Lysbrytere med design

Lysbryteren trenger ikke se slik ut

Hev interiøret i boligen din med en lysbryter i unik design.

KJEDELIGE GREIER: Lysbrytere trenger nødvendigvis ikke se slik ut. Nå kan du til og med få lysbrytere som matcher resten av interiøret ditt.
KJEDELIGE GREIER: Lysbrytere trenger nødvendigvis ikke se slik ut. Nå kan du til og med få lysbrytere som matcher resten av interiøret ditt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Hvorfor velge hvite og kjedelige brytere når de kan bli et eksklusivt innslag i interiøret? Nå får du bryterserier som passer ypperlig, enten du ønsker en enkel design, spesielle farger eller eksklusivitet. Noe så enkelt som å bytte ut trauste lysbrytere med mer stilriktige brytere kan heve interiøret i boligen din og gjøre det mer personlig.

Ettersom flere har fått øynene opp for de små detaljene i interiøret, har også flere produsenter og leverandører begynte å tilby interessante løsninger. I dag kan du få lysbrytere som glir i ett med veggen, som har morsomme mønstre eller som rett og slett er klassisk elegante i sin enkle form.

Lysbrytere med unikt design er også noe interiørarkitekter har kastet seg over de siste årene.

Ønsker oss mer design

Arne Magnussen er teknisk sjef hos Elektro Bodø. Han understreker at bevisstheten rundt interiør og design er sterkt stigende og flere og flere har meninger om hvordan deres installasjonsmateriell skal se ut.

- Vi har derfor tatt inn flere forskjellige designserier for lysbrytere og stikkontakter nettopp for å imøtekomme våre kunders ønske om alternative designprodukter.

- Ved å velge slike brytere kan en i større grad få teknikk som passer inn med det uttrykket en har valgt i sin bolig. Vi snakker her om minimalistiske serier hvor det er fokus på rene linjer i glass eller edelstål eller retro serier med runde brytere, forklarer han til Bonytt.no.

Trendy rammer

IKKE BARE HVIT PLASTIKK: Hva med for eksempel en lysbryter-ramme i skifer? Elko Plus Option.
IKKE BARE HVIT PLASTIKK: Hva med for eksempel en lysbryter-ramme i skifer? Elko Plus Option. Foto: FOTO: Produsenten/Elko

Markedskoordinator i Micro Matic, Linn Julie Sandstrand, påpeker at en lysbryter trenger ikke være en hvit klump på veggen.

- La den heller være en lekker interiørdetalj, sier hun til Bonytt.no.

- Endrer du interiøret ditt, kan du også enkelt endre ramme og bryter. Med de riktige valgene kan man sette sitt preg på boligen slik at den fremstår med en helhetlig eleganse og stil.

Sandstrand understreker at det er i detaljene disse inntrykkene blir dannet, og at valg av god design og kvalitet er avgjørende.

Elektrikeren skeptisk

Administrasjonssjef hos elentreprenøren Elektropluss, Ole Halvor Kolstad, innrømmer at designbrytere ser litt mer eksklusive ut, men at det ikke er noe for alle.

- Det er nok foreløpig for dyrt til at mannen i gata vil ønske å benytte penger på dette ved bygging og rehabilitering, sier han til Bonytt.no

- Det er stort sett design og ikke noen andre spesielle fordeler med disse bryterne, understreker Kolstad.

Busbaserte styringssystemer

Magnussen fra Elektro Bodø påpeker imidlertid at hvis man ser bort ifra de vanlige mekaniske bryterne, vil man med busbaserte styringssystemer få utbytte av mange ulike funksjoner, blant annet:

 • Scenariostyring av lys. I stedet for å slå på og stille inn 4 dimmere for stue, kan en velge forhåndsdefinerte scener, for eksempel for TV-titting, middag, vask, eller alt av. Disse scenene aktiveres med ett trykk i stedet for fire og scenene kan enkelt redefineres av bruker.
 • God natt/god dag funksjon for lysstyring. Lysscener for hele huset kan aktiveres for eksempel fra soverom.
 • Hjemme, borte, ferie. Ved hjelp av for eksempel trykk på en knapp ved ytterdør når en forlater huset, slås alle ønskelige lys av og temperatur senkes og vise versa når en kommer hjem.
 • Bevegelsesstyring av lys kombinert med lysfølere gjør at enkelte rom kun får lys på ved tilstedeværelse og at det er tilstrekkelig mørkt
 • Integrasjon mellom brannalarmanlegg og el-anlegg muliggjør at en kan slå av komfyr, vaskemaskin, tørketrommel, TV og lignende, ved deteksjon av brann samtidig som en slår på alt av lys til rømning.
 • Integrasjon mellom innbruddsalarmanlegg og el-anlegg muliggjør at lysanlegg slås på eller settes i blinkemodus ved aktivert alarm.
 • Integrasjon mot hvitevarer, persienner, lyd og bildeanlegg, varmepumper, kwh måling, og lignende.

De mest kjente forhandlerne av designbrytere

 • Schneider Electrics
 • Elko
 • Berker
 • Gira
 • Siemens

Kilde: Administrasjonssjef i Elektropluss, Ole Halvor Kolstad

- Dette var noen få av veldig mange muligheter, opplyser Magnussen.

- I tillegg er det blitt veldig populært å kunne overvåke og styre boligen via smarttelefon eller lesebrett. Dette løses enkelt fra de busbaserte systemene.

Design, komfort og energisparing i fokus

Brytere i tidsriktig design fremhever boligens interiør på en enkel måte. I tillegg til at du altså kan få løsninger som blant annet automatisk lys- og varmestyring som skal gi god komfort og redusert energiforbruk. Tove og Erik Abrahamsen valgte å investere i slike løsninger da de bygde sitt nye hus.

Design på veggene

I boligen deres i Drøbak har de installert et nytt anlegg som styrer belysning og varme etter behov. Ulike typer designbrytere fra Schneider Electric er benyttet på veggene og matcher innredningern.

I enkelte rom har de valgt en gjennomsiktig ramme som kan kombineres med ulike bakgrunner og dermed gi uttallige kombinasjoner.

Gjør det selv

Elfag sine hjemmesider kan du også designe din egen lysbryter for å finne ut hvilken som passer ditt hjem best.

Det samme kan du også enkelt gjøre hos Schneider-Electric og hos Micro Matic.

Les også:

Foto: FOTO: Produsenten/Xcomfort.no

På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

PASSER INN: Gira Event er en trendy rammeserie. Du kan velge farger som matcher moderne interiør.
PASSER INN: Gira Event er en trendy rammeserie. Du kan velge farger som matcher moderne interiør. Foto: FOTO: Produsenten/Micromatic.no

Du vasker vel ikke undertøyet på 40 grader?

Stor guide til flekkfjerning

Disse rengjøringsfeilene gjør alle

STILFULLT: Ikke la lysbrytere ødelegge stilen i hjemmet ditt. Med brytere fra Schneider Electrics Exxact-serie har familien Ambrahamsen enkelt kombinert stil og komfort.
STILFULLT: Ikke la lysbrytere ødelegge stilen i hjemmet ditt. Med brytere fra Schneider Electrics Exxact-serie har familien Ambrahamsen enkelt kombinert stil og komfort. Foto: FOTO: Schneider Electrics
NOE FOR ALLE: La lyskontrollen blir en gøyal del av interiøret på barnerommet. Schneider Electrics Exxact-serie.
NOE FOR ALLE: La lyskontrollen blir en gøyal del av interiøret på barnerommet. Schneider Electrics Exxact-serie. Foto: FOTO: Schneider Electric

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen