Tilbygg til enebolig

Huset i Ski fikk helt nye muligheter med tilbygget

Den luftige ståltrappa og det himmelhøye tilbygget åpnet jugendhuset.

Tilbygg Robert Tandberg
Tilbygg Robert Tandberg Foto: Espem Grønli
Publisert Oppdatert

Byggherren, møbelhandler Robert Tandberg, ville gjøre noe helt ekstra med familiens tomannsbolig på Ski.

Dødplass over alt

Den var nemlig som så mange andre boliger fra tiden like etter forrige århundreskifte preget av dødplass i form av overdimensjonerte gangarealer, trange trapper og knøttsmå, upraktiske boder.

Flere i samme båt

Dette er den samme problemstilling som møtte eierne av dette gamle huset på Bygdøy, villaen på Frogner, sveitserstilhuset på Ekeberg, badet i låven og villaen på Kongsberg.

Mange ombygginger

Huset hadde hadde heller ikke blitt særlig bedre av å ha blitt om- og påbygget i flere omganger.

Effektivitet i høysetet

Alt dette tok SJ arkitekter i Oslo grundig tak i, og de utarbeidet en totalt ny og langt mer plasseffektiv plan for huset.

HIMMELSK HØYDE: Den luftige førsteetasjen i tilbygget preges av den arkitekttegnete trappa. Den og hele hallen opplyses av høye sidevinduer i begge hjørner av tilbygget.
HIMMELSK HØYDE: Den luftige førsteetasjen i tilbygget preges av den arkitekttegnete trappa. Den og hele hallen opplyses av høye sidevinduer i begge hjørner av tilbygget. Foto: FOTO: Espen Grønli

Respekt for originalen

- Vi ville ha et frittstående og funksjonelt tilbygg og ikke slå ihjel det opprinnelige, ærverdige jugendhuset, sier eierne.

Samtid i samspill med fortid

De ønsket altså å bruke nåtidens formspråk uten at dette skulle resultere i et outrert tilbygg, upassende i stilen til resten av anlegget.

Tilbygg med pyramidetak

Den nye arkitektløsningen omfatter blant annet et nytt, høyreist tilbygg like ved siden av det gamle hovedhuset. Det rommer entre og en oppsiktsvekkende trapp som leder opp til en lys og åpen tv-stue.

Taket på tilbygget er kledd med et såkalt forhåndspatinert RZ-metall, et materiale som skal tåle alt, og har den egenskap at det skifter farge med lysforholdene.

Himmelsk dør

Døren som er gjort over tre meter høy for å passe linjene i begge husene er også litt av et syn.

Finpusset hovedhuset

KOBOLTBLÅ KONTRAST: Oppholdrommet/tv-stuen i annen etasje preges også av det koboltblå veggfeltet. Børge Mogensens Fredericia-bord er en av de mange danske designmøblene i huset. I taket en tredve år gammel Flos lampeklassiker. Kasthall gulvteppe.
KOBOLTBLÅ KONTRAST: Oppholdrommet/tv-stuen i annen etasje preges også av det koboltblå veggfeltet. Børge Mogensens Fredericia-bord er en av de mange danske designmøblene i huset. I taket en tredve år gammel Flos lampeklassiker. Kasthall gulvteppe. Foto: FOTO: Espen Grønli
SOLID MIKS: Trappen med massiv, amerikansk eik i trinnene slynger seg ned til hovedetasjen med et stålgrått skifergulv.
SOLID MIKS: Trappen med massiv, amerikansk eik i trinnene slynger seg ned til hovedetasjen med et stålgrått skifergulv. Foto: FOTO: Espen Grønli

I tillegg til å tegne tilbygget tilbakeførte SJ arkitekter hovedhuset så godt som mulig tilbake til sin opprinnelige jugendstil utvendig.

FLYTTET PÅ ROM: Arkitekten fikk revet vegger og flyttet kjøkkenet fra annen til første etasje. Stolene med finer i ryggen er tegnet av danskenes designdronning, Nanna Ditzel.
FLYTTET PÅ ROM: Arkitekten fikk revet vegger og flyttet kjøkkenet fra annen til første etasje. Stolene med finer i ryggen er tegnet av danskenes designdronning, Nanna Ditzel. Foto: FOTO: Espen Grønli
- Tilbygget åpnet opp og forynget villaen vår betraktelig, sier byggherre Robert Tandberg.
- Tilbygget åpnet opp og forynget villaen vår betraktelig, sier byggherre Robert Tandberg. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Rev ned - og bygget opp igjen

De rev også ned innvendige vegger og fikk laget et åpnet kjøkken med kjølerom, dagligstue og storstue.

Et barnevennlig indre

Beboernes ønske om et fleksibelt, barnevennlig interiør førte til massive gulv over alt. Det er mahogni i hovedhuset og glattslipt Otta-skifer i tilbygget.

Overflater som kan fornyes

Den luftige trappen som svinger seg opp til tv-stuen har solide trinn i amerikansk eik. Felles for alle disse treoverflatene er at slites de ned, er det bare å slipe og lakke dem på nytt.

Sjøgrønnne vegger kler vasker

Oppe i annen etasje ligger også badet som ble innredet i det som før var et kjøkken. Det er innredet i renskrapet, minimalistisk stil og med sjøgrønne vegger som matsjer blant annet de italienske designvaskene.

Gullaldermøbler ruler

- Vi har ellers en spesiell interesse for danske designmøbler, og særlig de fra den såkalte gullalderen som pågikk i Danmark et par tiår etter siste verdenskrig, sier Robert Tandberg.

Pionerer som varer evig

Slike møbler, blant annet modeller signert pionerer som Børge Mogensen går som en rød tråd tråd gjennom så si alle større rom i dette anlegget.

Se mer:

Så kul kan ny, norsk arkitektur bli

Bygget om enebolig til funkisstil

RENT OG LEKKERT: Badet ble plassert der kjøkkenet var. De sjøgrønne veggene passer til de lette valørene i de italienske designvaskene.
RENT OG LEKKERT: Badet ble plassert der kjøkkenet var. De sjøgrønne veggene passer til de lette valørene i de italienske designvaskene. Foto: FOTO: Espen Grønli
TRANPARENT: Slik skal glassbyggestein brukes. Her er glassblokkene omrammet slik at det dannes solide vegger - samtidig som de brukt slik at dagslyset faller helt inn i dusjnisjen.
TRANPARENT: Slik skal glassbyggestein brukes. Her er glassblokkene omrammet slik at det dannes solide vegger - samtidig som de brukt slik at dagslyset faller helt inn i dusjnisjen. Foto: FOTO: Espen Grønli
Planer Jugendvilla Robert Tandberg
Planer Jugendvilla Robert Tandberg Foto: SJ Arkitekter
Planer Jugendvilla Robert Tandberg
Planer Jugendvilla Robert Tandberg Foto: SJ Arkitekter
Planer Jugendvilla Robert Tandberg
Planer Jugendvilla Robert Tandberg Foto: SJ Arkitekter
Planer Jugendvilla Robert Tandberg
Planer Jugendvilla Robert Tandberg Foto: SJ Arkitekter

Se over 1000 inspirerende interiørbilder

Få Klikk Bolig nyhetsbrev

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning