Gjenbruk i interiøret

Her får gamle ting en ny sjanse

Flere ting i denne leiligheten ble funnet i søpla.

VELBEVART KJØKKEN: Eva Nyeborg håper å lære sønnen Teodor om verdien av å vise omtanke for det autentiske og det opprinnelige.
VELBEVART KJØKKEN: Eva Nyeborg håper å lære sønnen Teodor om verdien av å vise omtanke for det autentiske og det opprinnelige. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

På toppen av hylla står tre digre bokstaver. Å dekorere med en bokstav eller tre er et utbredt grep i trendbevisste hjem, men Eva er ikke typen til å blåse penger i landets mest trendy interiørbutikker.

Derimot titter hun ofte oppi konteinere. Bokstavene, som en gang sto på Majorstuhuset noen t-banestopp unna, var nemlig på vei til fyllinga.

- Det er vandalisme at bokstavene ble fjernet, de burde bare stått der. Men når de nå først skulle skrotes, er jeg glad for å ha sikret meg noen av dem, forteller Eva.

Hun har demontert sprukne neonrør, skrubbet vekk størknet dueskitt og stokket litt på rekkefølgen.

Bare ekte vare

- Vi samarbeider om å fikse mange av de gamle, rare objektene som har det med å plutselig befinne seg hjemme hos oss. Bare ekte ting har sjel. Vi kjøper aldri nye ting som ser ut som de er gamle.

SE SPISKAMMERET: Før kjøleskapene ble allment tilgjengelig, ble hus og leiligheter gjerne bygget med et eget rom der matvarer kunne oppbevares kjølig. I dette kjøkkenet står spiskammeret fremdeles høyt i kurs.
SE SPISKAMMERET: Før kjøleskapene ble allment tilgjengelig, ble hus og leiligheter gjerne bygget med et eget rom der matvarer kunne oppbevares kjølig. I dette kjøkkenet står spiskammeret fremdeles høyt i kurs. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Hylleseksjonen over kjøkkenbenken pleide å være stappfull av votter og luer, og fra knaggene pleide det å henge jakker, skjerf og ransler.

HISTORISK SUS: Kjøkkenskrogene er fra Ikea, men frontene er fra 1920-tallet, samme periode som huset ble bygget. Jon Geir har selv restaurert og tilpasset kjøkkeninnredningen.
HISTORISK SUS: Kjøkkenskrogene er fra Ikea, men frontene er fra 1920-tallet, samme periode som huset ble bygget. Jon Geir har selv restaurert og tilpasset kjøkkeninnredningen. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Har du gått på en norsk skole, vil du trolig kjenne igjen denne møbeltypen fra korridorene som ledet inn til klasserommet.

Hyllemøbelet er i god stand, men passet tydeligvis dårlig i skolens fornyingsplaner. Derimot passet den perfekt i oppussingsplanene til Eva Nyeborg og Jon Geir Placht.

Nå er hylla fylt av glass, tallerkener og krus.

Når Eva skal fornye i hjemmet sitt, går hun ikke i butikken.

Hun går en tur.

- Jeg har øynene med meg når jeg er ute og går. Ofte kommer jeg over noe fullt brukbart som skal kastes.

Også når det kommer til materialer stiller Eva strenge krav til hva som får passere over dørstokken.

- Jeg foretrekker naturmaterialer; tre, bomull, lin og ull, og unngår helst syntetiske materialer. Jeg har en Kartelllampe i plast som jeg fikk gratis fordi den var defekt, men den kunne fikses.

5 grunner til gjenbruk

BRUKTKJØP OG EGENDESIGN: De norske skallstolene er fra et loppemarked. Eva har selv laget det vegghengte hyllemøbelet, mens Jon Geir har laget bordet av gamle teakmaterialer.
BRUKTKJØP OG EGENDESIGN: De norske skallstolene er fra et loppemarked. Eva har selv laget det vegghengte hyllemøbelet, mens Jon Geir har laget bordet av gamle teakmaterialer. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
HJEMMESYDD OG PERSONLIG: Sitteputene er sydd av filttrekk med fototrykk av familiemedlemmene.
HJEMMESYDD OG PERSONLIG: Sitteputene er sydd av filttrekk med fototrykk av familiemedlemmene. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Eva Nyeborg peker på fem positive sider ved å bruke gamle saker om igjen.

1) Gjenbruk betyr lavere forbruk, og er positivt for miljøet.

2) Hvis man tager hva man haver, blir resultatet ofte mer personlig og interessant enn ferdigtenkte løsninger.

3) Å finne nye bruksområder for gamle ting stimulerer kreativiteten.

4) Gjenbruk er god økonomi.

5) Det gir glede i hverdagen å finne skatter og redde ting fra å bli kastet.

Selvlagd og vellagd

Eva lager også ting fra bunnen, ikke så unaturlig for en utdannet møbelsnekker. Både vegghyllen ved kjøkkenbordet og lenestolen i stuen er tegnet og utført av Eva under studiene.

KONTAKT MED KJØKKENET: Fra stuen har man god kontakt med kjøkkenet. Vitrineskapet er kjøpt på finn.no, puffen med furumønster er fra Ygg&lyng, mens taklampen er fra Ikea.
KONTAKT MED KJØKKENET: Fra stuen har man god kontakt med kjøkkenet. Vitrineskapet er kjøpt på finn.no, puffen med furumønster er fra Ygg&lyng, mens taklampen er fra Ikea. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
DOBBELTDØR MOT STUEN: Doble glassdører sørger for gjennomlys. Uketavlen på kjøkkenveggen er kjøpt på gamletrehus.com, og har tidligere vært brukt som navnetavle i oppgangen i en av Oslos bygårder. Lenestolen er Evas svennestykke.
DOBBELTDØR MOT STUEN: Doble glassdører sørger for gjennomlys. Uketavlen på kjøkkenveggen er kjøpt på gamletrehus.com, og har tidligere vært brukt som navnetavle i oppgangen i en av Oslos bygårder. Lenestolen er Evas svennestykke. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

I dag jobber hun som kunst- og håndverkslærer på en ungdomsskole, der hun forsøker å skape interesse for og kunnskap om estetiske fag.

Iblant lykkes hun i å overføre sin begeistring for å se potensialet som finnes i gammelt ræl og skrotede materialer. Men ikke alltid.

Evas to barn, Tyra og Teodor, applauderer ikke alle av morens loppekupp og konteinerfunn.

Det bekymrer ikke Eva.

- Jeg tror nok barna vil få sansen etter hvert. Det å ikke kaste er i hvert fall noe de har fått med seg.

Les også:

Slik styler du med "stygge" ting

Stadig flere interiørbilder i vår inspirasjonsguide

AMMUNISJONSKASSE: Den gamle trekassen har trolig vært brukt til å lagre ammunisjon i. Eva satte på hjul og fikk montert en metallplate på hos en blikkenslager. Tv-en trekkes frem når den er i bruk og rulles tilbake etterpå.
AMMUNISJONSKASSE: Den gamle trekassen har trolig vært brukt til å lagre ammunisjon i. Eva satte på hjul og fikk montert en metallplate på hos en blikkenslager. Tv-en trekkes frem når den er i bruk og rulles tilbake etterpå. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
VITRINESKAP OG PROJEKTOR: Et hvitmalt vitrineskap gjør jobben som støvfri bokhylle. Projektoren i hjørnet fungerer ikke, men brukes som reflektor for kubbelys.
VITRINESKAP OG PROJEKTOR: Et hvitmalt vitrineskap gjør jobben som støvfri bokhylle. Projektoren i hjørnet fungerer ikke, men brukes som reflektor for kubbelys. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig
STUEKROK MED SJARM: Jernsengen og puten med barneportrett er
bruktkjøp. Bordlampen er reddet fra en konteiner. Eva har tilført en ekstra dimensjon ved å fjerne stoffet og la stålskjelettet stå bart.
STUEKROK MED SJARM: Jernsengen og puten med barneportrett er bruktkjøp. Bordlampen er reddet fra en konteiner. Eva har tilført en ekstra dimensjon ved å fjerne stoffet og la stålskjelettet stå bart. Foto: FOTO: Ragnar Hartvig

Dette hjemmet er innredet med møbler som tåler en trøkk

Disse barnerommene er på barnas premisser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning