Julegaver, shopping og interiør

Her kan du handle interiørgaver, bo på vakre hoteller og spise god mat

En kort flytur unna får du herlig førjulsstemning, god mat og alt du kan ønske deg av julegaveshopping.

Hotel Telegraaf i gamlebyen i Tallinn holder til i et tidligere bank- og telegrafsenter. Innredningen er lukseriøs, en blanding av klassisk og moderne. Her finner du den typisk estiske kombinasjonen av mye svart og krystall.
Hotel Telegraaf i gamlebyen i Tallinn holder til i et tidligere bank- og telegrafsenter. Innredningen er lukseriøs, en blanding av klassisk og moderne. Her finner du den typisk estiske kombinasjonen av mye svart og krystall. Foto: FOTO: Hotel Telegraaf
Publisert Oppdatert

Gruer du deg til julehandelen med overfylte butikker og kjøpesentre? Vi har lagt opp en handlerute for deg som byr på god mat, spennende butikker og fine opplevelser. Her kan du handle alt for å skape ditt personlige interiør hjemme eller bare gi bort i julegave.

Reis på juleshopping i Aarhus, Gøteborg, Edinburgh og Tallinn. Felles for disse byene er at de er spesielt fine julebyer som ligger en kort flytur unna, slik at det er mulig å reise fra en dag til en annen. Og det er nok å ta seg til på alle stedende, så sett gjerne av litt bedre tid til å komme i skikkelig julestemning.

Aarhus

Danmarks hyggeligste by, Aarhus, er et super-romantisk shoppingmekka med mat i verdensklasse. Et absolutt julemust! Her kan du kjøpe både ny og gammel dansk design i byens store varemagasiner, små unike butikker, eller på et av julemarkedene. Fly fra Gardermoen eller Moss Rygge på 1 time.

Byen er en studentby med masse fine restauranter og cafeer. Den er også kjent for sitt yrende miljø rundt kunst-, design og arkitekturfaget. Her finner du gamle bindingshus dekket i sne, og et moderne museum med Rainbow Panorama hvor du kan spise brunch og nyte utsikten over hele byen.

Her shopper du og koser deg:

Gamlebyen i Aarhus
Gamlebyen i Aarhus Foto: FOTO: visitaarhus.com
Kjøp med deg et klassisk designminne hjem fra Aarhus som julepynt fra Georg Jensen.
Kjøp med deg et klassisk designminne hjem fra Aarhus som julepynt fra Georg Jensen. Foto: FOTO: Produsent

I museet Den gamle by kan du oppleve ekte, dansk tradisjonsjul, mens kunst- og julemarkedet på Ridehuset har 80 boder med mer eller mindre morsomme gavetips.

På musikkhuset og i Aarhus domkirke kan du høre julekonserter i hele desember.

Men nok om kosen, du har reist hit for å shoppe, og du har ikke reist forgjeves. Som København har også Aarhus sitt Strøget, her finner du 850 meter med 150 forskjellige butikker. Nærmest paradis.

Vil du handle innendørs kan du prøve varehuset Magasin, i Immervad 2-8. Det er proppet med klær, interiør og gaver av kjente merkevarenavn, også noen du ikke finner i Norge (ikke glem sjokolade i Summerbird-butikken!).

I Klostergade 20 ligger La Maison, en interiørbutikk med nytt og brukt i fransk landstil.

I Mejlgade 19 finner du RAS, redesign, antikviteter og brukt.

En annen antikvitetsbutikk verdt et besøk er Madam Butterfly i Borggade 11, mens Plint har møbler og interiør i landstil, Søndergade 3.

For dansk kunsthåndverk og design, prøv 1+1 Textil i Grønnegade 41. I Sidegaderne finner du ny design, både innen klær, interiør og smykker, mens i Vestergade kan du gjøre bruktkupp og kjøpe kunst og håndverk.

Her bor du

I butikken La Maison finner du nytt og brukt i fransk landstil.
I butikken La Maison finner du nytt og brukt i fransk landstil. Foto: FOTO: La Maison

Hotel Guldsmeden ligger i gamlebyen, med 27 hyggelige rom. De driver økologisk, og frokosten er beryktet, så god er den.

Hotel Royal skryter av 170 års hotellhistorie. Deler av bygningen var Aarhus første rådhus på 1200-tallt. Her finner du også en kunstsamling, vinterhagerestauranten Queens Garden, og Royal Casino.

Hotel Villa Provence er et intimt boutiquehotell med bakgårdshage og hyggelig lounge i sentrum.

Her spiser du

Cafe Englen ligger i Studsgade 3 og serverer franskinspirert mat. De skal ha byens beste brunsj, men serverer hele dagen. Lunt og intimt.

Hotel Villa Provence, Aarhus.
Hotel Villa Provence, Aarhus. Foto: FOTO: Hotel Villa Provence

Aarhus Teaterbodega i Skolegade 7 har servert danske spesialiteter siden 1908. Smørbrød er selvfølgelig, men også mye annet godt.

Langs Aaen ligger det flere hyggelige kafeer som serverer noe godt til kaffen.
Langs Aaen ligger det flere hyggelige kafeer som serverer noe godt til kaffen. Foto: FOTO: visitaarhus.com

Tesalongen Simply Tea i Åboulevarden 19 serverer klassisk afternoon tea med ferske scones, småkaker og en kanne med sin egenimporterte, eksklusive oolongte. Sukk!

Det ligger også mange hyggelige spisesteder langs Aaen, og på museet ARoS, der Munchutstillingen Angst/Anxciety nå vises, serverer de luksusbrunch i helgene.

På byens julemarkeder får du gløgg, og det er også mulig å smake og kjøpe med seg herlige godbiter hjem til jul.

Edinburgh

Edinburgh, en av verndens vakreste byer gjør seg i vinterskrud, med skøytebane, herlige varehus og litt haggis for den som tør. Fly fra Gardermoen på 1 time og 50 minutter.

Her shopper du og koser deg

Utsikt over Edinburgh og julemarkedet med pariserhjul.
Utsikt over Edinburgh og julemarkedet med pariserhjul. Foto: FOTO: visitscotland.com

Et av de mange julemarkedene, det største, er German Christmas Market ligger i hovedgaten Princes Street Gardens. Her finner du en opplyst skøytebane, samt boder som selger gløgg, mat og håndverk.

Hos Kinloch & Anderson kan du kjøpe alt fra smågaver og skotskrutede kashmirskjerf til full galla-kilt.
Hos Kinloch & Anderson kan du kjøpe alt fra smågaver og skotskrutede kashmirskjerf til full galla-kilt. Foto: FOTO: Kinloch & Anderson

En rekke arrangementer går av stabelen i regi av Winter Festivals, blant annet et veldedighetsløp i julenissedrakter. En no-miss.

Julekonserter får du i hopetall, for eksempel Edinburgh University Renaissance Singers' årlige konsert, eller en av de mange som holdes i St. Giles-katedralen.

Når du har fått nok kultur kan du fråtse i julepynt i Ye Olde Christmas Shoppe på The Royal Mile og Nutcracker Christmas Shop i Muthill Road.

Et av verdens mest ikoniske varehus er Jenners i 48 Princes Street. Her finner du internasjonal og skotsk design, men også masse julestemning. Varehuset Harvey Nichols i 34 St Andrews Square er også verdt et besøk, med mer internasjonal design.

The White Company i 88 George Street, har møbler, interiør, nattøy og koseklær som vi bare elsker.

Emma Bridgewater i 28a Dundas Street får du engelsk keramikk med søte, håndmalte design.

I Princes Street ligger de rimeligste kjedebutikkene, mens de litt dyrere ligger i i George Street.

I Grassmarket ligger bruktbutikkene, og i området rundt finner du nye designere og morsomme småbutikker.

Her bor du

Tiger Lily Hotel ligger i et gammelt townhouse, sentralt i George Street. Blanding av moderne design og klassisk eleganse, med en bra restaurant og bar.

Grassmarket Hotel ligger i Grassmarket, et område med yrende liv, cafeer, barer og brukt- og småbutikker. Morsom stil med tegneserier på veggene.

The Howard Hotel ligger sentralt i New Town. Femstjerners britisk eleganse, i kjeden The Edinburgh Collection som har flere hyggelige hoteller.

På Emma Bridgewater finner du alt av servise i keramikk malt med ord, fugler eller andre motiver. Det er også mulig å bestille kopper og andre gaver med navn på. Jenners er Skottlands svar på Harrods.
På Emma Bridgewater finner du alt av servise i keramikk malt med ord, fugler eller andre motiver. Det er også mulig å bestille kopper og andre gaver med navn på. Jenners er Skottlands svar på Harrods. Foto: FOTO: Emma Bridgewater og visitscotland.com

Her spiser du

Glass & Thompson i 2 Dundas Street er en deli med små bord, hvor du kan innta retter og godbiter fra disken, bakevarer og god kaffe. Perfekt til frokost!

The Dome i 14 George Street er et spektakulært lokale proppfullt av julestemning. Bar, café og restaurant, prøv en afternoon tea her.

The Gardener's Cottage i 1 Royal Terrace Gardens, lager prisvinnende kokker herlige retter av lokale råvarer.

Gøteborg

Sov godt på designhotellet Tiger Lily, som ligger i et gammelt Townhouse i New Town.
Sov godt på designhotellet Tiger Lily, som ligger i et gammelt Townhouse i New Town. Foto: FOTO: Tiger Lily Hotel

Sannsynligvis Skandinavias peneste juleby med hyggelig marked i Haga, over hundre juletrær i Liseberg og flust av herlige interiørbutikker. Fly fra Gardermoen på 1 time. Eller ta bussen!

The Dome holder til i et gammelt banklokale og er fantastisk pyntet til jul.
The Dome holder til i et gammelt banklokale og er fantastisk pyntet til jul. Foto: FOTO: The Dome

Her shopper du og koser deg

Jul på Liseberg er Sveriges største julemarked, med rundt 80 boder og butikker, skøytebane, et skilandskap med ekste snø for de minste, nisseland og restauranter som serverer julemat. Parken er opplyst av fem millioner lys og over hundre juletrær.

Mer julestemning får du i Ljusstråket, en tre kilometer lang strekke fra havnen, med det opplyste Gøteborgshjulet, langs Avenyen og ender opp på Liseberg.

Julemarked i gamlebyen Haga er likevel byens hyggeligste, blant husene fra 1800-tallet og brostensgater. Når du først er her, stikk innom Haga hem, en interiørbutikk i landlig stil i Haga Nygata 1.

Kronhuset er et gammeldags julemarked innendørs, i byens eldste bygning. Her kan du kjøpe kunst og håndverk fra selgere i historisk bekledning.

Mer moderne shopping finner du i Artilleriet, en lekker design og møbelbutikk med blanding av moderne og vintage i Magasinsgatan 19.

Floramor & Krukatös på Kaserntorget 8 er en vakker blomster- og innredningsbutikk med eget krukkemakeri.

Grandmas i Vallgatan 36 er en stor butikk med møbler og interiør fra skandinaviske og internasjonale produsenter, mens Phillies design i Linnégatan 6 har møbler og interiør i klassisk, romantisk og landlig stil.

Grönbergs interiør i Kungsgatan 18 har et håndplukket sortiment og blomster, mens Casa Linné i Kungstorget 5 har interiør i mer klassisk stil.

Her bor du

First Hotel Avalon ligger på Kungstorget 9, og er et feng-shui sertifisert designhotel, møblert med skandinaviske designperler. Svømmebasseng på taket og populær restaurant og bar.

Hotel Flora på Grönsakstorget 2 er etfamilieeid designhotell med 68 rom, midt i hjertet av shoppingkvartalet.

Dorsia Hotel & Restaurant i Trädgårdsgatan 6 er et eksklusivt lifestylehotell med 37 rom. Svulstig belle epoque-interiør med mye tekstiler, kunst og sterke farger.

Her spiser du

Da Matteo er en kjede av kaffebrenneri og surdeigsbakeri, enten i Magasinsgatan 17 A eller Vallgatan 5. Kafeen har kaffe, sandwicher, pizza, salater og godt brød til å kjøpe med hjem.

Cafeva i Haga Nygata 5 er kjent for sine gode supper.

Boltre deg i overdådig belle epoque interiør på Hotel Dorsia.
Boltre deg i overdådig belle epoque interiør på Hotel Dorsia. Foto: FOTO: Hotel Dorsia

Restaurang Kungstorget i Kungstorget 7 har deilig lunsj, klassisk svensk husmannskost, samt bistromeny i et hyggelig lokale.

Sjømagasinet i Adolf Edelsvärds gata 5 serverer fisk og litt annet i et rustikk miljø, helt nede ved elven. Eksklusivt, men verdt hver krone.

Tallinn

Europas best bevarte gamleby i Hanseatisk stil byr på tradisjonelt julemarked, jazzfestival og herlig sjokolade. Fly fra Gardermoen på 1 time og 30 minutter.

Her shopper du og koser deg

Det er ikke jul i Tallinn før markedet åpner på rådhusplassen. Her kan du kjøpe lokalt håndverk og smake estisk julemat, samt beundre det vakre rådhuset i gotisk stil. Det er likevel julemarkedet på Viimsi Open Air Museum, en 15 minutters busstur fra sentrum, som er størst og best. Museet huser også en versjon av restauranten Kolu Kõrts, se Her spiser du.

Frem til 12. desember har byen jazzfestival, Christmas Jazz, med flere gode konserter rundt om i byen.

Gamlebyen er Europas best bevarte Hanseby, og svært vakker. Hovedplassen Masters' Courtyard er . Her ligger også St. Catherine's Passage, byens mest romantiske gate, med håndverkere og små, unike butikker. Sjekk også Tali i Voorimehe 4, med nye, estlanske designere, og gå absolutt innom Chocolaterie Pierre i Vene 6 og kjøp med deg noen godbiter hjem.

Shoppingen ellers i Tallinn er også bra. Av de mest unike butikkene anbefaler vi Nuku Pood på Raekoja plats 18, byens eldste lekebutikk med fantastiske dukker.

Estonian Design House har estisk design, Nu Nordik har interiør i nordisk stil, Naiiv har mote og interiør av kule, unge designere, mens den anerkjente keramikeren Helina Tilk har butikk i Rataskaevu 6. Katariina Guild er en relativt nyutviklet bydel, med små butikker og mye fin julepynt.

Her bor du

Utsikt over et snødekket Tallinn.
Utsikt over et snødekket Tallinn. Foto: FOTO: Zigomar

Hotel Telegraaf i Vene 9 i gamlebyen holder til i et tidligere bank- og telegrafsenter. Stilen er en blanding av moderne og klassisk design, med fokus på komfort og velvære.

Lekker resepsjon på Hotel Telegraaf i Tallinn.
Lekker resepsjon på Hotel Telegraaf i Tallinn. Foto: FOTO: Hotel Telegraaf
Kakene på Café Josphine er nesten verdt turen til Tallinn i seg selv. Cafeen har også et nydelig interiør, som står i stil med baksten.
Kakene på Café Josphine er nesten verdt turen til Tallinn i seg selv. Cafeen har også et nydelig interiør, som står i stil med baksten. Foto: FOTO: Toomas Tuul/Café Josephine

Nordic Hotel Forum i Viru väljak 3, ligger nær gamlebyen og preges av nordisk design inspirert av estisk natur.

Merchant House i Dunkri 4-6 er et sentralt, lite boutiquehotell som strekker seg over to gamle bygninger. Behagelig interiør i rustikk, estisk stil.

Her spiser du

Reval cafe Tallinn er en kafékjede, blant annet i Vene 1, med frokost, brunsj og lunsj i stemningsfullt, rustikt miljø.

Kuldse notsu Kõrts i Rataskaevu 7 i sentrum serverer tradisjonell julemat fra Estland, fra servitører i nasjonaldrakt.

Café Josephine i Vene 16 er nydelig, både hva interiør og godbiter angår.

Restoran Ö i Mere pst. 6E er en hyggelig restaurant, sentralt i byen. De serverer lokal mat med en moderne tivst, og er kåret til en av Estlands 50 beste.

Les også:

Møbelverdenes svar på Idol er her

De bor i en gammel togstasjon

Den billigste veden kjøper du her

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning