopieres over en lav sko

- Det er ikke bra å tjene penger på andres ideer, sier Piet Hein Eek. Designeren bak kjente klassikere av restematerialer hater at han er kopiert over alt.

KOPIERT: Først står Piet Hein Eeks original fra 1990, dernest en redesignet versjon fra 2009. Den har Studio Ditte laget av et gammelt møbel med scrapwood-tapet på. Sist står et skap designet av Margaret Taylor (Dryads dancing), fra 2007.
Foto: Produsentene
KOPIERT: Først står Piet Hein Eeks original fra 1990, dernest en redesignet versjon fra 2009. Den har Studio Ditte laget av et gammelt møbel med scrapwood-tapet på. Sist står et skap designet av Margaret Taylor (Dryads dancing), fra 2007. Foto: Produsentene
Publisert Oppdatert
DESIGNEREN: Piet Hein Eek er mest kjent for å lage møbler av restematerialer.  
Foto: Eva Høydalsvik
DESIGNEREN: Piet Hein Eek er mest kjent for å lage møbler av restematerialer. Foto: Eva Høydalsvik

Piet Hein Eeks møbler er svært trendy.

Den nederlandske designeren er mest kjent for sine scrapwoodmøbler fra 1990, og scrapwood tapetet fra 2010.

Men han er ikke den eneste som blir kopiert. Kopier av kjente designklassikere fås overalt, og det er et yndet tema for diskusjon.

Er det stuerent å eie en kopi?

- Jeg har jo hørt at kopiering er den høyeste form for smiger, og jeg har ikke noe imot det i utgangspunktet. Men nå er det jo så mange kopier av meg der ute. Og de fleste av dem er i så dårlig kvalitet, og det plager meg, sier Piet Hein Eek.

Saksøkte

Piet Hein Eek gikk til det skritt at han begynte å saksøke designere han mente tjente penger på ideer som ikke var deres egne, men hans.

- Det ga meg en skikkelig hodepine, så det ga jeg opp ganske fort. Jeg vil leve et godt liv og konsentrere meg om min egen kreativitet, sier han.

Kopierte selv

Likevel går han ikke av veien for selv å kopiere. Scrapwood tapetet han lanserte i fjor, og som vant en designpris, kommer godt over et år etter at den nedelandske designduoen Studio Ditte lanserte sitt scrapwood tapet.

- Studio Ditte kontaktet meg og spurte om det var ok for meg, at de laget et scrapwood tapet. Jeg mente at det var ikke min forretningsidé. Så de lagte tapet, med horisontale striper, noe jeg ikke liker, og i en kvalitet jeg ikke syns er bra nok. Da jeg ble kontaktet av en annen grafisk designer, som ville at jeg skulle finne fram stykker av scrapwood som kunne fotograferes og lages til tapet, syns jeg det var en bedre idé, som kler mitt konsept bedre. Vi lager en scrapwood vegg. Jeg ser det ikke som design, men som et kunstverk, sier Piet Hein Eek.

Kvalitet og materialer

Uansett om du kaller det kopi eller ikke, design eller ikke, så mener Piet Hein at å kjøpe kvalitet er det eneste riktige.

- Jeg lager ikke ting bare fordi de skal være av rester. Jeg er opptatt av materialet, og utfordres av mulighetene i det. Når det gjelder bærekraftig design, mener jeg at vi må behandle sykdommen, ikke symptomene. Det betyr at vi må produsere bærekraftig.

- Ikke nødvendigvis lage ting av rester, hva med å produsere på en måte som gjør at vi ikke får rester?

VEGGPRYD: Det første bildet er Piet Hein Eeks scrapwood tapet fra 2010, det neste er fra Studio Ditte, som faktisk kom i 2009 - inspirert av nettopp Piet Hein Eek.
Foto: produsentene
VEGGPRYD: Det første bildet er Piet Hein Eeks scrapwood tapet fra 2010, det neste er fra Studio Ditte, som faktisk kom i 2009 - inspirert av nettopp Piet Hein Eek. Foto: produsentene

Det siste Piet Hein har laget, i denne ånd, er en benk. Den heter One beam bench, og er laget av en bjelke. Benkens lengde og bredde defineres derfor av bjelken, ikke av på forhånd bestemte mål.

Det gjenstår vel å se hvor lang tid det tar, før du får kjøpt en rimelig kopi?

LENGDEMÅL: Piet Hein Eeks siste produkt, One beam bench, blir bare like lang og bred, som bjelken den lages av. 
Foto: Produsenten
LENGDEMÅL: Piet Hein Eeks siste produkt, One beam bench, blir bare like lang og bred, som bjelken den lages av. Foto: Produsenten

Les også:

God design er ikke dyrt

Her shopper du moderne design

Hekta på italiensk design

Mote: Dyr design for en billig penge

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning