Interiør farger

- Da vi kom på visningen, tenkte jeg: «Her må jeg bo!»

Charlotte og Bent hadde egentlig ikke tenkt å kjøpe hus da de falt for den gamle hvitmalte perlen på idylliske Flekkerøy.

Velkommen inn! De blåmalte dørene er en søt kontrast til det hvite huset.
Velkommen inn! De blåmalte dørene er en søt kontrast til det hvite huset. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

Charlotte Schøgren og Bent Storå

Familie: To sønner.

Dyr: Hunden Theo.

Hva: Enebolig fra 1890 på Flekkerøy utenfor Kristiansand.

Yrke: Charlotte er produktdesigner, bildekunster og keramiker. Bent er psykolog.

Facebook/Instagram: @schogrenart

Charlotte Schøgren og Bent Storå hadde egentlig ikke tenkt å kjøpe hus da de i 2013 falt for den gamle hvitmalte perlen på idylliske Flekkerøy, den største øya i Kristiansands skjærgård, med tunnelforbindelse til fastlandet. Bare 15 minutters kjøretur fra sentrum ligger huset i vakre, landlige omgivelser. Omgitt av en stor hage og femti meter unna stranda og båtplassen.

- Da vi kom på visningen, tenkte jeg: «Her må jeg bo!». Jeg begynte umiddelbart å se for meg innredning og flotte uteplasser, sier Schøgren, som er kunstner og designer.

- Naturtomten med fjell, frukttrær og busker var helt eventyrlig. Og inne i huset var det en helt spesiell stemning, sier hun. Det er på 134 kvadratmeter og skal ha blitt kalt «sykepleiers hus» i gamle dager da husene fikk kallenavn etter eierne.

- Det ryktes også at huseieren hadde healingevner! Veldig mange påpeker at de synes det er en god atmosfære her. Roen senker seg når man kommer inn, smiler Schøgren.

Da de forrige eierne kjøpte huset i 2001, hadde det vært brukt som sommerhus i mange år, og det var nødvendig å skifte ut gulv, vegger og vinduer. På den tiden manglet også kjøkkeninnredning og bad. De fikk laget nytt bad, men på kjøkkenet ønsket de ikke ny kjøkkeninnredning, så den ble laget av gamle dører. Takket være de forrige huseiernes innsats, har ikke paret trengt å gjøre mye annet enn å male overflater og flikke innvendig.

- Vi var veldig glad for at huset var renovert, ettersom det er såpass gammelt. Samtidig følte vi at den gamle stilen og sjelen var bevart, og vi ønsket å bygge videre på det, sier Schøgren.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Fargeharmoni

Det meste av innredningen har Schøgren stått for. Hun har valgt hvit base med grønt, blått og lilla som kontrastfarger.

Charlottes interiørtips

  • Samle ting i grupper for et ryddig uttrykk.
  • Åpne kjøkkenskap med fine bruksgjenstander kan være dekorativt.
  • En rolig basefarge tåler litt knæsje kontrastfarger. Hold deg til én hovedfarge og et par kontrast­farger. Bruk gjerne samme farge i flere nyanser.
  • Dropp gardiner. Det gir masse lys og farger.
  • Bruk naturen i innredningen. Dyr, kvister og steiner er flotte skulpturer!

- Jeg synes farger gir en veldig god energi. I tillegg passer fargene innendørs til de blå og lilla blomstene i hagen. Det skaper en fin harmoni.

Hun har bevisst droppet gardiner i alle rom.

- Når utsikten til den frodige hagen er så fin, ser jeg ingen grunn til å begrense den. Hagen er som et levende maleri.

Et hjem i forandring

Kjøkkeninnredningen, som de forrige eierne lagde av gamle dører, er sjarmerende og nostalgisk, men ikke av det mest praktiske slaget. Paret planlegger etter hvert å bytte den ut med Ikea-innredning, hvite benkefliser og fronter i drivved, laget av et lokalt firma.

- Vi har stadig prosjekter på gang og blir nok aldri ferdig. Dette er et hjem i konstant forandring, sier hun.

Møblene i huset er stort sett gamle, funnet på loppemarked eller i antikkbutikker. Schøgren liker nemlig godt å pusse opp gamle møbler.

- Jeg er veldig glad i ting med sjel. Det aller meste vi har av møbler har en helt spesiell historie, som gyngestolen fra tippoldefaren min, sier hun.

Frodig oase

Den store hagen er en frodig oase over flere platåer. Her har paret et hjørne med urtehage, samt flere små «avdelinger» med hyggelige sittegrupper.

I enden av hagen står en uisolert båtbu som Schøgren har innredet til utestue. Her sitter de gjerne på regnfulle sommerkvelder og nyter gitarspill og vin med gode venner. Ved siden av står et lite hønsehus.

- Vi prøvde oss med høner i fjor. Det var veldig idyllisk på sommeren, men når høsten og vinteren kom, ble det mye jobb, så da ga vi oss. Kanskje vi kan få noen på sommerferieopphold? sier hun.

Skapende sjel

Schøgren jobber som produktdesigner, bildekunstner og keramiker. I den store hagen står et rødmalt bygg hun nå bruker som atelier og kontor. Da de overtok, var det rått og uisolert, men så satte de murernaboen på saken. Han har lagt inn fliser, strøm og varmekabler, og rommet har nå fått det Schøgren kaller en greskinspirert stil med buede hjørner, hvitpusset mur på vegger og kremhvite fliser på gulv.

- Det er supert å ha et eget arbeidsrom der jeg kan jobbe med leire og malerier. Når jeg jobber, får jeg totalt fred. Da er jeg i flytsonen.

Hun trives godt med at jobb og fritid går hånd i hånd.

- Det er veldig praktisk og jeg klarer å skille de to fint. For meg er det viktigste å kunne skape.

Frihet utenfor byen

Schøgren har vokst opp på en liten øy utenfor Tvedestrand, og har alltid bodd landlig, bortsett fra et år i Uganda og et år i Kristiansand.

Charlottes hagetips

  • Plant busker og lag blomsterengbed. Der kan det vokse vilt som man ønsker, og man slipper luking.
  • Pass på at det blomstrer i hagen gjennom hele sesongen, og la fargene harmonere.
  • Selvlagde møbler gjør at man kan skreddersy sitteplassene til tomta.
  • Pynt med glass, keramikk og lys, det gjør hagen personlig og koselig.
  • Levende flammer er fascinerende. Vi har to bålplasser i hagen vår, det er et must på sommerkveldene.

- Jeg har alltid visst at jeg må bo utenfor byen. Jeg elsker friheten og hverdagen uten ståk og mas. Her kan jeg spasere barbent ut i hagen og plukke urter til middagen. Jeg senker virkelig skuldrene og kobler av.

Om sommeren trives familien med å padle rundt øya, være i båt og overnatte ute.

- Vi ser aldri tv! Det er altfor mye annet å finne på, sier Schøgren.

Huset er ofte fullt av venner, barn og familie som kommer og går.

- Vi trives utrolig godt her. Jeg kan ikke tenke meg et bedre sted å bo, avslutter hun.

Vil du ha de beste sakene våre på epost?  Meld deg på vårt nyhetsbrev .

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning