Interiør og trend

I høst er det etnisk chic som gjelder i interiøret

Etnisk chic preger denne boligen på Torshov i Oslo.

ETNISK CHIC: Denne leiligheten ligger på Torshov i Oslo, men interiørmessig er den inspirert av Østen.
ETNISK CHIC: Denne leiligheten ligger på Torshov i Oslo, men interiørmessig er den inspirert av Østen. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
Publisert Oppdatert

Hva skaper inspirasjon i interiøret ditt? Ulike trender er med på å forme hvordan vi vil ha interiøret vårt, og stadig introduseres det nye trender.

På Torshov i Oslo har Tord og Trine innredet leiligheten sin i tråd med en av høstens kanskje heteste trender, etnisk chic. Inspirasjonen hentet de i stor grad fra sine reiser til Bali. Med sine 20 000 templer, har den indonesiske øya en unik atmosfære som paret ønsket å gjenskape hjemme i sin egen stue.

Praktiske løsninger og estetikk

Oppussingen av leiligheten har tatt seks år, men innredningen er høyaktuell akkurat nå. Både interiørprodusenter og trendanalytikere har spådd at høsten 2012 preges av etniske innslag, både når det gjelder mote og interiør. Vi har sett elementer av trenden tidligere i form av kelimtepper, mønstrede tekstiler, marokkanske fliser og håndlagde produkter.

I høst blir trenden enda tydeligere, med inspirasjon fra Midtøsten og Afrika, smeltet sammen med den lette, skandinaviske stilen som er populær i Norge.

Både Tord og Trine er kreative, med sans for form og funksjon, og ville skape et annerledes hjem for sine tre barn.

- Vi hadde vært en del på Bali og syns det er utrolig mye fint håndverk der. Vi ville skape et hjem med en unik atmosfære, forteller Tord.

For å kombinere funksjon og praktiske løsninger med estetikk, bestemte paret seg for å tenke praktisk i første etasje, og ta drømmene helt ut i andre etasje.

ETNISKE INNSLAG: I første etasje er innredningen lys og lett med noen etniske innslag. Barkrakkene er spesiallaget i Kina. Resten av innredningen i mørkt tre er laget av polsk eik som Tord har fargesatt med en blanding av mahogni- og valnøttolje, slik at det får det etniske preget.
ETNISKE INNSLAG: I første etasje er innredningen lys og lett med noen etniske innslag. Barkrakkene er spesiallaget i Kina. Resten av innredningen i mørkt tre er laget av polsk eik som Tord har fargesatt med en blanding av mahogni- og valnøttolje, slik at det får det etniske preget. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Østens stemning

Andre etasje er lunere, mørkere og mer eksotisk innredet. Hele opplevelsen av hjemmet er viktig for paret. Det er skjulte høyttalere til musikkanlegget i alle rom, og sammen med røkelse, setter Østens toner den rette stemningen.

Paret reiste til Bali og ble kjent med lokalbefolkningen, handlet og fikk kontakt med håndverkerne de har brukt. Tord gikk også tre måneder og samlet gråstein i India. Men så komplisert behøver det ikke å være, nå er det også mye fint, etnisk å finne rundt omkring i butikkene.

Fullt og helt eller bare en touch?

FERIEDRØMMER: Barna i familien faller godt til ro på putene under stjernehimmelen. Gulvputene er håndlaget på Bali, men du får kjøpt lignende på Granit. Sofaen er kjøpt brukt i Norge, og lampen er et loppemarkedfunn. Tord og Trine sover på hemsen, oppunder taket. Her har de festet bastmatter direkte i taket for å gjenskape følelsen av å sove i en strandbungalow.
FERIEDRØMMER: Barna i familien faller godt til ro på putene under stjernehimmelen. Gulvputene er håndlaget på Bali, men du får kjøpt lignende på Granit. Sofaen er kjøpt brukt i Norge, og lampen er et loppemarkedfunn. Tord og Trine sover på hemsen, oppunder taket. Her har de festet bastmatter direkte i taket for å gjenskape følelsen av å sove i en strandbungalow. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
BEACH BUNGALOW: Med utgang til en deilig takterrasse blir feriefølelsen komplett, i alle fall om sommeren. Midt på gulvet sitter en balinesisk buddha og mediterer. Maleriet av den unge piken hang bak disken i en kiosk på Bali.
BEACH BUNGALOW: Med utgang til en deilig takterrasse blir feriefølelsen komplett, i alle fall om sommeren. Midt på gulvet sitter en balinesisk buddha og mediterer. Maleriet av den unge piken hang bak disken i en kiosk på Bali. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen
KONTRASTER: Vasken fant Tord ved en tilfeldighet da han skulle hive noe på søppeldynga. Innredningen er spesiallaget av polsk eik. Dusjsystemet fra Grohe er en moderne kontrast til det rustikke og etniske. Et eksempel på hvordan man kan kombinere skandinavisk enkelhet med trenden.
KONTRASTER: Vasken fant Tord ved en tilfeldighet da han skulle hive noe på søppeldynga. Innredningen er spesiallaget av polsk eik. Dusjsystemet fra Grohe er en moderne kontrast til det rustikke og etniske. Et eksempel på hvordan man kan kombinere skandinavisk enkelhet med trenden. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Etter seks år med oppussing og innredning sitter familien igjen med en usedvanlig gjennomført fireroms, som det neppe finnes maken til verken i Norge eller på Bali.

EN BIT AV REGNSKOGEN: Palmer og bregner er møysommelig plassert med håndplukkede steiner fra India, og gir litt følelse av regnskog. Fra taket henger urtepotter.
EN BIT AV REGNSKOGEN: Palmer og bregner er møysommelig plassert med håndplukkede steiner fra India, og gir litt følelse av regnskog. Fra taket henger urtepotter. Foto: FOTO: Yvonne Wilhelmsen

En avgjørelse om å bare ta gjenstander som gir dem den gode følelsen inn i leiligheten, har skapt et hjem med sjel.

Tord og Trine har valgt å leve drømmen om det etniske helt ut, men ønsker du en litt mildere vri, er det også greit å hente inn noen få elementer fra stilen.

In fusion

Anja Bisgaard Gaede, trendsjef hos Pej, mener at In fusion er en trend som sprer seg, men at det er fra de etniske fargene vi henter mest inspirasjon.

- In fusion fortolker det etniske i en skandinavisk kontekst, forklarer Gaede til bonytt.no.

- Det vil si at den rene skandinaviske stilen får etniske elementer i form av mønstre og farger. Det er altså ikke ren etnisk trend vi ser, men en fusjon med skandinaviske strømninger.

Hun har stor tro på trenden i Skandinavia og mener at elementer som tekstiler og tilbehør er velegnet til denne stilen.

- In fusion skaper den fornyelse man har bruk for men vi setter den sammen med vår egen stil, avslutter Gaede.

Slik får du etnisk chic

  • Arranger grupper med lys, typisk orientalske lykter og lotuslykter i kombinajon med det du har. Sett mange sammen på et stort brett i metall.
  • Mot en lys, nordisk bakgrunn er det fint å supplere med noen sjøgrønne nyanser, brente jordtoner og rødt. En fondvegg i en morsom grafisk tapet er også flott. Ikke glem marokkanske fliser, i gangen, på kjøkkenet eller bare løse som underlag til lysene dine. Vil du ikke bruke en hel vegg, er et skjermbrett i tre (gjerne hvitmalt) en enklere løsning.
  • En stor urne i keramikk eller tre er et must. Gjerne antikk om du har råd og anledning.
  • Pynt og lysestaker i metaller, særlig er gull og bronse hot.
  • Masker og dyr, særlig fra Afrika.
  • Sort og hvitt i kombinasjon med utskåret treverk.
  • Naturmaterialer: grovt tre, skinn og keramikk - både ubehandlet og glasert.
  • Dusker, pomponger og frynser.

Les også:

Vinn et stilfullt gulv

Slik innreder du på et lite bad

Eva pynter med ting hun finner i søpla

Bli inspirert av bilder i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning