Hus ved sjøen

- Jeg malte alt i hele huset da vi overtok

Tak, vegger og gulv ble lyse. Likevel er det blått og grønt som dominerer hjemme hos Hulda Slettnes.

FARGERIKT: Pelargonier i vinduskarmen og smårutete vinduer gir glassverandafølelse innerst i stua. Lenestolene kommer fra Fretex, og den svarte lampa er kjøpt på Jysk.
FARGERIKT: Pelargonier i vinduskarmen og smårutete vinduer gir glassverandafølelse innerst i stua. Lenestolene kommer fra Fretex, og den svarte lampa er kjøpt på Jysk. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset
Publisert Oppdatert
HUS VED SJØEN: Hulda og Arnt Håvard lever lykkelig i huset som kalles Ingeborgstua, etter hun som har bodd i huset lengst. Her hos det blide paret råder sommerhusfølelsen året rundt.
HUS VED SJØEN: Hulda og Arnt Håvard lever lykkelig i huset som kalles Ingeborgstua, etter hun som har bodd i huset lengst. Her hos det blide paret råder sommerhusfølelsen året rundt. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

Det finnes mange flotte, gamle sommerhus i Norge.

Utfordringen når man kjøper slike hus er ofte å beholde huset gamle sjel. Magasinet Lev Landlig har besøkt Hulda Lyngmo Slettnes og Arnt Håvard Slettnes.

I deres helårshus fra 1898 ble løsningen å male det meste i lyse farger.

Les mer om deres prosjekt her:

HVOR: Oldra utenfor Harstad.

HVA: Bor i et gammelt hus ved sjøen.

YRKE: Hulda er barnevernspedagog, jobber i SFO, Arnt Håvard er system­tekniker i Forsvaret.

VISJON: Beholde det unike og originale ved huset, som gamle gulv, gamle dører og lignende. Det som har vært nødvendig å restaurere er blitt laget i stil med tids­epoken huset er bygget i.

DRØM: Drømmen har vært å finne et hus med særpreg. Det har vi vært så heldig å få oppfyllt.

PLANER: Med tida er planen å få bygd på huset. Mindre plan er å få lagt nytt tregulv i stua og fliser i den innerste delen av stua.

LES MER: Huldas blogg: huldals.blogspot.com og på instagram @ingeborgstua

Drømte om hus med særpreg

Havbrisen må ha tatt med seg noen blomster fra hagen også, på veien inn, gjennom den åpne ytterdøra; den som står på vid vegg så snart været tillater det, og lar huset bli større og få noen ekstra rom i hagen utenfor.

Det som blomstrer ute har kommet inn; litt her og litt der. I det lille huset med den harmoniske fargepaletten, hvor Hulda og Arnt Håvard i løpet av de siste seks årene har skapt drømmehjemmet sitt.

De drømte om et hus med særpreg, og fant det for seks år siden, rett over veien for der de bodde, her i Oldra utenfor Harstad.

Hus ved sjøen

- Det er vel litt lite, og hvor i all verden skal jeg gjøre av støvsugeren, tenkte Hulda første gang de var og så på huset. De slo egentlig fra seg hele kjøpet med det, både hun og Arnt Håvard.

Men tanken på å få lov til å bo der, i det sjarmerende huset, med hagen nesten nede i fjæresteinene, slapp ikke taket i dem, og etter å ha sett på huset en gang til, tok Hulda den avgjørende telefonen til husets selger: 

- Vi blir å ta huset, sa hun bestemt. De lot være å vente på tilstandsrapporten, for nå hadde de bestemt seg, og ville ikke at noen andre skulle snappe huset foran nesene på dem.

Selger ønsket ikke at huset etter faren skulle bli et sommerhus som sto tomt om vinteren, og satte pris på at de to fra andre sida av veien ville bo der på helårsbasis.

Overtok hagen først

To glade mennesker, og en piknikkurv. En nøkkel går i låsen. Porten glir opp. Smil og glede, sommer og sol.

Teppe i gresset. Havbrisen leker i håret.

Håpet hopper og danser i brystet. Nøkkelen til hagen er deres. Snart får de nøkkelen til huset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOMMERLIG: Ved vasken, som er fra Villeroy og Boch, ble den gamle veggen beholdt synlig. Svart kran og skålhåndtak fra Ikea bryter opp i alt det lyse. Kjøkkenet er nylig oppusset i lyse blåtoner og ny hvit innredning fra Sigdal. Kjøkkenbordet og stolene, som paret kjøpte da de var nygifte, er også nymalt i forbindelse med kjøkkenrenoveringen.
SOMMERLIG: Ved vasken, som er fra Villeroy og Boch, ble den gamle veggen beholdt synlig. Svart kran og skålhåndtak fra Ikea bryter opp i alt det lyse. Kjøkkenet er nylig oppusset i lyse blåtoner og ny hvit innredning fra Sigdal. Kjøkkenbordet og stolene, som paret kjøpte da de var nygifte, er også nymalt i forbindelse med kjøkkenrenoveringen. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

Da avgjørelsen endelig var tatt fulgte ei travel tid for Hulda og Arnt Håvard. Hele hagen ordnet de i stand fjorten dager før overtagelsen, for Hulda hadde masse blomster i morens drivhus som ventet på å få komme ut.

Og da de overtok på selveste sankthansaften i 2009, var hagen klar for sommeren, og de to tok malerkostene fatt. 

- Jeg malte hele sommeren det året, smiler Hulda Slettnes.

- Jeg malte alt i hele huset i lyse farger; tak, vegger og de fleste golvene. 

Arnt Håvard og Huldas far sto for snekkerarbeidene, og fikk blant annet lagt nytt tregulv, samt bygget et skap til støvsugeren i gangen, og dermed var dét problemet løst.

Vaffelhjerter i en hagestol. Familie som hjelper, i en nymalt stue. Prat og tanker. Blikk som vandrer. Kinn med smil på, framtidshåp og drømmer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sommerhus-stil

LYSE FARGER: Hele huset er fargesatt i lyse og harmoniske farger. Under skråtaket på loftet har Slettnes innredet et rom til inspirasjon. Her holder hun på med små prosjekter ved det grønne bordet. Sommerstemningen er til å ta og føle på; Lyse vegger, gråmalt gulv og møbler i pastellfarger, akkurat slik Slettnes liker det.
LYSE FARGER: Hele huset er fargesatt i lyse og harmoniske farger. Under skråtaket på loftet har Slettnes innredet et rom til inspirasjon. Her holder hun på med små prosjekter ved det grønne bordet. Sommerstemningen er til å ta og føle på; Lyse vegger, gråmalt gulv og møbler i pastellfarger, akkurat slik Slettnes liker det. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

Døra står åpen og sommeren fyller huset med lys, og deilig sval sjøluft, ispedd noen spredte toner av blomsterduft. Rene flater, delikate farger og enkel pynt preger huset som Slettnes har innredet i sin særegne sommerhus-stil.

En liten touch av det maritime, samt noen rustikke kurvmaterialer, er også å finne for kontrastens skyld, slik at det hele ikke blir for søtt. 

- Jeg liker det sommerlige uttrykket, smiler hun, og setter en bukett med blåklokker på bordet i den innerste delen av stua. Jeg er så glad i blomster, og plukker med meg inn det jeg finner når jeg er rundt omkring på turer, eller jeg tar med meg en bukett inn av det som vokser i hagen her.

En tur på stien. Bukett i hånda. Hytta sover, trærne rasler. To vil hvile under trekronene. Under taket i den grønne, milde skogen.

Nyte sommeren, drømme litt om fremtiden.

- Jeg har alltid likt blått, og her i huset som ligger så nær havet synes jeg det passer så godt å innrede med forskjellige blåtoner, sier Slettnes.

Forandring fryder

Sommer som vinter er det de blå tonene som dominerer i Ingeborgstua. Om høsten og vinteren følger blåfargene årstidenes skiftninger og blir litt mørkere.

Stilen endres, og går fra sommerhus-stil til litt mer industripreget stil. Inne blir som ute, litt røffere og mørkere, som den nordnorske vinteren.

Sommeren på hell og endelig i hus. Kveldssol smiler gjennom åpent vindu. Sengetøy med sommerbris. Ro og fred i lyse rom. Sovne søtt med smil om munn.

Noen milde grønnfarger har også fått slippe til sammen med de blå tonene i huset, som ble bygget i 1896. Små skap og hyller i grønt harmonerer fint med de forskjellige blåfargene rundt om.

Nå som alle de store flatene er malt, er det enkelt å forandre litt i rommene ved å male møbler og småting.

- Jeg er glad i å male. Farger betyr mye for trivselen, og det skal ikke mer til enn å skifte farge på en hylle eller et lite møbel. Man får også lett et annet uttrykk ved å forandre med tepper og puter, smiler Hulda Slettnes.

BLÅTONER: Hulda liker å forandre rommene ved å bytte tekstiler. Tepper, puter og gardiner skaper stemning som passer til årstidene. Om sommeren er det lyse blåtoner som gjelder.
BLÅTONER: Hulda liker å forandre rommene ved å bytte tekstiler. Tepper, puter og gardiner skaper stemning som passer til årstidene. Om sommeren er det lyse blåtoner som gjelder. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

- Jeg har et lager av tepper og puter i et annet hus, og blir mobbet litt av søsteren min for at vi kjører så mange ting fram og tilbake, men det er slik vi liker det.

Sommersol og bølgeskvulp. En dør står åpen. Havbrisen tar toner inn. Klinger sammen. Grønne, blå, med sommer på. Et hus ved sjøen. Vårt sted.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Huldas interiørtips

● Forandre tekstiler etter årstida. La naturens skiftninger danne grunnlag for fargevalg.

HUS VED SJØEN: En lys base og møbler i forskjellige pastellfarger gir sommerstemning hele året oppe på inspirasjonsrommet. En liten blomsterkrans på en knagg gir ekstra sommerstemning i huset som er innredet i Slettnes særegne sommerhus-stil. En frodig bukett av blåklokker, som Slettnes har plukket, pynter opp på sinkbordet i stua.
HUS VED SJØEN: En lys base og møbler i forskjellige pastellfarger gir sommerstemning hele året oppe på inspirasjonsrommet. En liten blomsterkrans på en knagg gir ekstra sommerstemning i huset som er innredet i Slettnes særegne sommerhus-stil. En frodig bukett av blåklokker, som Slettnes har plukket, pynter opp på sinkbordet i stua. Foto: FOTO: Monica Almskår Heggset

● Bruk gamle materialer som drivved til å lage nye ting, for eksempel en speilramme, hylle eller lignende.

● Bruk det naturen har å by på. Om sommeren plukker jeg inn buketter fra hage og grøftekant, de er fine innslag i rommene.

● Gå på loppemarkeder og bruktbutikker, finn gamle møbler og ting som du kan lage din egen vri på.

● Jeg liker det enkle når jeg innreder. For eksempel en bukett blomster på kommoden eller bordet. Enkelt og stilrent går ikke av moten.

● Oddetall er en sikker vinner når stilleben settes sammen: 1, 3, 5, 7. Blir det for symmetrisk ser det lite spennende ut. Et tilfeldig uttrykk gir mer personlighet i interiøret.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning