Interiør og trender 2012

Her er interiørtrendene vi tror på i 2012

Moden for litt utbytting på hjemmefronten? Finn ut hvilke trender som gjelder i 2012.

FOR DE INTERIØRTRENDY: Sats på innslag av neon og sterke grafiske mønstre i vår.
FOR DE INTERIØRTRENDY: Sats på innslag av neon og sterke grafiske mønstre i vår. Foto: FOTO: Maison Sauvage og Etsy
Publisert Oppdatert

Det går mot lysere tider, og mange får snart lysten over seg til å friske opp hjemmene sine med nye farger eller møbler.

Men hva er det som gjelder på interiørfronten for våren 2012?

Hvilke trender kommer og hvilke er på vei ut av døren? Vi har spurt ekspertene hva du bør løpe og kjøpe til hjemmet i vår.

Fargerik vår

Flere av de store fargeprodusentene har tro på at våren 2012 kommer til å dytte de nøytrale fargepalettene litt ut av trendbildet. Vi kommer heller til å forelske oss i klare sterke farger for interiøret denne sesongen.

- Vi har tatt utgangspunkt i at 2012 er fullt av optimisme, forklarer fargedesigner Tale Henningsen hos Akzo Nobel/Nordsjö til rom123.no.

Den fargen Nordsjö og Akzo Nobel har aller mest tro på for neste år, og som har blitt kåret til årets farge for 2012, er fargen Juicy Red, en klar fruktig rødfarge.

SE RØDT: Fargeprodusenten Nordsjö tror vi kommer til å omfavne rødfarger denne våren.
SE RØDT: Fargeprodusenten Nordsjö tror vi kommer til å omfavne rødfarger denne våren. Foto: FOTO: AkzoBobel/Nordsjö

- Man skal ta tilbake kontrollen over eget liv - se mange muligheter og få begrensninger. Og ingen annen farge symboliserer denne følelsen i like stor grad som nettopp rød.

Fargegiganten Flügger tror også på rødt.

- En av Flüggers hovedstrømninger for våren har de valgt å kalle Opprørsk Frihet, en skala som består av sterke klare farger, blant annet en pulserende blodrød farge, forklarer Lone Bjørslev Kisbye, pr-ansvarlig hos Flügger til rom123.no.

Grønn

Ikoniske danske Vipp, som er blitt kjent verden over for sine pedalsøppelspann, har de siste årene lansert en "limited edition" farge hvert år, en farge som på mange måter skal fange tidens ånd.

- I år tror Vipp på grønt, med sin friske farge Copenhagen Green, forklarer Trine Storm hos Vipp.

- Årets farge er en hyllest til København, både fordi fargen grønn symboliserer en grønn og miljøvennlig ånd, men også fordi Vipps hjemby kjennetegnes av sine mange grønnoksiderte koppertak og statuer, og ikke minst mange parker og grønne lunger.

Trendforskeren

Den hollandske trendforskeren Li Edelkoort står bak det store, anerkjente trendbyrået TrendUnion i Paris. Hun har i årevis vært betraktet som en av den kreative verdens beste trendforkastere og trekker fulle hus verden over til sine foredrag.

TrendUnion analyserer og videre formidler konsepter, farger og materialer for interiør- og motebransjen. Her er Edelkoorts spådommer for hva som kommer til å prege interiørbildet i 2012:

1. Treverk, gjerne lyst. Bark og barkemønstre kommer også til å gjøre seg gjeldende.

2. Lin og andre naturmaterialer.

3. Korssting, strikking og andre håndarbeidstradisjoner.

4. Rødfarger, men gjerne i kombinasjon med hvite og lyse farger.

5. Personlige hjemmelagde detaljer.

Neon

- Fluoriserende farger har vært en sterk trend i høst, gjerne på små detaljer i interiøret, og jeg tror at denne trenden kommer til å fortsette, forklarer interiørjournalist og stylist Elin Scott til rom123.no.

LYST TREVERK: Ekspertene tror vi kommer til å omfavne lyst treverk i interiøret dette året.
LYST TREVERK: Ekspertene tror vi kommer til å omfavne lyst treverk i interiøret dette året. Foto: FOTO: Ikea

Journalist og redigerer i Boligdrøm, Fredrikke Friis-Bertheussen, er enig:

- Jeg tror helt sikkert at vi kommer til å få se en mer utbredt bruk av detaljer i fluoriserende farger på tekstiler, møbler og andre produkter, som en grafisk, moderne effekt på rustikke eller moderne møbler.

Solveig Grøvle og Ann Helen Lund i Norske Interiørblogger (Nib) tror også at neon holder stand blant de interiørmoteriktige:

- Neonfargede detaljer har jo hengt med en stund, og vi tror ikke det er over enda. Kanskje får vi se flere av neonfargene enn bare rosa.

H&M Home lanserte tidlig i desember sin vår- og sommer kolleksjon, hvor neonfarger var en av de absolutt største trendene.

Mønster og design

 - Det grafiske uttrykket har vi ventet lenge på at skulle komme for fullt til Norge, og nå er det her. Puter, grafiske trykk på veggen, kjøkkenhåndklær og vaser, overalt ser vi geometri, røper Lund og Grøvle.

- Trekantmønster, for eksempel, blir ekstra hot, ser det ut som.

NEON: Ekspertene tror vår facainasjon med neonfarger kommer til å fortsette inn i 2012.
NEON: Ekspertene tror vår facainasjon med neonfarger kommer til å fortsette inn i 2012. Foto: FOTO: Ailine Liefeldt
KNALL: La deg forføre av neonfarger i vår.
KNALL: La deg forføre av neonfarger i vår. Foto: FOTO: Ailine Liefeldt

Interiørfantastene tror også at farger som gull og kopper kommer til å gjøre seg gjeldende på detaljer på interiøret, og det samme gjelder monokrome mønstre i sort-hvitt.

- Vi blir litt mer "global chic", tror Lund og Grøvle.

- Kelim kommer mer og mer, både som tepper og puter. Vi vil også til dels inspireres av "indianerstil".

Kvalitet og ektehet

En annen ekspertene trekker hyppig frem når de snakker om hva som kommer til å gjelde fremover, er at vi igjen snur fokuset mot ekthet på det vi kjøper. Heller færre ting av høyere kvalitet enn mange billige etterligninger og kopier. Dette gjelder for eksempel på områder som:

1. Kunst. Heller en original enn veggene fulle av masseproduserte trykk.

2. Møbler. Unngå kopiene av designklassikerne, spar heller til du har råd til originalen.

GRAFISK: Puter og detaljer med grafiske mønstre kommer for fullt denne våren.
GRAFISK: Puter og detaljer med grafiske mønstre kommer for fullt denne våren. Foto: FAKSIMILE/FOTO: H&M

3. Gulv. Nå er det ekte tregulv som gjelder, ikke laminat og etterligninger.

4. Det samme gjelder vegger. Sats heller på ekte betong enn å lime opp tapeter som har bilde av betong.

Nordisk natur

Det har allerede i flere sesonger nå vært trendy å ta naturen med inn i stua. Vi har forelsket oss i dyremønstre og tekstiler med bilder av alle skogens vesener. Denne trenden holder stand utover i 2012 også, om enn med en mer rå og nordisk vri.

- Vi tror på det rene, nordiske interiøret uten altfor mye stæsj og ting, forklarer Ann Helen Lund og Solveig Grøvle i Norske Interiørblogger.

- Blondt treverk holder også stand og er helt riktig for 2012. Det samme gjelder naturtrenden, vi vil fortsatt ha dyreriket og flora med oss inn, på tekstiler og pynt i hjemmet.

De danske trendanalytikerne i Pej gruppen, som forutser og spår trender og jobber tett med både media og næringsliv, er også rimelig sikre på trenden med natur kommer til å holde stand utover i 2012.

HOT INTERIØR: Kelimtepper er helt i tiden, det samme er lyst treverk, gjerne med en nordisk vri.
HOT INTERIØR: Kelimtepper er helt i tiden, det samme er lyst treverk, gjerne med en nordisk vri. Foto: FOTO: Produsenten

- Gulvtepper og tapeter eller paneler med grafiske naturmønstre er en sterk trend både for vinteren og våren, fortalte trendanalytiker Jakob Søndergård fra Pej gruppen i et trendforedrag på årets gave- og interiørmesse i Lillestrøm.

Les også:

Få trendy interiør på lavbudsjett

Her finner du masse trendy interiørinspirasjon

Her er høstens hotteste interiørtrend

NATUR: Trenden med naturmotiver har vi sett en stund, og den holder fortsatt stand i året som kommer.
NATUR: Trenden med naturmotiver har vi sett en stund, og den holder fortsatt stand i året som kommer. Foto: FOTO: By Nord

Hva sier babyens navnevalg om deg?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning