kjøpte boligen usett

Tom Christian kjøpte trevillaen usett

Tom Christian syntes stemningen i huset så god ut, og slengte inn et bud. Etterpå fikk han se hvordan hans nye hjem faktisk så ut inni.

Tom Christian Iversen kikket inn gjennom vinduet på et oppussingsobjekt som var til salgs.
Tom Christian Iversen kikket inn gjennom vinduet på et oppussingsobjekt som var til salgs.
Publisert

Det er nå tolv år siden Tom Christian Iversen (39) kjøpte trevillaen i trivelige Sandefjord.

– Og nå begynner det endelig å se ut sånn som det skal, sier han til magasinet Bonytt, og ler en smittende latter.

Tom Christian er opprinnelig fra Trøndelag, men hadde mange venner og bekjente i den gamle hvalfangstbyen. Han var ofte på besøk og ble raskt glad i lokalmiljøet.

Villaen i Sandefjord

Hvem? Tom Christian Iversen (39) og Glenn André (43), begge kabinansatte i Widerøe.

Hva? Trevilla på cirka 130 kvm fra 1920-tallet. Moderne møbler og harmonisk fargepalett gir liv og driv til husets antikke sjel.

Hvor? Huest ligger i en frukthage i Sandefjord sentrum.

– En dag fikk jeg nyss om at dette huset var til salgs. Det sto tomt, så jeg ruslet inn i den gamle frukthagen og kikket i vinduene. Det så ut som noe som kunne bli et svært stemningsfullt hjem, forteller han.

Men stemningsfullt eller ikke, det var mye å gjøre med det. De laftede veggene var dekket av lag på lag med malte plater og tapet. Og det myke furugulvet var dekket av flere lag linoleum. Med tiden til hjelp, ble alt fjernet.

– Mye har jeg gjort selv, med hjelp av venner, og noe har jeg leid inn arbeidskraft til. Vi visste ikke hva vi ville finne under alle lagene, men vi hadde flaks og fant heltre i god stand, sier han.

Lei den hvite æraen

Tom Christians tips for å skape stemning

1. Omgi deg med ting som betyr noe for deg, og som du liker. Det er ikke så farlig om det er i en annen stil enn resten av interiøret. Hvis du liker det, vil det funke

2. Stol på din egen dømmekraft. Bare fordi noe er fint og dyrt i en katalog eller i et magasin, er det ikke sikkert det må til for å sette prikken over i-en hjemme hos deg.

3. Bruk farger. Ikke være redd for å eksperimentere, det er veldig lett å male om.

4. Ta inn tekstiler med ulike teksturer. Det myker opp interiøret og gjør det mindre formelt.

5. Fyll huset med gode venner og god vin så ofte sjansen byr seg.

Følg Tom Christian og Glenn André på Instagram @vaarthus.

Til å begynne med ble alle flater malt hvite. Men for tre års tid siden ble han og samboer Glenn André Pedersen (43) lei av det de beskriver som "den hvite æraen".

– Ja, vi fikk lyst til å sette farge på veggene, og nå har vi endelig fått fargesatt dem alle sammen, sier han.

Ettersom malingsprodusenten Jotun har hovedkontor i Sandefjord, føltes det rett og rimelig å velge farger fra Jotuns fargekart.

– Vi er opptatt av tradisjon og av lokalmiljøet. Men mest opptatt var vi av å finne fine farger til hjemmet vårt, sier Tom Christian.

Blåtoner, grønne nyanser og noe midt imellom kjærtegner de fleste veggene. Og liksom fargevalget er interiørstilen i hovedsak moderne og skandinavisk, med eklektiske innslag som tilfører sjarm og varme.

– Vi liker rene linjer, men vi handler ikke alt nytt. Man kan ikke skape et godt og hyggelig hjem i en 1920-talls trevilla uten å bringe inn noe arvegods eller antikviteter. Så vi har litt av det også, sier han.

Det er han som er mest interiørinteressert av paret.

– Glenn André er absolutt interessert han også, men jeg er nok pådriveren, sier Tom Christian.

Gjort store endringer

Og om møbelvalgene er gjennomtenkte, så handler det mer om å være stilsikker enn om å bruke lang tid på å bestemme seg.

– Ja, det er et mål å finne ting som kler trevillaen, og fremhever den på beste vis. Nå har vi flyttet på noen vegger, så vi har jo endret den ut fra hvordan den ble bygget. Men jeg liker å tenke at vi har gjort boligen en tjeneste, sier han.

Og sannsynligvis har han rett. Ved å flytte vegger i første etasje, ble lysinnfallet bedre og tumleplassen større. Tumleplass kan trengs, for det går knapt en dag uten at venner og familie stikker innom på spontanbesøk for en kaffe og en prat.

– Jeg følger magefølelsen når jeg innreder. Jeg har ingen favorittfarge, det handler mest om å skape stemning. Det er ikke noe skummelt å eksperimentere med farger, for går det galt, så er det jo bare å male om, sier han.

Til og med rosa har sneket seg inn, som en behagelig kontrast til det blå og grønne.

– Jeg hadde aldri i verden trodd at jeg skulle ha noe rosa hjemme hos meg. Men jeg er blitt var på at små detaljer kan gjøre stor forskjell. Og på at små detaljer fort kan endres, så da er det helt i orden å gå et stykke ut av komfortsonen sin fra tid til annen, sier han.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning