Interiørtrend: Retro med Charter Chic

La deg inspirere av trenden Charter Chic

På 60-tallet var flyvertinnene symbolet på frihet og optimisme. I dag er trendretningen Charter Chic inspirert av den eventyrlystne og entusiastiske stilen fra 60-tallet.

CHARTER CHIC: Charter Chic er inspirert av optimismen, reiselysten og entusiasmen som flyvertinnene symboliserte på 60-tallet.
CHARTER CHIC: Charter Chic er inspirert av optimismen, reiselysten og entusiasmen som flyvertinnene symboliserte på 60-tallet. Foto: FOTO: collectorsweekly.com og jotex
Publisert Oppdatert

Vi går en ny sesong i møte og det betyr spennende nyheter på interiørfronten. Hver sesong spås det nye trender fra interiørekspertene. Noen varer over flere sesonger mens andre blir en døgnflue.

På årets Gave & Interiørmesse presenterte Jakob Søndergaard fra det danske trendinstituttet Pej Gruppen fire ulike trendretninger som de tror vil prege 2013. En av trendene, som de har valgt å kalle Charter Chic, har en fargeglad og optimistisk stil, og er en hyllest til 60-tallet og starten på charterturismen der flyvertinnene i Pan Am var selve symbolet på optimisme og eventyr.

Charter Chic

- Vi skal flykte tilbake til 60-tallet, der charterturismen startet, forklarer Søndergaard. Vi skal finne tilbake til den tapte begeistringen og optimismen som regjerte den gang, og si ja til livet.

Den optimistiske trenden preges av retro, fargesterk design med en ny vri. Minimalistiske former og et enkelt formspråk kombineres med sterk mønster og fargebruk. Syntetiske materialer som plast, nylon og glass er fremtredende.

- Retro er fortsatt viktig og vi har derfor tro på denne trenden, forteller Anja Bisgaard Gaede fra Pej Gruppen til klikk.no. Charter Chic er meget tro mot retrolooken, og med det mener jeg at det ikke er en blandings stil, hvor det er litt retro og litt moderne. Men fargene har absolutt blitt oppdatert. Trenden vil også komme frem via arvestykker som brukes i nye kombinasjoner. Men dette er nok en en stil man enten faller for eller ikke, avslutter trendeksperten.

- Fargene skulle være klare, renslige og tydelige, undertsreker Tale Henningsen, fargedesigner i AkzoNobel. Gleden man fikk fra de eksotiske reisemålene var med på å sette en standard.

TEKSTILER: Fargeglade tekstiler er typiske for Charter Chic trenden.
TEKSTILER: Fargeglade tekstiler er typiske for Charter Chic trenden. Foto: FOTO: Jotex
FARGEKLATTER: Trenden kan også inføres ved å tilføre interiøret små drypp av sterke farger.
FARGEKLATTER: Trenden kan også inføres ved å tilføre interiøret små drypp av sterke farger. Foto: FOTO: Nordsjø

Charter Chic i Norge

Hvordan tror de norske trendekspertene at Charter Chic vil slå an her til lands?

- Charter Chic er ikke en stilretning vi i Fargerike ser i særlig utstrakt skala for det norske markedet, påpeker Dagny Thurmann-Hoelseth fra Fargerike overfor klikk.no. Den er, som også Pej nevner, en nisjetrend, og forsvinnende liten. Det som derimot er interessant å merke seg, er fargebruken, og de geometriske mønstrene. De mønstrene som i hovedsak er populære i Norge, er de David Hicks-inspirerte mønstrene, som blant annet Dania-tapetet til Storeys og Trina-tapetet vi lanserte i fjor, som helt opprinnelig er inspirert av arabisk arkitektur, retolket på 60- og 70-tallet og nå igjen på 2010-tallet.

Thurmann-Hoelseth synes likevel fargepaletten er interessant, men understreker at vi ikke innreder så tematisk som trenden viser.

- De geometriske mønstrene og friske fargene blandes raffinert med andre stilperioder og stilretninger. Viktige farger er Sterk Korall FR1121, Duck Egg Blue FR1111, den gressgrønne Kelly FR1150, rosafargen Frekk Magenta FR1147 og lillafargen PilatiFR1310.

Norge ligger langt fremme

- Det er komplekst å spå trender for det norske markedet om dagen, mye fordi vi ligger veldig langt fremme, forklarer Thurmann-Hoelseth videre. Resten av Europa er i stor grad inspirert av fargebruken vi har hatt her de siste 10 årene, med lyse og anemiske interiører. Vi føler oss nå ferdige med den type fargebruk, og beveger oss modig ut på nye marker, og finner inspirasjon, både fra nabolandene våre, England, USA, og ikke minst de arabiske og asiatiske landene og Australia. Vi er både modige og fremtidsrettet, og Europa følger spennende med på hva som er neste skritt.

Størst på detaljer

TAPET: Dania tapet fra Storeys har slått godt an hos det norske publikum.
TAPET: Dania tapet fra Storeys har slått godt an hos det norske publikum. Foto: FOTO: Fargerike
MØNSTER: Charter Chic trenden preges av sterk mønsterbruk og grafiske detaljer.
MØNSTER: Charter Chic trenden preges av sterk mønsterbruk og grafiske detaljer. Foto: FOTO: Fargerike
CHARTER CHIC FARGENE: Fargene Duck Egg Blue FR1111, Sterk Korall FR1121, , den gressgrønne Kelly FR1150 er noen av de viktige fargene i denne trenden.
CHARTER CHIC FARGENE: Fargene Duck Egg Blue FR1111, Sterk Korall FR1121, , den gressgrønne Kelly FR1150 er noen av de viktige fargene i denne trenden. Foto: FOTO: Produsent
ORANSJE: Er du ekstra modig kan du være tro mot trenden og gå til innkjøp av en oransje hvilestol.
ORANSJE: Er du ekstra modig kan du være tro mot trenden og gå til innkjøp av en oransje hvilestol. Foto: FOTO: Slettvoll

- Jeg tror vi vil se trenden på ting det er lett å skifte ut, som servise, puter, gardiner og sengetøy, sier Lise Kristensen, interiøransvarlig hos Polhem PR. De spesielt interesserte vil kanskje tørre å tapetsere og skrifte ut møbler, men ellers tror jeg tror den er for fargerik til å ta over Norske vegger. Men nordmenn har generelt en stor kjærlighet til retro stil, så jeg tror mange nordmenn vil omfavne Charter Chic. I tillegg tror jeg mange nå identifiserer seg med drømmer, optimisme, farger og reiselyst, som denne trenden gjenspeiler.

Kristensen tror vi får en motreaksjon mot det hvite tiåret vi har gått gjennom, som igjen var en motreaksjon på 90-tallets sterke farger.

- Selv om det tar tid, tror jeg de fleste vil ta inn mer farger i hjemmene sine fremover. Om man da tiltrekkes roligere farger som brun, beige, grå og svart, eller om man vil ha de friske, lyse fargene, kommer både an på smak og årstid. Men uansett om man har en lys eller mørk base, frisker det opp med fargene som Charter Chic representerer og gir en deilig kontrast. Våren bringer gjerne med seg et ønske om å ha freshe farger inn i hjemmene, og jeg tror ikke denne våren er noe unntak. Det er også noe veldig nordisk over retroprint mønstre. Vi ser de går igjen, bare i litt forskjellige fargevalg, år etter år - selv om det ikke appellerer til alle, appellerer det tydeligvis til mange her oppe i nord. Men selvfølgelig vil det være folk som føler seg helt fremmed for denne trenden, som det alltid er når det kommer en ny trend på banen.

Folk vil ha retro

Retrostilen er noe vi har sett en stund, både i interiøret og i motebildet for klær. Men ifølge trendekspertene vil vi se mer av det fremover. En av møbelforhandlerne som omfavner trenden er BoConcept.

FARGEBRUK: Små fargeglade detaljer i interiøret er helt riktig denne våren. Fra Christiania Glassmagasin, Royaldesign.no, Jotex og Eva Solo.
FARGEBRUK: Små fargeglade detaljer i interiøret er helt riktig denne våren. Fra Christiania Glassmagasin, Royaldesign.no, Jotex og Eva Solo. Foto: FOTO: Produsent
Charter chic, retro interiør
Charter chic, retro interiør Foto: Produsent

- BoConcept har gått retro i år, og de ligger faktisk ganske langt fremme i trendbildet, forklarer Alexander Egeberg, kategorisjef Skeidar til klikk.no. Retrostilen er fortsatt tydeligere på klær, men vi er absolutt på vei dit i møbel og interiørverden også. BoConcept har latt seg inspirere av Mad Men stilen med grafiske mønstre på interiør, puter og bilder. Fargene går i rust, burgunder, petroleum, jadegrønt og pudderrosa.

Egeberg tror ikke folk vil ta trenden helt ut, slik Pej presenterte den, men at enkelte av de og morsomme elementene vil slå an hos folk.

- Vi merker at folk er opptatt av retrostilen, og særlig på detaljer som småmøbler, lamper og puter. En stilig sofa, men med et rolig utseendet friskes gjerne opp med tøffe puter og en tilhørende hvilestol med et sprekere uttrykk.

Les også:

Her ligger de kuleste interiørbildene

Slik bor de rikeste i Norge

LAMPER: Retrolamper er populære blant kundene.
LAMPER: Retrolamper er populære blant kundene. Foto: FOTO: BoConsept
PETROLEUM: Frisk opp interiøret med en fargesterk detalj. Petroleumsblått er av fargene vi vil se mye av fremover.
PETROLEUM: Frisk opp interiøret med en fargesterk detalj. Petroleumsblått er av fargene vi vil se mye av fremover. Foto: FOTO: Produsent

- Nå er det lov å ha det sexy hjemme

Do-vanene forandrer seg

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning