Hvilken kjøkkentype er du?
La deg inspirere av disse fire fantastiske og forskjellige kjøkkenene.

Enten du skal pusse opp kjøkkenet eller bare er på inspirasjonsjakt, er disse fire kjøkkenene fra Bonytt herlige å hvile øynene på.
Alle fire er vidt forskjellige, og nesten uansett hvilken smak du har, finner du noe du liker.
Under kan du la deg inspirere av blant annet hverdagsluksus i røkt, mørkt og vakkert i eik, fargeblokking i svart, blått og tre – og valnøtt og marmor.
God fornøyelse!
Svever over gulvet
Frontene er i massivt tre. På toppen ligger en fire meter lang plate av stein. Likevel er uttrykket forbausende lett.
Kjøkkeninnredningen løper fra vegg til vegg. Skapdørene er i amerikansk, sjokoladebrun valnøtt.
Benkeplaten er i gråhvit, blankpolert marmor. Innredningen er uten sokkel, bena er trukket inn i skyggene.
Slik virker det som om kjøkkenet svever.
– Dette kjøkkenet er et møbel, fastslår arkitekt Helga Juliana Vilhelmsdottir. Egentlig kunne det stått inne i stuen.
Gikk mot strømmen
Vilhelmsdottir har endret et utall planløsninger i sin arkitektkarriere. Hun har da også fundert på å åpne opp mot stuen. Da ville hun fått dagslys fra tre kanter.
Men vel vitende om at hun er i utakt med hovedstrømmen, har hun latt veggene stå. For problemet var ikke kjøkkenets størrelse.
Rommet er jo stort nok både til avansert matlaging og til å samle mange folk rundt bordet.
Nei, problemet var selve kjøkkeninnredningen.
Det var for få skap, og det som fantes av oppbevaringsplass var vanskelig å utnytte. Dessuten var hun ikke spesielt begeistret for den utpregede landstilen som var her fra før.
Derfor begynte Vilhelmsdottir på scratch igjen. Løsningen ble benkeskap langs den ene veggen, supplert av et dobbelt høyskap med integrert stekeovn langs motstående vegg.
Og igjen gikk hun mot strømmen; der de fleste av oss handler kjøkken hos én leverandør, gikk Vilhelmsdottir til to.
Fremfor å satse på ett kjøkken i mellomsjiktet, fikk hun ett stykk innredning i luksusklassen, og ett i økonomiklassen: Massiv valnøtt og ekte marmor der det virkelig synes, og svartbeiset, juksetre der det kanskje ikke er så nøye.
Akkurat der lever Vilhelmsdottir litt farlig. For når det estetiske ikke er helt på plass, kommer uroen krypende.
– Når jeg har stygge ting rundt meg, blir jeg rastløs og får lyst til å kaste og rydde. Det fine er at jeg lett blir glad når jeg er omgitt av vakre ting.
I sin svakhet for det vakre, hender det stadig at Vilhelmsdottir gir avkall på funksjonalitet. For hvor er ventilatoren? Et kjøkken uten avtrekksvifte er da ikke et fullverdig kjøkken?
– Jeg har ikke funnet den ennå. Jeg venter til jeg finner en jeg liker.
TIPS:
Velg en uttrekkbar oppvaskmaskin, uten sokkel, om du ønsker et lett, svevende uttrykk på kjøkkeninnredningen. En slik maskin rommer mindre enn en standardmaskin, men er til gjengjeld enklere å rydde inn og ut av. Maskinen på bilde under er fra Fisher & Paykel.
Blokking i svart, blått og bjørk
Den kongeblå sprutsonen er nok mest iøynefallende. Men det er treverket familien virkelig brenner for.



Kjøkkenet henger egentlig sammen med stuen lenger inne i boligen. Men det kjennes likevel som et eget, avskjermet sted.
Brannmuren med innlagt peisinnsats utgjør en fysisk avgrensning og antyder også en visuell grense for hvor kjøkkensonen begynner og slutter.
Denne sonen brer seg over tyve kvadratmeter, nok til at Søren Sandved og Karen Ilstad, begge arkitekter, kunne utforske mange ulike kjøkkenkonstellasjoner.
Et tidstypisk grep kunne vært å bygge en øy med barkrakker på den ene siden og arbeidsplass på den andre.Men Sandved og Ilstad holder fast ved løsningen som det forrige arkitektparet, Frank Trønborg Bjørnsen og Gøril Joakimsen, hadde valgt: L-formen.
Innredningen dekker hele kortveggen, mens benkeplaten med underskap fortsetter bortover langs vindusrekken.
Det vi ser, er et skoleeksempel i color blocking, eller fargeblokking, en metode som benyttes innen både mote, arkitektur og interiør.
I hovedsak går den ut på å kombinere ulike, helst kontrasterende farger over store flater. Mønstre og gradvise overganger har ingen plass i et slikt regime.
I dette tilfellet er benkeskap og innebygd kjøleskap beiset svart, sprutsonen malt kongeblå, mens overskapene i ubehandlet bjørk med tiden har antatt en gulbeige tone.
Forkjærligheten for nakent treverk er ellers en rød tråd hjemme hos Sandved og Ilstad. Og med kjøkkeninnredningen behørig plassert langs to av veggene, blir det gulvplass nok til Sandveds hjemmesnekrede stolthet – et gedigent spisebord i massiv eik.
Familien på fire utnytter ikke hele bordflaten når de samles til måltidene. Først når de har gjester til middag, kommer dimensjonene virkelig til sin rett.
Og først da blir det tydelig at kjøkkenet ikke bare er et kjøkken, men også en fullverdig spisestue. I tre, tydelige farger.
Mørk tilværelse
Den stramme kjøkkeninnredningen i røkt eik har sin egen historie.
Den mørke kjøkkeninnredningen i røkt eik er valgt for å skape kontrast mot de hvite omgivelsene.



De lyse veggene og flisegulvet i fiskebensmønster rammer inn det elegante treverket.
Men det er ikke bare utseende som teller, selv om det selvfølgelig er en viktig ingrediens på et kjøkken.
Dette kjøkkenet er plassbygget med solide benkeplater av tykk lavastein som tåler en støyt. Det samme gjør materialet, røkt eik, som er benyttet i selve innredningen.
Visst har det et ulastelig utseende, men selve metoden for å få frem det egenartede skjæret i treet er ikke like smakfull. Den såkalte røkningen av europeiske eiketrær skjer nemlig med påvirkning av ammoniakk over en lang periode.
Prosessen gir den raffinerte, mørke fargen som varierer i ulike nyanser, fra honningbrunt til svart. Lukten forsvinner under produksjonsprosessen, og gir et materiale som er gjennomfarget, miljøvennlig og lett å vedlikeholde.
Ifølge trendene er innredninger i røkt eik blant de mest aktuelle akkurat nå, og vil helt sikkert prege mange norske kjøkken i årene som kommer.
Men selve metoden er ikke ny, røkning av eiketrær har vært i bruk i mange år innen møbelindustrien, ikke bare for å utligne fargeforskjellene i de ferdigproduserte møblene, men også for å fremkalle den mørke gløden i treet.
En liten kuriositet til slutt; før i tiden ble eikemøbler satt ut i stallen for å bli røkt. Det sørget ammoniakkinnholdet i hesteurinen for.
For ordens skyld, det brukes langt mer raffinerte metoder i dag.
Bak glass og ramme
I det skreddersydde kjøkkenet er både kopper, kar, tørrvarer, glass og bøker forsvarlig oppbevart bak lukkede dører.
For mange er drømmen et kjøkken med mye oppbevaringsplass og en egen sone hvor maten kan tilberedes eller stå på vent inntil gjestene har satt seg til bords.
En anretning smaker unektelig av gamle dager.



I herskapsboliger var anretningen et eget værelse eller en del av et værelse som helst lå i flukt med kjøkkenet, og hvor det forberedende kjøkkenarbeidet pågikk, dessuten rommet det oppbevaring til servise og bestikk.
Riktignok må du ha god plass, men anretningen består fremdeles slik som på dette blå kjøkkenet.
Her er det flust med skap- og skuffeplass til glass, porselen og kjøkkenredskaper.
1800-tallet var, ifølge boken «Hjemme» av Bill Bryson, en tid for overfylte middagsbord. Under en formell middag kunne det være så mange som ni ulike vinglass og et stort utvalg sølvtøy til å angripe rettene med.
Middagsgjestene måtte identifisere østersgafler, skilpaddegafler, sjokoladeskjeer, olivenskjeer og tomatdelere, for å nevne noe. Det var ikke rart det var bruk for en anretning.
I funksjonelle boliger som blir tegnet i dag, er anretningen sjelden med, beboere og arkitekter regner med at de aller fleste kan klare seg uten venterommet.
Men for en drøm å ha et uendelig stort kjøkken for den som har mulighet. Ikke minst det å ha rekkevis med skap og skuffer med plass til alt som ikke trenger å stå fremme.
Samtidig som fin design og dekorative kokebøker kan stilles ut i klare glasskap.


