Interiør og mote

Her er høstens trender, både til klærne og stuen

Mote og interiør har påvirket hverandre i all tid. Se hvordan dagens interiørtrender følger motebildet.

MOTE OG INTERIØR: Trendene på mote og interiør følger hverandre i stor grad, og mange av de store motehusene sater også på interiørkolleksjoner. Missoni er et godt eksempel med sine karakteristiske mønstre på både klær og tekstiler til hjemmet.
MOTE OG INTERIØR: Trendene på mote og interiør følger hverandre i stor grad, og mange av de store motehusene sater også på interiørkolleksjoner. Missoni er et godt eksempel med sine karakteristiske mønstre på både klær og tekstiler til hjemmet. Foto: Missoni og Missoni Home
Publisert Oppdatert

Lar du interiøret ditt inspireres av motetrendene? Da er du i så fall ikke alene.

Trender kommer og går, og mens noen varer over flere sesonger er det andre som kun er et blaff man knapt merker. Motetrendene utmerker seg i større grad enn interiørtrendene, men i hvor stor grad mote og interiør påvirker hverandre er nok ikke alle klar over.

Mote styrer trendene

Mange av trendene vi ser i motebildet lar seg enkelt overføre til interiørverden. Men hvor starter trendene, på catwalken eller hos interiørdesigneren?

- Som regel kommer mote først, understreker Tale Henningsen, fargedesigner i Nordsjø. Motetrender skifter jo mange ganger i året, og det er lettere å følge moten enn å skifte interiør. Men det hender jo at det er andre veien også. Vi får se nå om trenden med treverk kommer. Det høres kanskje rart ut, men stoffer, farger og strukturer kan jo gi en ny mening her.

- I alle tider har mote og interiør lekt med hverandre, både med former, farger, strukturer og mønster. Noen ganger henter jo impulser fra andre kulturer også, da kan det jo starte med interiør.

RØFT OG RUSTIKT: Røffe overflater, treverk, skinn og pels har vært en stor trend i interiøret lenge. På Mulberry sin røffe og litt ville, siste kampanje kan man trekke paralleller fra interiørtrenden og motetrenden. Bilde fra Mulberry og Skeidar
RØFT OG RUSTIKT: Røffe overflater, treverk, skinn og pels har vært en stor trend i interiøret lenge. På Mulberry sin røffe og litt ville, siste kampanje kan man trekke paralleller fra interiørtrenden og motetrenden. Bilde fra Mulberry og Skeidar Foto: FOTO: Produsent

Inspirert av motebilde

Som fargedesigner hos en av de største malingsleverandørene er Henningsen med på å utvikle de nye fargekartene, og påvirker dermed fargetrendene på malingsfronten. Hun lar seg inspirere av mote når hun jobber med fargekartene.

- Det er viktig å hente impulser fra mote også, påpeker Henningsen. Det er jo det som kommer i gatebildet de neste årene, også fester det seg i folks sinn og øyne. Deretter kommer det opp på veggen og på møbler. Noen farger modereres selvfølgelig, og stort sett liker vi lyse farger i interiøret. Men det som er fint, for alle som liker å male, er at er noen dreininger hver høst og vår.

Hvilke linjer kan vi trekke fra moten og inn i interiøret

Ifølge Henningsen er det noen trender i motebildet som også som utmerker seg i interiørverden.

- Hvit er jo en trend som i hovedsak er på interiør, men den kommer også opp i motebilde. I sommer har det vært mye hvitt, både på jeans og tilbehør. Og til vinteren vil myke, hvite gensere komme. Disse myke, lekre fargene i hvitnyanser passer jo perfekt sammen med skinn og beigetoner. Her hentes jo flere av de greige tonene opp. Etniske mønster og smykker blir også stort.

- Folklore og gypsy look er jo helt i tiden, gjerne kombinert med dramatiske farger som sort, gull og blått.

- Røde, varme farger, fra korall som vi har sett en del av i sommer, og mot burgunder preger det vi ser i høst og til vinteren. Her kan man skape spennende kombinasjoner med grønne, dype farger. De grønne fargene kommer i jeans, jakker og vesker.

- Det er spennende med graderinger mellom farger også. Dette brukes med stor letthet på tekstiler, og fargene flyter deilig inn sammen. Lignende effekter kan man få med maling også. Lag på lag både horisontalt o g vertikalt.

- Blått kommer også til å dominere 2013. Spesielt når det gjelder klær.

Viser sin identitet i mote og interiør

HVITE NYANSER: Hvitt i alle mulige nyanser og graderinger har vært stort på interiørfronten i mange år. Til vinteren er det en stor motetrend.
HVITE NYANSER: Hvitt i alle mulige nyanser og graderinger har vært stort på interiørfronten i mange år. Til vinteren er det en stor motetrend. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
FOLKLORE: Folklore er en stor trend på motebildet i høst. I Interiøret ser man også flere eksempler på detaljer med  folklore.
FOLKLORE: Folklore er en stor trend på motebildet i høst. I Interiøret ser man også flere eksempler på detaljer med folklore. Foto: FOTO: Nordsjø
BURGUNDER: Rødtoner og burgunder er stilig i kombinasjon med grønt. Burgunder er en stor trend i motebildet i høst.
BURGUNDER: Rødtoner og burgunder er stilig i kombinasjon med grønt. Burgunder er en stor trend i motebildet i høst. Foto: FOTO: Nordsjø
RØDTONER: Det har vært mye korall på klærne i sommer, nå ser vi fargen på møbler og interiørtilbehør.
RØDTONER: Det har vært mye korall på klærne i sommer, nå ser vi fargen på møbler og interiørtilbehør. Foto: FOTO: Nordsjø
GRADERINGER: Graderinger kommer for fullt. Både på tekstiler til klær og på møbler, puter og tepper.
GRADERINGER: Graderinger kommer for fullt. Både på tekstiler til klær og på møbler, puter og tepper. Foto: FOTO: Nordsjø
BLÅ HØST: Tale Henningsen fra Norsjø spår blått både i mote og interiør.
BLÅ HØST: Tale Henningsen fra Norsjø spår blått både i mote og interiør. Foto: FOTO: Nordsjø

Flere og flere bruker både tid og penger på interiøret sitt og mange ønsker at hjemmet deres skal gjenspeile hvem de er. Kanskje hjemmet ditt også kan avsløre klesstilen og smaken din på klær?

- Noen vil nok også føle at hjemmet gjenspeiler garderoben sin; Har man en klassisk stil med rene linjer, er nok sjansen stor for at interiøret matcher. Er man glad I vintage og møte mellom ulike stiler, ser man nok dette I hjemmet også, forklarer Helle Tjaberg, tidligere redaktør i ELLE Decoration, og som nå driver sin egen blogg Eget rom.

Motebildet beveger seg raskere

Motetrender beveger seg ofte raskere enn de fleste klarer å henge med på, men på interiørfronten går det saktere.

- Det er selvfølgelig fremdeles ikke slik at vi gjør endringer i interiøret vårt like ofte som vi kanskje tilfører garderoben noe nytt, men det er klart at vi blir påvirket av det vi ser på catwalken også når det gjelder hvordan vi innreder hjemmene våre, forklarer Tjaberg. Verden blir stadig "mindre" og bruken av sosiale medier gjør jo at vi mye raskere enn før får kontakt med hva som rører seg i motebildet, det kommer rett inn I stua. Men jeg vil nok hevde at motebildet fremdeles beveger seg raskere enn interiørtrendene. Og det skal vi kanskje være glad for? Det er jo ikke nødvendigvis helt i tråd med den bærekraftige makrotrenden å tenke "ut med det gamle interiøret" hver sesong?

Siden ELLE Decoration definerer seg som et motemagasin for hjemmet, så var det viktig for Tjaberg å følge med motebildet da hun jobbet som redaktør.

- Det handlet om å følge med på motevisningene, trekke paralleller, forsøke å se hvilke trender som enklest ville kunne la seg overføre til hjemmet, forklarer hun. Og jeg følger fortsatt med, det er jo det som er noe av det morsomste med å være "visuell jeger"; å jobbe med å identifisere hvilke nye trender som vil oppstå.

Fargene har kommet

Det har vært snakk om det lenge, men det har tatt sin tid. At fargene skulle komme på interiørfronten har vært spådd en stund nå. Det har vært tydelig i de siste sesongenes av klesmote, men nå ser man også mer farger i interiøret.

ETNISK INSPIRASJON: På Ikea sin kataloglansering i august var etniske mønstre en av de store satsingene deres.
ETNISK INSPIRASJON: På Ikea sin kataloglansering i august var etniske mønstre en av de store satsingene deres. Foto: FOTO:Lala Berlin og Ikea

- De siste par årene har vi sett mye farger i moten, og det fører naturlig nok til at vi blir mer åpne for farger i interiøret vårt igjen, - Vi ser det både i tekstiler, møbler og lamper, legger Tjaberg til. De færreste velger nok en knallfarget sofa, det er enklere med en lampe, en krakk, en pute eller tekstiler.

Også Tjaberg spår at etnisk inspirasjon fra catwalken beveger seg over i hjemmet.

- Vi har sett at kelim- og ikatmønstre er blitt viktige igjen. Skinn, geometriske mønstre og burgunder er også eksempler på motetrender som vil prege interiøret fremover. Et annet litt morsomt eksempel er blant annet den nye smykke- og accessoirkolleksjonen til Anne del Russo for HM - vi som jobber med interiør og design har sett en stund at også vi nordmenn har begynt å ønske oss litt glamour hjemme, som vi bringer inn I form av messing, gull, kobber og marmor.

Designere med interiørkolleksjoner

De siste årene har mange store designere utviklet egne kolleksjoner for interiør. Også blant kjedebutikkene ser man eksempler på dette som med Zara Home, H&M Home og Ellos.

- Det er jo flere designere som de siste årene har forsøkt seg på interiør og tekstiler som for eksempel Giorgio Armani, Diane von Fürstenberg, Christian Lacroix for å nevne noen, avslutter Tjaberg. Men foreløpig er det ingen som har imponert meg nevneverdig, i hvert fall ikke med tanke på norsk smak. Missoni er kanskje den eneste av de store motehusene hvis uttrykk har latt seg overføre til interiøret på en fin måte. Når det er sagt synes jeg det hadde vært morsomt å se en interiørkolleksjon fra for eksempel Malene Birger, hun er tydelig interessert i interiør. Filippa K har forsøkt seg med porselensdesign for Rörstrand. Jeg tror også hennes estetikk fint ville la seg overføre til hjemmet.

PASTELLER: I sommer var pasteller en stor trend. Nå ser vi den samme trenden i interiøret. Catwalk bilde fra Versace, kjole fra Topshop og skap fra Montana.
PASTELLER: I sommer var pasteller en stor trend. Nå ser vi den samme trenden i interiøret. Catwalk bilde fra Versace, kjole fra Topshop og skap fra Montana. Foto: FOTO: Produsent
STORE BLOMSTER: På catwalken blomstret det på høstens visninger, det samme gjør det på tekstilene til interiøret. Putene er fra H&M Home.
STORE BLOMSTER: På catwalken blomstret det på høstens visninger, det samme gjør det på tekstilene til interiøret. Putene er fra H&M Home. Foto: FOTO: James Cochrane og Produsent
GULL OG GLAM: Anna Dello Russo sitt designsamarbeid med H&M har resultert i glamorøse accessoirer som har føket ut av butikkhyllene. Flere og flere ønsker litt glamour hjemme også.
GULL OG GLAM: Anna Dello Russo sitt designsamarbeid med H&M har resultert i glamorøse accessoirer som har føket ut av butikkhyllene. Flere og flere ønsker litt glamour hjemme også. Foto: FOTO: H&M og Elle

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Du blir sittende og det er verdt prisen

Nå skal vi tilbake til 1950-tallet

INTERIØRKOLLEKSJONER: Mange av de store motehusene har også satset på møbel og tekstilkolleksjoner. Motehuset Missoni er et eksempel på det.
INTERIØRKOLLEKSJONER: Mange av de store motehusene har også satset på møbel og tekstilkolleksjoner. Motehuset Missoni er et eksempel på det. Foto: FOTO: Missoni og MissoniHome

Sesongens viktigste trender

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning