Julepynt og tradisjoner

Vi dropper rødt til fordel for hvitt, sølv og gull

Men enkelte ting er fortsatt viktig når vi pynter til jul.

TONES NED: Pels, gull, kvister, kongler, sølv og hvitt kommer til å prege julepynten vår i år. Men vi dropper ikke tradisjonene.
TONES NED: Pels, gull, kvister, kongler, sølv og hvitt kommer til å prege julepynten vår i år. Men vi dropper ikke tradisjonene. Foto: FOTO: Nille
Sist oppdatert
INN MED NATUREN: Vi ser flere elementer fra naturen, også i julepynten. Fargene tones også ned - det blir mindre rødt, mer hvitt, grått, sølv og gull.
INN MED NATUREN: Vi ser flere elementer fra naturen, også i julepynten. Fargene tones også ned - det blir mindre rødt, mer hvitt, grått, sølv og gull. Foto: FOTO: Kremmerhuset

Julen kommer som regel fort på de fleste, og i år er intet unntak. Mye skal ordnes før vi endelig kan senke skuldrene helt, og ekte julestemning blir det ikke før vi har pyntet hjemme.

Vi holder oss nostalgiske i år også, skal vi tro interiørekspertene, men julen blir likevel ikke like rød og full av nisser som de fleste av oss husker den fra vi var små. Dessuten vil naturtrenden vi ser i interiøret generelt bli med oss også inn i høytiden.

- Pels, papir og andre naturmaterialer er populære som aldri før, og ikke minst selvlaget og innhenting av barlindtrær som pynt. Vi henter inn naturen, sier interiørdesigner Signe Schineller.

Mer gull og natur, mindre rødt og nisser

Ifølge henne er vi mer personlige når vi velger julepynt enn hva vi har vært tidligere. Vi velger det vi liker best selv, ikke nødvendigvis det butikkene mener vi skal ha. Gjenbruk er inn og vi mikser nytt og gammelt med vårt eget preg. 

- Rødt er en klassiker, men gull er på topp, ikke minst messing- og kobbergjenstander. Dekorpærer ser vi mer og mer i julebelysning også. Glød gir varme i mørketiden.

Vi ser mindre nisser og mindre rødt, men ifølge interiørdesigner Halvor Bakke, er dette ting vi aldri kommer til å droppe helt i jula.

- Jula er en tradisjonsrik høytid og mange bruker tradisjonell julepynt, men om vi skal se på trendene ser vi at det går mer mot naturen; at det blir brukt mer mose, kongler, kvister og ikke så mye rødt.

- Nissene er en del av julen, men vi bruker dem nok ikke like mye som på 70-, 80,- og 90-tallet, da det skulle være mest mulig nisser og mest mulig rødt, påpeker Bakke.

Tradisjoner selger best

Hos Nille går vi fortsatt for en tradisjonell jul, og kategorisjef i Nille, Annette Stuen, kan faktisk fortelle at de selger flere nisser for hvert år som går.

TRADISJON: Nissene blir nok ikke borte, og hos Nille selges de som aldri før. Mange av dem er imidlertid ikke røde, og interiørekspertene mener det er mindre nisser nå enn tidligere.
TRADISJON: Nissene blir nok ikke borte, og hos Nille selges de som aldri før. Mange av dem er imidlertid ikke røde, og interiørekspertene mener det er mindre nisser nå enn tidligere. Foto: FOTO: Nille

I år er imidlertid flere av dem hvite eller grå, og hvitt, sølv og gull er generelt farger det selges mer av enn tidligere.

- Juletrepynten går i hvitt, sølv og noe rødt. Veldig tradisjonelt og nostalgisk. Vi har prøvd oss på trendy julepynt i både farger og utforming tidligere, men hos oss er det tradisjonelle og nostalgiske som folket ønsker å pynte med i julen, forteller Stuen.

Populært med kunstige trær

Kunstige juletrær var nok lenge veldig «fyfy», men til tross for vår forkjærlighet for å bruke naturen i interiøret, har de nok blitt mer og mer akseptert med årene. Bakke er ikke tilhenger, men forteller at det finnes kunstige juletrær som kan lure gjestene dine.

- Jeg kommer aldri til å ta inn et kunstig tre her, men det er kommet en del nye, fine trær som du faktisk må bort og ta på for å kjenne at det ikke er ekte. Men med mindre du er allergisk synes jeg ikke du trenger å kjøpe et kunstig tre. Det er noe med lukta og det helt ekte.

Plastikk eller ei, trærne skal være fulle av lys. Nå kan du heldigvis få kjøpt lys uten ledning, og du kan bruke lille julaften på noe annet enn ledningrot. 

- Vi har masse lys på juletreet, men bittesmå lys. Clas Olsson har kommet med lys som er trådløse, så du slipper det fiklet med ledningen som alltid har surret seg sammen. Det er helt genialt og da kan du ha så mange lys du vil, tipser Bakke.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.

Les også