Boligbesøk

Her er det alltid hvit jul

Inspirert av naturen, det nostalgiske og det rustikke.

HVIT JUL: Hos stylisten Kirsten Visdal skal julen være helhvit.
HVIT JUL: Hos stylisten Kirsten Visdal skal julen være helhvit. Foto: Sveinung Bråthen
Publisert Oppdatert
Kirsten Visdal.
Kirsten Visdal.

Møt Kirsten:

Kirsten Visdal driver interiørbutikken Kvist på Majorstua. Ved siden av å drive butikken jobber hun som stylist for en rekke magasiner, deriblant Rom123. Huset på Strand i Bærum deler hun med mannen Jan og barna Gard (15) og Sara (11).

Hvordan vil du karakterisere stilen din? Den er inspirert av naturen, det nostalgiske og det rustikke. Jeg er rett og slett en ordentlig nostalgiker - men det må ikke bli for søtt. Derfor liker jeg å kombinere nostalgien med det rene og det stramme.

Hva får du julestemning av? Jeg er litt avhengig av snø - rett og slett. Hvis det ikke er snø, så håper jeg i det minste på litt frost og minusgrader. Laver det ned på julekvelden, blir det helt magisk. Store snøfnugg og stillhet er fantastisk.

Hva slipper ikke innenfor dørene dine? Ting skal være troverdig og ekte, jeg er lite glad i etterligninger. Derfor vil jeg ikke ha juleblomster i silke.

Hva legger du merke til i andres hjem? Jeg legger merke til atmosfæren. I enkelte hjem kan man lure på om det bor noen der og om de bruker huset. Det er fint med litt rot - et par tøfler som noen har sparket av seg, eller at du ser at noen har lest ei bok.

Mens de fleste pynter med farger til jul, er det noen som sverger til en hvit jul.

Stylisten Kirsten Visdal hører til dem.

Slik får hun julestemning

For Kirsten er det to hovedingredienser som ideelt sett må til for at hun skal få den gode, etterlengtede julestemningen.

Det ene er den berømte snøen, den vi alle snakker om i desember.

Det andre er roen.

- Det er viktig for meg å roe ned både før jul og i julen. Det handler om å ha mulighet til å styre tid og tempo selv. Det er viktig å kjenne at det er høytid, sier hun.

Alternative løsninger

Forberedelsene til jul starter i månedsskiftet november/desember. Da henter familien fram adventsstaken, som har plass til 24 små stearinlys.

Hver dag tenner de ett nytt lys, og et av familiemedlemmene får lov til å ønske seg noe, for sin egen del eller for andre de kjenner.

- Tente lys, granbar, løkblomster og annet grønt setter jeg gjerne fram i julen, forteller Kirsten.

- Og enkle ting som barna har lagd. Jeg er ikke så glad i for mye pynt. Jeg er blant dem som synes at juletreet er vakkert uten pynt.

Ekorn i trærne

Huset kjøpte Kirsten og mannen da eldstemann var nyfødt. Det som møtte dem da de var på visning på Strand i Bærum var et nokså forfallent hus.

Til gjengjeld var det en særs fredelig atmosfære, store trær, nærhet til Oslofjorden, og ekorn i trærne.

BADET: Ingen tvil om hvor du har havnet nå. Benken har Kirsten og Jan selv tegnet.
BADET: Ingen tvil om hvor du har havnet nå. Benken har Kirsten og Jan selv tegnet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Her er det innredet med gjenstander og møbler familien har hatt gjennom lang tid, i tillegg til nyere interiør. Et hjem blir til over tid, mener Kirsten.

RO I STUEN: Ved å innrede med hvitt får Kirsten Visdal ro på hjemmebane.
RO I STUEN: Ved å innrede med hvitt får Kirsten Visdal ro på hjemmebane. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

- Smaken forandrer seg selvfølgelig. Det er mye jeg ikke ville kjøpt i dag, men med noen malingsstrøk gir jeg ofte ting en ny sjanse. Slagbenken på kjøkkenet er et eksempel på noe jeg nok ikke ville kjøpt i dag, men den har vært med oss i så mange år, så nå vil jeg ikke kvitte meg med den.

Det er noe av Kirstens problem, ifølge henne selv. Hun er av den nostalgiske typen som blir så glad i tingene sine at hun sliter med å kvitte seg med dem. Opprydningen må gå i flere trinn, før hun omsider klarer å gi det bort.

- Jeg gjemmer jo på alt fra Gards første fotballsko til gamle kinobilletter. Da sier det seg selv at jeg sliter litt med å holde det grafisk og rent her, ler Kirsten.

Hvitt og harmonisk

Siden kjøpet har boligen blitt stadig mer lys og funksjonell, og den har fått renere og enklere linjer. Med mye hvitt og innslag av tre finner Kirsten roen.

- Jeg har hatt perioder hvor jeg har innredet med mer farger, og ute på jobb kan jeg gjerne innrede med farger, men hjemme ønsker jeg å ha det neddempet og enkelt, for å få ro. Jeg har rett og slett litt problemer med assorterte fruktfat og buketter med tulipaner i en miks av farger, sier Kirsten.

JULEMODUS: Fyr i peisen skaper julemodus på et blunk. Peisen har Kirsten og Jan selv tegnet. Trebenken til venstre har Kirstens far lagd.
JULEMODUS: Fyr i peisen skaper julemodus på et blunk. Peisen har Kirsten og Jan selv tegnet. Trebenken til venstre har Kirstens far lagd. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

For å lykkes med hvitt interiør, mener Kirsten det handler om å tenke tekstur, materialer og forskjellige hvitnyanser. Selv har hun malte trevegger. Det gir en varm atmosfære.

KREATIVE HJØRNE: Kirsten Visdals kreative hjørne er en del av kjøkkenet.
KREATIVE HJØRNE: Kirsten Visdals kreative hjørne er en del av kjøkkenet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

- Treverk gir varme om du ønsker å innrede med hvitt, sier hun.

Les også:

6 ting du må ha i stuen i høst

Få industriell rustikk på badet

Innred med funn fra fjæra

Sånn koker du kraft

UNGDOMSROMMET. Her er det 15-åringen Gard som regjerer. Lag personlig wallsticker ved å bruke et bilde du har og gi det gjerne et nytt utrrykk i et bildebehandlingsprogram som Photoshop. Fest stickersen på en kapaplate. Det får du blant annet gjort på Allkopi.
UNGDOMSROMMET. Her er det 15-åringen Gard som regjerer. Lag personlig wallsticker ved å bruke et bilde du har og gi det gjerne et nytt utrrykk i et bildebehandlingsprogram som Photoshop. Fest stickersen på en kapaplate. Det får du blant annet gjort på Allkopi. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
PIET HEIN: Speilet er designet av Piet Hein Eek.
PIET HEIN: Speilet er designet av Piet Hein Eek. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Peisen har Kirsten og Jan selv tegnet. Krakkene er fra Bolina. Hvitt er ikke kjedelig ¿ spesielt ikke når det mikses med lyst treverk.
Peisen har Kirsten og Jan selv tegnet. Krakkene er fra Bolina. Hvitt er ikke kjedelig ¿ spesielt ikke når det mikses med lyst treverk. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
Kirsten tenner lys til den store gullmedalje når mørketiden kommer. Og til jul er lys i hopetall en nødvendighet. Den alternative juletrefoten, nærmere bestemt en canvaspose, er fra Kvist. Lysekronen er fra Toscana.
Kirsten tenner lys til den store gullmedalje når mørketiden kommer. Og til jul er lys i hopetall en nødvendighet. Den alternative juletrefoten, nærmere bestemt en canvaspose, er fra Kvist. Lysekronen er fra Toscana. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
HVITT OG DUST: Skrivebordet i hjørnet er arvegods fra en tante.
HVITT OG DUST: Skrivebordet i hjørnet er arvegods fra en tante. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning